Mia Jelinčić u rubrici Financije od

Kakav je sadržaj HUB analize 74?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Koje se teme razrađuju u HUB analizi 74?

Predstavljen je novi broj publikacije “HUB Analize 74: Inflacija, monetarna politika i gospodarski rast u europodručju u uvjetima serije vanjskih šokova” na 10. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju.

Dvojbe o monetarnoj politici nalaze se u središtu rasprava o ekonomskoj politici u prvoj polovici 2022. S jedne strane postoji strah da monetarno zaoštravanje kasni, dok s druge strane, prerano i/ili prejako monetarno zao­štravanje također izaziva zabrinutost. Naime, provođenje takve politike prijeti izazivanjem nepotrebnog usporavanja gospodarskoga rasta, ili čak rece­sije, posebno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Do ovih dvojbi došlo je uslijed različitog shvaćanja uzroka inflacije, odnosno pokreće li ju prenapuha­na agregatna potražnja (demand pull) ili pretežno vanjski šokovi na strani ponude (cijene energenata, pucanje lanaca nabave – tzv. cost push čimbenici infla­cije), iako se oni u pravilu miješaju.

Glavna poruka analize glasi da povećane varijacije relativnih cijena u uvjetima serije vanjskih šokova i decentraliziranih, ali snažnih fiskalnih reakcija 2020.-2022., ne znače da je efikasnost transmisije monetarne politike u europodručju smanjena. To može tako izgledati zbog utjecaja vanjskih šokova na cijene, no to što se monetarnom politikom ne mogu brzo poništiti učinci vanjskih šokova posljedica je njihove iznimne snage i pojave u seriji kakva nije zabilježena od Drugog svjetskog rata.

Nema dvojbe o tome da visoka inflacija početkom 2022. godine predstavlja i povijesni izazov i svojevrsnu prekretnicu. Otvorena su važna pitanja: Kako središnje banke donose odluke o monetarnoj politici? Koliko su u tome vođene tehnokratskom iluzijom o prognostičkim moćima?

Više informacija i glavne zaključke Analize pročitajte na Internet stranici HUB-a.

Slična pitanja

1 odgovor 357 👀
1 odgovor 150 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...