Redakcija u rubrici Stanovanje od
prikazano od Znatko

O čemu je riječ u projektu "Potresni rizik Grada Zagreba"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+19 glasa
Nino Marić od

Potres je prirodna pojava koja nastupa iznenadno i neočekivano te odjednom može biti tako razoran da napravi štetu kroz mnoge dijelove grada u imovini i kroz gubitak ljudskih života. Zato je bitno biti pripremljen za pojavu potresa u urbanim sredinama. 

Potresni rizik obuhvaća pripremu za taj nemili događaj popisivanjem potencijalnih opasnosti za građevine i za ljudske živote te analizi i planiranju aktivnosti nakon potresa za optimalan i brz oporavak grada. Potresni rizik se za nekretnine prikazuje grupiran prema namjeni i vrijednosti. Kod ljudi, potresni rizik je vezan uz projekcije broja života i ranjenih te stambeno zbrinjavanje.

Projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" je nastao u suradnji s partnerima kako bi što preciznije planirali potresni rizik i tako bili spremni na reakciju kod potencijalne opasnosti (ugroze), kako za građevine grada, tako i za ljudske živote koji žive u njemu.

+19 glasa
Ana Pilato od
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Za projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" 11. svibnja 2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa dio b) Potresni rizik Grada Zagreba“, projekt koji se provoditi u okviru Operativnog Programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020.“

Projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" se sastoji od dva dijela:

a) Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske

b) Potresni rizik Grada Zagreba

U dijelu projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“, suradnjom s partnerima, utvrdit će se potresni rizik radi sagledavanja potencijalne opasnosti (ugroze) za ljudske živote i građevine. Rizik za  građevine iskazat će se u skupinama po namjeni i važnosti, npr. za stambene, poslovne i javne građevine, za kulturnu baštinu i infrastrukturu, a za ljude s obzirom na rizik gubitka života, ranjavanja i stambenog zbrinjavanja. Nadalje, osigurat će podatke za pripremu učinkovitog odgovora u hitnoj situaciji neposredno nakon potresa vezanog za stanovništvo, građevine, infrastrukturu i drugu imovinu te omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak potresom pogođene zajednice i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka.

Od Grada Zagreba očekuje se da u razdoblju od 36 mjeseci odradi projektom određene aktivnosti:

➢ definira potresni hazard za Grad Zagreb
➢ izradi metodologiju za procjenu potresnog rizika za Grad Zagreb, a koja je primjenjiva na sve velike gradove u Hrvatskoj
➢ izradi bazu podataka o građevinama i stanovništvu
➢ izradi procjenu potresnog rizika za Grad Zagreb
➢ organizira savjetovanja i stručne konferencije.

Posebni ciljevi:

➢ osigurati podatke hitnim službama i civilnoj zaštiti za pripremu učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa ali i u svakodnevnim zadaćama
➢ osigurati podatke o oštećenim zgradama i infrastrukturi.

Najveći ugovaratelji na provedbi projekta su Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet i Centar građevinskog fakulteta d.o.o. (kao zajednica gospodarskih subjekata), Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Građevinski i Arhitektonski fakultet Osijek te GDI d.o.o

Više o projektu dostupno je na stranici:

Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na email:

+5 glasa
Marija Miljević od

Osim što su kolege navele u svojim odgovorima, dodala bi da najveći ugovaratelji na provedbi projekta "Potresni rizik Grada Zagreba" su Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet i Centar građevinskog fakulteta d.o.o. - oba kao zajednica gospodarskih subjekata, pa zatim GDI d.o.o.Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, te Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek.

Vrijednost projekta iznosi 135.045.851 kuna od čega je 85% sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije (OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.) Udio Grada Zagreba u projektu iznosi 30.901.215 kuna, od čega EU sufinancira iznos od 26.266.033 kuna, a preostali dio od 4.635.182 kuna Grad Zagreb iz vlastitih sredstava. Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, dok uz Grad Zagreb kao partner na Projektu sudjeluje i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Hrvatske vode sufinanciraju projekt. 

Ovo je jedini projekt u Republici Hrvatskoj koji obrađuje potresni rizik i financira se iz EU fondova. 

Slična pitanja

1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 292 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 1.0k 👀
Robert Mali 18.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Robert Mali
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...