54 pregleda
Zoran Marković u rubrici Politika od Zoran Marković [Superaktivan] (3.0k bodova)

Što ima veze s politikom ta politička korektnost i kamo nas ona vodi?

Ima li ona smisla?

Ivana Mačić od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.3k bodova)
Politička korektnost negira mogućnost bilo kakvih osobnih stavova.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić [Superaktivan] (1.4k bodova)
odabran od Zoran Marković
 
Najbolji odgovor

Politička korektnost ili pravilnost, pa čak i ispravnost, izraz je koji predstavlja izbjegavanje gesti, ponašanja i izraza koji bi mogli biti uvredljivi za određenu skupinu ljudi. Izbjegavaju se izrazi koji bi mogli stvoriti predrasude jer se odnose na spol, dob, spolnu orijentaciju, nacionalnu pripadnost, tjelesnu manu i sl. Glavna svrha političke korektnosti je izbjegavanje etiketiranja osoba s invaliditetom, tjelesnom manom, psihološkim osobitostima, ali i osoba različitih rasa, etniciteta, izgleda...

U principu se izbjegavaju određeni izrazi i zamjenjuju se blažima i pristojnijima. Primjerice, umjesto izraza prostitutka, koristi se izraz seksualna radnica koji se smatra manje uvredljivim. 

Politička korektnost je osobito vidljiva u javnim govorima i nastupima političara, novinara i ostalih javnih osoba. 

Najčešće prihvaćen oblik političke korektnosti je uporaba oba roda imenica, pridjeva i zamjenica u udžbenicima, priručnicima, člancima i slično kako bi se izbjegla diskriminacija žena. Danas je često komentiranje fizičkog izgleda žena na visokim pozicijama ili u javnoj sferi čime se njihova postignuća i intelekt stavljaju u drugi plan. Takvo što bi trebalo biti nedopustivo, no svakodnevna je pojava u medijima, a često se i u govorima političara zametne "zgodna policajka" ili nešto slično.

Naravno sve ima svoje granice pa tako prevelika uporaba politički korektnog govora stvara suprotne posljedice od onih prvotnih ciljeva. Upotreba riječi senior umjesto starac prelazi granicu političke korektnosti. Identično se dogodilo i s riječima samoubojstvo (slobodna smrt), pobačaj (prekid trudnoće) i mnogim drugim riječima. Potpuno je nepotrebno ublažavati riječi koje nisu uvredljive, već dio književnog jezika. 

Kako ljudi gledaju na političku korektnost?

Uvijek postoje dvije strane medalje pa tako i ovdje. Dok jedni smatraju kako je politički korektan govor onaj koji ne dopušta vrijeđanje i diskriminaciju, drugi ga vide kao povredu osnovnih ljudskih prava na slobodu govora i izražavanja, mišljenja i tiska. 

Svakako je potrebno politički korektno izražavanje do neke granice. Izrazi kojima se vrijeđaju žene, nacionalne manjine, osobe s invaliditetom i drugi trebali bi biti društveno neprihvaćeni u 21. stoljeću, iako i danas možemo čuti i vidjeti neprimjerene izraze u novinama, govorima i komentarima.

Slična pitanja

2 odgovora 212 pregleda
2 odgovora 774 pregleda
3 odgovora 288 pregleda
2 odgovora 68 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.1k pitanja

13.2k odgovora

2.6k komentara

1.3k korisnika

...