Nino Marić u rubrici Softver od

Koje zanimljive i korisnike značajke je Apple uveo u MacOS, svoj operativni sustav, kako bi zaštitio privatnost korisnika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Duje Kozomara od
uređen od Duje Kozomara
 
Najbolji odgovor

Apple je prvi među tehnološkim gigantima shvatio kako privatnost i zaštita osobnih podataka mogu biti važna komparativna prednost u odnosu na konkurenciju i već dulje vrijeme branding tvrtke grade u tom smjeru.

Treba istaknuti kako nije riječ isključivo o brandingu, nego i o nizu ozbiljnih koraka koje su poduzeli u vezi značajki vlastitih operativnih sustava. One prave “tektonske” reakcije izazvale su njihove promjene i nove privacy značajke na iOS-u, operativnom sustavu za iPhone koji koristi impresivan broj građana – no ni macOS nije zanemaren u procesu.

Posljednja verzija operativnog sustava za Mac računala, masOS Monterey, prikazuje koje aplikacije imaju pristup mikrofonu na Macu te pokazuju softverski indikator kada se pristupi mikrofonu. Osim toga, update donosi i iCloud Private Relay, značajku sličnu VPN-u, koju Apple opisuje kao "uslugu koja vam omogućuje povezivanje s gotovo bilo kojom mrežom i pregledavanje sa Safarijem na još sigurniji i privatniji način."

Značajka Hide My Email omogućuje stvaranje jedinstvenih, nasumičnih adresa e-maila koje prosljeđuju mailove u osobni inbox, što znači slanje i primanje e-mailova bez dijeljenja stvarne e-mail adrese s tvrtkama. Kolekciju novih značajki privatnosti u macOS Montereyu zaokružuje zaštita privatnosti maila - koja sprječava pošiljatelje da koriste nevidljive piksele za prikupljanje podataka o korisniku. Navedeno omogućuje korisnicima da onemoguće da pošiljatelji znaju jesu li otvorili e-mail i maskira njihovu IP adresu, tako da se ne može povezati s drugim aktivnostima na mreži ili koristiti za određivanje njihove lokacije.

Moramo spomenuti i najbitnije iOS značajke, budući da veći broj naših građana ipak ima iPhone nego Mac. Krucijalan dio je bila opcija onemogućavanja „ad trackinga“ - praćenja svakog našeg koraka u aplikacijama od trećih strana, u svrhu serviranja reklama. U travnju prošle godine, Apple je novim updateom iPhonea korisnicima omogućio da odaberu žele li dopustiti aplikacijama da ih prate u svrhu reklamiranja. Danas znamo da je uvjerljiva većina (čak 96% korisnika, prema jednom istraživanju) odlučila isključiti praćenje, što je predstavilo velike probleme tvrtkama čiji prihodi dolaze upravo od tog praćenja. Meta, kako se odnedavno zove tvrtka-vlasnik Facebooka, nedavno su otkrili kako smatraju da će zbog Appleovih značajki privatnosti izgubiti oko 10 milijardi američkih dolara prihoda ove godine.

iOS 15.2 donio je i App privacy report - lako čitljivo izvješće koje pokazuje koje su aplikacije pristupale kojim dopuštenjima, te otkriva na koje načine vas aplikacije prate na vašem iPhoneu. Spomenuti Private Relay i zaštita privatnosti maila također su prisutni na iOS-u.

Apple je postao kvalitetan primjer privacy by design razvoja softvera - koncepta o kojem profesionalci koji se bave zaštitom osobnih podataka razgovaraju već preko deset godina, a kojeg je Opća Uredba o zaštiti podataka (GDPR) pretvorila i u pravnu obvezu svih tvrtki koje obrađuju osobne podatke. Više o tome u našem tekstu: privacy by design savjetovanje.


Duje Kozomara
Konzultant za zaštitu osobnih podataka | Osnivač tvrtke Consent
www.consent.hr

Slična pitanja

3 odgovora 483 👀
2 odgovora 878 👀
1 odgovor 326 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...