67 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.1k bodova)
uređen od Mia Jelinčić
Kakvi su financijski rezultati INA-e u prvom tromjesečju 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.6k bodova)

Trostruko veća ulaganja ukazuju na stabilne Inine rezultate za prvo tromjesečje

Visoke razine cijena ugljikovodika nastavljene su i u prvom tromjesečju 2022., a odraz su povećanog geopolitičkog rizika i neizvjesnosti u pogledu učinaka sankcija na globalna energetska tržišta. U takvom okruženju, rezultati pokazuju snažnu EBITDA-u za prvo tromjesečje 2022., u iznosu od više od 1,1 milijardi kuna.

Prihodi djelatnosti Istraživanja i proizvodnja nafte i plina (1,4 milijarde kuna) i EBITDA (876 milijuna kuna) otprilike su se udvostručili u povoljnom cjenovnom okruženju, značajno kompenzirajući učinak kontinuiranog prirodnog pada proizvodnje.

Negativan novčani tok djelatnosti Rafinerije i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju djelomično je ublažen poboljšanom CCS EBITDA-om, koja iznosi 238 milijuna kuna, zahvaljujući boljoj prodaji goriva na ključnim tržištima i prodaji prirodnog plina.

Izjava g. Sándora Fasimona, predsjednika Uprave Ine:
„Na globalnim tržištima nastavlja se trend volatilnosti, u skladu s visokom razinom nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji i trgovini, iako njihova razina pokazuje povoljnije okruženje za naftne i plinske kompanije. Snažan rast cijena kako nafte tako i plina glavni je pokretač snažnog rasta prihoda cjelokupne industrije proizvodnje nafte i plina.
U takvom okruženju, Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostaje najveći generator novca u
kompaniji. Radovi na odobalju glavna su investicijska aktivnost ove djelatnosti, usmjerena na usporavanje prirodnog pada proizvodnje i sigurnu opskrbu tržišta iz domaćih izvora, što je vrlo važno u vremenima rastućih geopolitičkih izazova.
Iako su povećane opće razine cijena, prodajne količine Usluga kupcima i maloprodaje ostale su snažne pri čemu nije bilo značajnih poremećaja u opskrbi tržišta, što dokazuje pouzdanost Inine usluge na ključnim tržištima neovisno o nesigurnosti na tržištu. Kao rezultat svih navedenih čimbenika EBITDA Ine premašila je 1,1 milijardi kuna, pri čemu uobičajeno snažnija ljetna tromjesečja tek dolaze.
Ovo razdoblje snažnih rezultata iskorišteno je za ojačavanje Inine pozicije za nadolazeće godine. Ukupna razina ulaganja povećana je više od tri puta u usporedbi s istim razdobljem lani, pri čemu je većina potrošena u Hrvatskoj. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nastavlja se kao najveće ulaganje Ine - inženjering je gotovo završen, a u tijeku je isporuka opreme na lokaciji.“

Ključna postignuća:

  • Neto prihod od prodaje iznosio je šest milijardi kuna
  • Neto dobit je gotovo 600 milijuna kuna
  • EBITDA je iznosila više od 1,1 milijardu kuna
  • Kapitalna ulaganja više su nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje lani, na 846 milijuna kuna
  • Pojednostavljeni slobodni novčani tijek iznosio je 149 milijuna kuna

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...