180 pregleda
Nino Marić u rubrici Poslovanje od Nino Marić

Što uključuje organizacijski razvoj (eng. organizational development)?

Što je organizacijski razvoj? Čemu služi organizacijski razvoj? Zašto se radi organizacijski razvoj? Kada se radi organizacijski razvoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+15 glasa
Renata Preglej Garić od Renata Preglej Garić
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Organizacijski razvoj (engl. organizational development) obuhvaća puno toga i obično je teško u jednoj rečenici pojasniti što podrazumijeva i čime se točno bave stručnjaci za organizacijski razvoj. 

Često sam razmišljala kako bi to pojasnila svojoj djeci kada me pitaju „a što ti radiš na poslu?“. Došla sam do donekle jednostavnijeg pojašnjenja: organizacijski razvoj je proces uvodenja pozitivnih promjena u sve djelove organizacije, kako bi se poboljšao način na koji ta organizacija obavlja svoj svakodnevni posao. Naravno, sve u svrhu povećanja učinkovitosti poslovanja i ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Stručnjaci za organizacijski razvoj bave se doslovno svime unutar organizacije, od promjene i unaprijeđenja pojedinih procesa, općenito, načina rada, načina pristupanja određenim problemima, do poboljšanja u načinu suradnje i odnosa među zaposlenima. 

Moguće je baviti se samo jednim djelom organizacije i raditi nešto manje promjene, no obično će rezultati izostati ukoliko se organizacijskom razvoju nije pristupilo imajući cjeloviti pogled na poslovanje.

Organizacijski razvoj se obično radi u 5 koraka i rade ga vanjski stručnjaci naprosto iz razloga što oni puno objektivnije mogu sagledati cijelu organizaciju:

  1. Ugovaranje i ulazak u organizaciju uz razgovore s ključnom osobom/timom te početna snimka stanja kako bi se procjenila okvirna „težina“ problema
  2. Analiza – detaljna analiza u suradnji s klijentom i definiranje točaka na kojima je potrebno raditi te prezentacija istih klijentu
  3. Definiranje konkretnih mjera i plana akcije (tko, što, kada i do kada treba napraviti), prezentacija klijentu, usuglašavanje te implementacija navedenih mjera u svrhu poboljšanja
  4. Praćenje implementacije mjera te evaluacija uspješnosti i povratna informacija – ovo je faza koja zahtjeva reakciju ukoliko neka od mjera ne daje rezultate. Posao stručnjaka za organizacijski razvoj je da kontinuirano prati i reagira promjenom/poboljšanjem kako bi došli do željenog rezultata. Dakle uvođenje promjena nije proces u kojem promjenu uvedemo i odmaknemo se, već ju određeno vrijeme trebamo nadzirati i reagirati ukoliko je potrebno nešto mijenjati. Ovo je ujedno i faza u kojoj određeni dio stručnjaka pogriješi, jer nema potrebno strpljenje za praćenje uspješnosti svih uvedenih mjera. Ne kažemo bez razloga da je implementacija i dugoročna provedba najteži dio uvođenja promjena.
  5. Završetak i izlazak stručnjaka iz organizacije – ovo je faza u kojoj pažljivo trebamo raspisati što se smatra efikasnim nastavkom uspješnog provođenja implementiranih mjera, kako bi osobe unutar organizacije to mogle nastaviti pratiti. Također, bilo bi preporučljivo prije odlaska iz organizacije omogućiti zaposlenicima da izraze svoje bojazni, strahove i frustracije s uvedenim promjenama kako bi znali na čemu je dalje potrebno raditi. Samo ćemo tako moći osigurati da se promjena i nakon našeg odlaska iz organizacije prihvati i postane svakodnevni način rada.

Uspješne organizacije će uvijek težiti daljnjem napretku svog poslovanja a u tome pomaže organizacijski razvoj, jer je on recept za bolju produktivnost i profitabilnost.

+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Razvoj organizacije (OD) je napor koji se usredotočuje na poboljšanje sposobnosti organizacije kroz usklađivanje strategije, strukture, ljudi, nagrada, metrike i procesa upravljanja. To je znanstveno podržano, interdisciplinarno područje ukorijenjeno u psihologiji, kulturi, inovacijama, društvenim znanostima, obrazovanju odraslih, upravljanju ljudskim resursima, upravljanju promjenama, organizacijskom ponašanju, te istraživačkoj analizi i dizajnu, između ostalog. Razvoj organizacije uključuje stalan, sustavan, dugotrajan proces poticanja organizacijske učinkovitosti, rješavanja problema i poboljšanja organizacijske izvedbe. To je također jedna od sposobnosti identificiranih u modelu sposobnosti razvoja talenata.

*Ovo je velika tema, ako vas zanima više možete pronaći na sljedećim linkovima: link1 , link2.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...