Marija Miljević u rubrici Društvo od Marija Miljević

Kako danas na fotografiju sve utječe sveopći konzumerizam? Od primjene umjetničke fotografije u svrhu marketinga koji veliča konzumerizam, pa do gledatelja odnosno fanova određenih fotografa-umjetnika koji žele sve brže i brže konzumirati kvalitetnu umjetnost?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako zaraditi fotografiranjem?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Na današnju fotografiju sveopći konzumerizam apsolutno djeluje povoljno. Od fotografa i osobe koja uređuje fotografiju se očekuje mnogo, da svakim danom sve više napreduju. Što može umjetniku stvoriti pritisak i opterećenje, ali u drugu ruku njihov posao postaje sve veći jer se bez dobre fotografije i prezentacije raznih tvrtki i proizvoda teže uspjeva (čime će uslijediti i veći pridohi umjetnika). Posljedica je da se otvaraju vrata onima koji su odustali od umjetnosti kao zvanja zbog financija ili onima koji ju i dalje koriste kao hobi. Zbog velike potražnje koja zahtjeva kvalitetu za koju treba vremena i predanosti radu.

+14 glasa
Darko Mareš od Darko Mareš
Fotografija kroz konzumerizam biva sve više istisnuta iz njene originalne forme - uživanja u njoj kao uspomeni na taj jedan unikatni, zamrznuti trenutak u vremenu.

Sve se više orjentira na forsiranje perfekcionizma što uvjetuje upotrebu dodatnih obrada kroz postprodukciju i grafičke manipulacije te popularne "filtere" - i u svrhu marketinga ali često i osobnog veličanja idealiziranog stila života i izgleda na društvenim mrežama. Umjetnička fotografija je u tom slučaju, kad je marketing u pitanju, ograničena gotovo isključivo na visokoproducirani smjer fotografije, zanemarujući ostale smjerove u fotografiji gdje su prisutnost u trenutku ili pak nesavršenost važni elementi.

S druge strane to dodatno stvara odvojene skupine i gledatelja ali i umjetnika koji se okreću baš tim vidovima fotografije kao inspiraciji i uživanju, npr. analogna fotografija u smjeru već zaboravljenih procesa izrade fotografije poput ambrotipije ili pak cijele globalne zajednice posvećene Holga i Polaroid fotoaparatima kao i pinhole kamerama iz kućne izrade.

No, mainstream je svakako, naročito kroz društvene mreže uvjetovan već spomenutim "sve brže i brže" te se fotografija konzumira na razini milisekundi gdje se dobija lajk ili ne. Uglavnom je i životni vijek tih fotografija vrlo kratak, na razini nekoliko sati gdje već padaju u zaborav, a fanovi očekuju već sljedeći, ako ne i isti dan, novi uradak.

Istina, noviji oblici konzumiranja umjetnosti poput NFT-ova dodaju svježi element fotografiji kao umjetnosti, i kroz oblike prezentacije no naročito u vidu kolekcionarstva koje je već doživjelo neki vid renesanse za digitalnu fotografiju budući da je kroz pregled fotografija na ekranima izgubilo smisao (dok je ispis uvijek mogao biti unikatan, glavno svojstvo digitalnog oblika fotografije je kloniranje - no, kroz koncept NFT-a se ponovo pojavljuje to svojstvo unikatnosti).

Slična pitanja

1 odgovor 254 👀
1 odgovor 378 👀
2 odgovora 5.8k 👀
1 odgovor 165 👀
2 odgovora 338 👀
3 odgovora 5.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...