37 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.1k bodova)
Kako visoke cijene nafte i plina utječu na naftnu industriju? Je li učinak pozitivan ili negativan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.7k bodova)

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina

Visoke razine cijena ugljikovodika nastavljene su i odražavaju povećan geopolitički rizik i neizvjesnost u pogledu učinaka sankcija na globalna energetska tržišta. 

Više cijene rezultirale su sa 556 milijuna kuna višim prihodima. Viša cijena plina imala je pozitivan utjecaj na prihode u iznosu 270 milijuna kuna, dok je 67 posto viša cijena Brenta rezultirala sa 247 milijuna kuna većim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata. Ostali proizvodi pozitivno su utjecali na prihode u iznosu od 39 milijuna kuna.

Unatoč većoj proizvodnji sirove nafte zahvaljujući uspješno izvedenim projektima u sklopu optimizacije, ukupna proizvodnja ugljikovodika u Hrvatskoj smanjena je kao rezultat očekivanog prirodnog pada, kako na odobalju tako i na kopnu. U međunarodnoj proizvodnji sirove nafte, ona je bila niža u Egiptu, a viša u Angoli u usporedbi s istim razdobljem lani. U Egiptu je nova koncesija za istraživanje East Bir El Nus (WD-08) dodijeljena Ini i Energeanu s podjelom udjela od 50-50 posto.

Viša kapitalna ulaganja u odnosu na isto razdoblje lani pretežno su rezultat razradnih aktivnosti u sklopu radova na hrvatskom odobalju i kopnu.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...