Marinko Zadro u rubrici Društvo od

Koliko Europa ovisi o ruskom plinu i da li će ga Rusija puštati Europi ili ne???

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koliko je EU ekonomski ovisna o Rusiji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Darko Međimurec od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Značajna ovisnost postoji. Počekom veljače, 2022. godine njemački savezni ministar privrede i zaštite klime Robert Habeck izjavio je medijima da žele smanjiti ovisnost o ruskom plinu. No, kolika je ta ovisnost? Ne bih rekao da bih lagao kad bi rekao da ovisnost Europske unije o ruskom plinu dovodi EU u današnju situaciju da ona trenutno nema mogućnosti ikako ozbiljnije sankcionirati Ruse isključivanjem plinovoda zbog napada na Ukrajinu. Naime, samo Rusija opskrbljuje EU sa oko 40% uvoda plina.

Istina, zemlje EU međusobno koriste vrlo neujednačeno ruski plin, te bi u slučaju prekida plinovoda iz Rusije, različite zemlje EU gospodarski i za život osjećale negativne posljedice u različitoj mjeri. Neke više, a neke manje. Sustav plinovoda u srednjoj i istočnoj Europi, iako plin može dolaziti i sa zapada, izveden je primarno za transport plina s istoka te bi to područje osjetilo najviše negativnih posljedica prekida dovoda ruskog plina.

Prema jednom istraživanju i analizi Instituta Bruegel, došli su do zaključka kod obrnute situacije - kad bi Rusija sankcionirala EU potpunom obustavom izvoza plina (što pak znači značajan financijski gubitak za Rusiju), EU bit tada morala bi znatno povećati uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) i uvesti ekstremno hitne mjere smanjenja potražnje za plinom da se izbjegne totalna nestašica, a to bi značilo potpuno zatvaranje europskih tvornica i smanjenje grijanja u mnogim europskim gradovima - s naglaskom na srednju i istočnu europu gdje se nalazi i Hrvatska (srednja europa).

Putin bi prilikom pregovora sa EU i oko napada na Ukrajinu najradije sankcionirao zapad zatvaranjem plinovoda, no time ne samo da bi značajnije utjecao na značajan pad izvoza odnosno ulazak svježeg novca u Rusiju, već bi politički jake države koje "kolo vode" na zapadu bile vrlo malo sankcionirane s obzirom da bi takve sankcije prvenstveno bile fokusirane na zemlje srednje i istočne europe među kojima su i države s kojima Rusija ima razvijene višegodišnje dobre diplomatske odnose.

S druge strane, zapadne zemlje nemaju dovoljno alternativnih metoda uvoza plina kako bi nadomjestile zemljama srednje i istočne europe (mnoge u EU) sankcioniranje Rusije odbijanjem njihovog plina. Stoga smatram da će oko ruskog plina ostati "status quo" osim ako EU ne nađe neku novu alternativu ili ruski predsjednik donese luđačku odluku.

+11 glasa
Mia Marijanović od
Europa je oduvijek ovisila o ruskom plinu, ali u nafti. Energenti su itekako potrebni europskim zemljama. Nekima više nafta, a nekima više plin.

Europa uvozi te ruske energente pa je EU odgađala dosad moguće sankcije. Kao što sma napisala, odgovorno tvrdim da mi Europljani snažno ovisimo i o ruskoj nafti i o ruskom plinu.

Ono što sam nedavno pročitala je da tu kao najveći europski konzument ruske nafte Njemačka. Zbog toga je itekako na meti kritika ostalih zapadnih zemalja jer se i dalje protivi trenutnom embargu na ruske ugljikovodike. Njemačko gospodarstvo snažno ovisi o tom ruskom energenatu i bojim se da do potpunog embarga Rusije neće nikad ni biti.
Marko Radić od
Tako je. Njemačka je najveći kupac energenata iz Rusije, a sad mora slušati SAD. I na kraju će kupovati energente od SAD-a. Sluge divljeg zapada, a glavni policajac u Europi. :(

Slična pitanja

2 odgovora 312 👀
2 odgovora 463 👀
1 odgovor 171 👀
1 odgovor 408 👀
1 odgovor 152 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...