208 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić

Kakav je sadržaj HUB analize 74?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Koje se teme razrađuju u HUB analizi 74?

Predstavljen je novi broj publikacije “HUB Analize 74: Inflacija, monetarna politika i gospodarski rast u europodručju u uvjetima serije vanjskih šokova” na 10. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju.

Dvojbe o monetarnoj politici nalaze se u središtu rasprava o ekonomskoj politici u prvoj polovici 2022. S jedne strane postoji strah da monetarno zaoštravanje kasni, dok s druge strane, prerano i/ili prejako monetarno zao­štravanje također izaziva zabrinutost. Naime, provođenje takve politike prijeti izazivanjem nepotrebnog usporavanja gospodarskoga rasta, ili čak rece­sije, posebno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Do ovih dvojbi došlo je uslijed različitog shvaćanja uzroka inflacije, odnosno pokreće li ju prenapuha­na agregatna potražnja (demand pull) ili pretežno vanjski šokovi na strani ponude (cijene energenata, pucanje lanaca nabave – tzv. cost push čimbenici infla­cije), iako se oni u pravilu miješaju.

Glavna poruka analize glasi da povećane varijacije relativnih cijena u uvjetima serije vanjskih šokova i decentraliziranih, ali snažnih fiskalnih reakcija 2020.-2022., ne znače da je efikasnost transmisije monetarne politike u europodručju smanjena. To može tako izgledati zbog utjecaja vanjskih šokova na cijene, no to što se monetarnom politikom ne mogu brzo poništiti učinci vanjskih šokova posljedica je njihove iznimne snage i pojave u seriji kakva nije zabilježena od Drugog svjetskog rata.

Nema dvojbe o tome da visoka inflacija početkom 2022. godine predstavlja i povijesni izazov i svojevrsnu prekretnicu. Otvorena su važna pitanja: Kako središnje banke donose odluke o monetarnoj politici? Koliko su u tome vođene tehnokratskom iluzijom o prognostičkim moćima?

Više informacija i glavne zaključke Analize pročitajte na Internet stranici HUB-a.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...