273 pregleda
Redakcija u rubrici Stanovanje od Redakcija
prikazano od Znatko

O čemu je riječ u projektu "Potresni rizik Grada Zagreba"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+20 glasa
Nino Marić od Nino Marić

Potres je prirodna pojava koja nastupa iznenadno i neočekivano te odjednom može biti tako razoran da napravi štetu kroz mnoge dijelove grada u imovini i kroz gubitak ljudskih života. Zato je bitno biti pripremljen za pojavu potresa u urbanim sredinama. 

Potresni rizik obuhvaća pripremu za taj nemili događaj popisivanjem potencijalnih opasnosti za građevine i za ljudske živote te analizi i planiranju aktivnosti nakon potresa za optimalan i brz oporavak grada. Potresni rizik se za nekretnine prikazuje grupiran prema namjeni i vrijednosti. Kod ljudi, potresni rizik je vezan uz projekcije broja života i ranjenih te stambeno zbrinjavanje.

Projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" je nastao u suradnji s partnerima kako bi što preciznije planirali potresni rizik i tako bili spremni na reakciju kod potencijalne opasnosti (ugroze), kako za građevine grada, tako i za ljudske živote koji žive u njemu.

+18 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Za projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" 11. svibnja 2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa dio b) Potresni rizik Grada Zagreba“, projekt koji se provoditi u okviru Operativnog Programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020.“

Projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" se sastoji od dva dijela:

a) Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske

b) Potresni rizik Grada Zagreba

U dijelu projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“, suradnjom s partnerima, utvrdit će se potresni rizik radi sagledavanja potencijalne opasnosti (ugroze) za ljudske živote i građevine. Rizik za  građevine iskazat će se u skupinama po namjeni i važnosti, npr. za stambene, poslovne i javne građevine, za kulturnu baštinu i infrastrukturu, a za ljude s obzirom na rizik gubitka života, ranjavanja i stambenog zbrinjavanja. Nadalje, osigurat će podatke za pripremu učinkovitog odgovora u hitnoj situaciji neposredno nakon potresa vezanog za stanovništvo, građevine, infrastrukturu i drugu imovinu te omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak potresom pogođene zajednice i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka.

Od Grada Zagreba očekuje se da u razdoblju od 36 mjeseci odradi projektom određene aktivnosti:

➢ definira potresni hazard za Grad Zagreb
➢ izradi metodologiju za procjenu potresnog rizika za Grad Zagreb, a koja je primjenjiva na sve velike gradove u Hrvatskoj
➢ izradi bazu podataka o građevinama i stanovništvu
➢ izradi procjenu potresnog rizika za Grad Zagreb
➢ organizira savjetovanja i stručne konferencije.

Posebni ciljevi:

➢ osigurati podatke hitnim službama i civilnoj zaštiti za pripremu učinkovitog odgovora neposredno nakon potresa ali i u svakodnevnim zadaćama
➢ osigurati podatke o oštećenim zgradama i infrastrukturi.

Najveći ugovaratelji na provedbi projekta su Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet i Centar građevinskog fakulteta d.o.o. (kao zajednica gospodarskih subjekata), Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Građevinski i Arhitektonski fakultet Osijek te GDI d.o.o

Više o projektu dostupno je na stranici:

Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na email:

+6 glasa
Marija Miljević od Marija Miljević

Osim što su kolege navele u svojim odgovorima, dodala bi da najveći ugovaratelji na provedbi projekta "Potresni rizik Grada Zagreba" su Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet i Centar građevinskog fakulteta d.o.o. - oba kao zajednica gospodarskih subjekata, pa zatim GDI d.o.o.Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, te Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek.

Vrijednost projekta iznosi 135.045.851 kuna od čega je 85% sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije (OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.) Udio Grada Zagreba u projektu iznosi 30.901.215 kuna, od čega EU sufinancira iznos od 26.266.033 kuna, a preostali dio od 4.635.182 kuna Grad Zagreb iz vlastitih sredstava. Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, dok uz Grad Zagreb kao partner na Projektu sudjeluje i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Hrvatske vode sufinanciraju projekt. 

Ovo je jedini projekt u Republici Hrvatskoj koji obrađuje potresni rizik i financira se iz EU fondova. 

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...