Biljana Tandara u rubrici Kupovina od

Koja je razlika između kupnje robe iz trećih zemalja i članica EU?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Tamara Mađer od

Najveća razlika između kupnje robe iz država članica EU i onih koje to nisu, je to što kada se naručuje roba iz država koje nisu članice EU tada se pokreće carinski postupak, odnosno naplaćuje se carina i porez na paket, dok prilikom paketa koji je naručen iz država članica EU, tog troška nema. 

Dakle, roba koja je u cijelosti dobivena u EU, roba koja je uvezena iz neke države koja nije u Europskoj Uniji, a puštena je u slobodan promet unutar Europske Unije te roba koja je dobivena, odnosno napravljena od gore navedenih roba, ne ulazi u proces carinjenja. Ta roba se smatra da je u carinskom području EU. Primjerice, roba koja je proizvedena u Kini, a uvezena je u neku od država članica i ocarinjena je, odnosno plaćena su uvozna davanja toj državi, tada se ta roba smatra da spada pod EU. I tada prilikom naručivanja te robe ne plaćamo carinu i porez.

Primjer koji se meni dogodio, dakle naručivala sam robu iz jedne stranice, podrijetlom iz Kine. Na tu robu, odnosno paket koji sam naručila naplatio mi se i carinski postupak, dakle carina i porez. Upravo zbog razloga što sam naručivala iz Kine, koja ne pripada carinskom području Europske Unije. Visina carine i poreza ovisi o vrijednosti paketa koji je naručen.

Slična pitanja

2 odgovora 2.3k 👀
5 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 6.3k 👀
1 odgovor 341 👀
2 odgovora 980 👀
1 odgovor 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...