82 pregleda
Biljana T. u rubrici Kupovina od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)

Koja je razlika između kupnje robe iz trećih zemalja i članica EU?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer [Ekstraktivan] (8.2k bodova)

Najveća razlika između kupnje robe iz država članica EU i onih koje to nisu, je to što kada se naručuje roba iz država koje nisu članice EU tada se pokreće carinski postupak, odnosno naplaćuje se carina i porez na paket, dok prilikom paketa koji je naručen iz država članica EU, tog troška nema. 

Dakle, roba koja je u cijelosti dobivena u EU, roba koja je uvezena iz neke države koja nije u Europskoj Uniji, a puštena je u slobodan promet unutar Europske Unije te roba koja je dobivena, odnosno napravljena od gore navedenih roba, ne ulazi u proces carinjenja. Ta roba se smatra da je u carinskom području EU. Primjerice, roba koja je proizvedena u Kini, a uvezena je u neku od država članica i ocarinjena je, odnosno plaćena su uvozna davanja toj državi, tada se ta roba smatra da spada pod EU. I tada prilikom naručivanja te robe ne plaćamo carinu i porez.

Primjer koji se meni dogodio, dakle naručivala sam robu iz jedne stranice, podrijetlom iz Kine. Na tu robu, odnosno paket koji sam naručila naplatio mi se i carinski postupak, dakle carina i porez. Upravo zbog razloga što sam naručivala iz Kine, koja ne pripada carinskom području Europske Unije. Visina carine i poreza ovisi o vrijednosti paketa koji je naručen.

Slična pitanja

5 odgovora 352 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...