222 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Društvo od Marinko Zadro (7.8k bodova)

Koliko Europa ovisi o ruskom plinu i da li će ga Rusija puštati Europi ili ne???

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koliko je EU ekonomski ovisna o Rusiji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (30.5k bodova)
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Značajna ovisnost postoji. Počekom veljače, 2022. godine njemački savezni ministar privrede i zaštite klime Robert Habeck izjavio je medijima da žele smanjiti ovisnost o ruskom plinu. No, kolika je ta ovisnost? Ne bih rekao da bih lagao kad bi rekao da ovisnost Europske unije o ruskom plinu dovodi EU u današnju situaciju da ona trenutno nema mogućnosti ikako ozbiljnije sankcionirati Ruse isključivanjem plinovoda zbog napada na Ukrajinu. Naime, samo Rusija opskrbljuje EU sa oko 40% uvoda plina.

Istina, zemlje EU međusobno koriste vrlo neujednačeno ruski plin, te bi u slučaju prekida plinovoda iz Rusije, različite zemlje EU gospodarski i za život osjećale negativne posljedice u različitoj mjeri. Neke više, a neke manje. Sustav plinovoda u srednjoj i istočnoj Europi, iako plin može dolaziti i sa zapada, izveden je primarno za transport plina s istoka te bi to područje osjetilo najviše negativnih posljedica prekida dovoda ruskog plina.

Prema jednom istraživanju i analizi Instituta Bruegel, došli su do zaključka kod obrnute situacije - kad bi Rusija sankcionirala EU potpunom obustavom izvoza plina (što pak znači značajan financijski gubitak za Rusiju), EU bit tada morala bi znatno povećati uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) i uvesti ekstremno hitne mjere smanjenja potražnje za plinom da se izbjegne totalna nestašica, a to bi značilo potpuno zatvaranje europskih tvornica i smanjenje grijanja u mnogim europskim gradovima - s naglaskom na srednju i istočnu europu gdje se nalazi i Hrvatska (srednja europa).

Putin bi prilikom pregovora sa EU i oko napada na Ukrajinu najradije sankcionirao zapad zatvaranjem plinovoda, no time ne samo da bi značajnije utjecao na značajan pad izvoza odnosno ulazak svježeg novca u Rusiju, već bi politički jake države koje "kolo vode" na zapadu bile vrlo malo sankcionirane s obzirom da bi takve sankcije prvenstveno bile fokusirane na zemlje srednje i istočne europe među kojima su i države s kojima Rusija ima razvijene višegodišnje dobre diplomatske odnose.

S druge strane, zapadne zemlje nemaju dovoljno alternativnih metoda uvoza plina kako bi nadomjestile zemljama srednje i istočne europe (mnoge u EU) sankcioniranje Rusije odbijanjem njihovog plina. Stoga smatram da će oko ruskog plina ostati "status quo" osim ako EU ne nađe neku novu alternativu ili ruski predsjednik donese luđačku odluku.

+11 glasa
Mia Marijanović od Mia Marijanović (9.2k bodova)
Europa je oduvijek ovisila o ruskom plinu, ali u nafti. Energenti su itekako potrebni europskim zemljama. Nekima više nafta, a nekima više plin.

Europa uvozi te ruske energente pa je EU odgađala dosad moguće sankcije. Kao što sma napisala, odgovorno tvrdim da mi Europljani snažno ovisimo i o ruskoj nafti i o ruskom plinu.

Ono što sam nedavno pročitala je da tu kao najveći europski konzument ruske nafte Njemačka. Zbog toga je itekako na meti kritika ostalih zapadnih zemalja jer se i dalje protivi trenutnom embargu na ruske ugljikovodike. Njemačko gospodarstvo snažno ovisi o tom ruskom energenatu i bojim se da do potpunog embarga Rusije neće nikad ni biti.
Marko Radić od Marko Radić (8.7k bodova)
Tako je. Njemačka je najveći kupac energenata iz Rusije, a sad mora slušati SAD. I na kraju će kupovati energente od SAD-a. Sluge divljeg zapada, a glavni policajac u Europi. :(

Slična pitanja

2 odgovora
Mia Jelinčić 03.05.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
2 odgovora
Ivana Mačić 25.02.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić (7.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković (3.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...