67 pregleda
Nino Marić u rubrici Osobni razvoj od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)

Kako nam yoga može pomoći kod vježbi disanja?

Također, kada ovako i onako - jednostavno dišemo automatski, što postižemo u životu uz vježbanje disanja?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako riješiti problem plitkog disanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Anđela Grbić od Anđela Grbić [Proaktivan] (817 bodova)

Prva stvar koju učite u yogi je pravilno disanje. Iako mnogi podrazumijevaju disanje kao funkciju koju automatizmom obavljamo dobro, većina ljudi nije ni svjesna koliko krivo zapravo dišu. 

Ako pogledate neke životinje sisavce, ili pak bebe i malu djecu, primjetiti ćete kako im se prilikom disanja širi cijeli trup, sa svih strana. To je zato što oni prirodno dišu dijafragmom, dok odrasli na razne načine tijekom odrastanja  pogoršavaju kvalitetu svog disanja: krivim držanjem, uvlačenjem trbuha, pušenjem, plitkim disanjem s prsima umjesto s dijafragmom itd.

Najočitiji način na koji nam yoga pomaže kod disanja je ispravljanjem kralježnice, tako dopuštajući plućima da se šire punim kapacitetom, i jačanjem dijafragme raznim vježbama. Još jedna bitna vještina kojom nas yoga uči jest da svjesno promatramo svaki trenutak i budemo prisebni prilikom svakog udisaja i izdisaja.

Vježbajući disanje povećavamo unos kisika i tako poboljšavamo kvalitetu života postajući življi i energičniji.

+6 glasa
Andrea Vidas od Andrea Vidas [Proaktivan] (665 bodova)
Disanje je naša automatska radnja koju obavljamo , ubrzava se kad smo pod stresom ili u panici, plitko dišemo jer jednostavno je uslijed raznih stvari i uputa koje su oko nas došlo do toga (npr. uvlačimo trbuh da bolje izgledamo).

Ne razmišljamo puno o tome jer je to radnja koja je neophodna za naš život i tijelo će ju odraditi kako god.

No istina je da je naš dah jedini način kako "hakirati" živčani sustav. Ponekad je samo dovoljno duboko udahnuti da malo primirimo tijelo i buru koja je nastala u nama.
U dinamičkoj yogi kojom se bavim, koristimo Ujjay dah. Svaki pokret je povezan sa svojim dahom i na taj način se tijelu konstantno priskrbljuje kisik i manje se zakiseljava tijelo. Ujedno se tijelo trenira na bolju toleranciju C02 koji nastaje kao nusprodukt našeg disanja. To je nešto što odmah učimo na satovima yoge i samo taj jedan dah nam uvelike pomaže u svakodnevnom životu jer ga možemo koristiti npr. kad se penjemo uza skale, da se manje zapuhujemo.

Same vježbe disanja zovu se PRANAYAMA i mogu se koristiti za razne situacije: zagrijavanje tijela, hlađenje tijela, razbuđivanje, uspavljivanje, sagorijevanje , što god zamislite.

Smatram to jednim jako moćnim alatom i ako je vjerovati mišljenju da smo svi rođeni sa određenom količinom dahova u svom životu, šteta ih je trošiti na brze i kratke dahove. Treba iskoristiti svaki dah do njegovog maksimuma i živiti život "punim plućima"!

Slična pitanja

1 odgovor 149 pregleda
3 odgovora 180 pregleda
4 odgovora 160 pregleda
2 odgovora 135 pregleda
2 odgovora 500 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...