698 pregleda
Ivan Poldrugač u rubrici Poslovanje od Ivan Poldrugač
prikazano od Znatko
Otvorio sam d.o.o i obnašam funkciju direktora. Tvrtka se bavi izradom elektroinstalacija. Pošto sam drugdje zaposlen, a htio bih raditi i preko te tvrtke kako da si isplatim zaradu koju naplatim? Trenutni poslodavac je dopustio to premda se ne radi o istoj djelatnosti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Marin Barić od Marin Barić
odabran od Ivan Poldrugač
 
Najbolji odgovor

Direktoru koji nije zaposlen u doo tvrtki gdje je direktor (i pogotovo ako nije vlasnik!) ne postoje osnove da bude isplaćen novac osim kroz:

  • autorski honorar
  • ugovor o djelu
  • ugovor sa drugom tvrtkom gdje je direktor zaposlen i gdje će prvo preko fakture novac doći u drugu tvrtku, a onda će se taj novac isplatiti direktoru kroz plaću

U prva dva slučaja direktor potpisuje ugovore sa samim sobom. :)

Ako je pak direktor ujedno i vlasnik tvrtke u kojoj nije zaposlen, novac si može isplatiti kroz dobit tvrtke te tu plaća porez. Tvrtka s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna (mali i srednji poduzetnici) plaćaju porez na dobit vlasniku/vlasnicima po stopi od 10%, a ona s prihodom iznad te granice po stopi od 18%. Sa strane vlasnika, za njih će to biti dohodak od kapitala. Tako se to zove. E sad, vlasnik odnosno svaki od vlasnika još treba paziti što stopa poreza na dohodak od kapitala iznosi 10%, a na ovaj porez plaća se i prirez ovisno o prebivalištu primatelja.

Ivan Poldrugač od Ivan Poldrugač
prikazano od Znatko
Poštovani, hvala Vam puno na ovako detaljnom i stručnom odgovoru

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...