Ivan Gačić u rubrici Mediji od Ivan Gačić

Da li je senzacionalističko novinarstvo, kao i click-bait novinarstvo, oštetilo istraživačko novinarstvo? Da li to i kako utječe na novinarsko zanimaje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Prema leksikografskom zavodu, senzacionalizam je način novinarskog pisanja s pretjeranim isticanjem "senzacionalnih" činjenica; "podgrijavanje", čak i "stvaranje" skandala i senzacija.

Clickbait novinarstvo je tip novinarstva u kojem je prezentacija vijesti usmjerena na klikove. Uglavnom se odnosi na naslove vijesti i popratne slike koje povećavaju broj klikova. Ovim tipom novinarstva pokušava se dobiti najviše klikova zanemarujući istinitost i uvjerljivost vijesti. Clickbait naslovi potiču znatiželju čitatelja pružajući nedovoljno informacija. Kao što i sam naziv kaže oni služe kao mamac za čitatelje (eng. bait - mamac). Iako ova metoda povećava bolje rangiranje i plaćenost portala, čitatelji se često osjećaju izdano i gube povjerenje u te medije. 

Istraživačko novinarstvo je tip novinarstva koji obuhvaća istraživanje teme i činjenica koje dosad nisu poznate javnosti, koje institucije ili pojedinci žele sakriti. Ono se često bavi temama povrede ljudskih prava, nezakonitim i nemoralnim radnjama. 

U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve manje novinara odlučuje za tip istraživačkog novinarstva. Razlog tome mogu biti i urednici u redakcijama koji očekuju da se posao obavi u roku od dana ili dva, što je premalo za detaljno i kvalitetno istraživanje. Također, jedan od problema današnjeg online-novinarstva je i neprovjeravanje izvora i istinitosti činjenica u želji da se vijesti što prije objave. Vijesti često budu neistinite, nepotpune ili pogrešno interpretirane. 

Od pojave novih medija, odnosno interneta, a osobito u posljednjih nekoliko godina, došlo je do porasta senzacionalističkog i clickbait novinarstva koji itekako utječu na novinarsku profesiju, ali i na javnost. Ovakvo novinarstvo rezultiralo je izrazito malim postotkom povjerenja građana u medije. Mediji bi trebali činiti četvrtu vlast u državi, trebali bi biti glasilo naroda, izvještavati i informirati, ali i upozoravati javnost na sve što se događa u državi. 

Novine, ali ponajviše web portali postali su ovisni o oglašivačima koji ih financiraju i samim time određuju sadržaj samog medija. S obzirom na to da je oglašivačima bitna što veća posjećenost i "klikanost" sadržaja na webu, nije ni čudo što je senzacionalizam toliko raširen na našim portalima. S jedne strane, novinari u takvim uvjetima nemaju ni izbora u načinu, stilu, a ni temi pisanja. Oni samo rade ono što im je naređeno pa makar to bilo kopiranje sadržaja ili pisanje clickbait naslova. 

U doba današnje tehnologije kojom informacije putuju brzinom svjetlosti, novinari su primorani biti ti koji će te informacije širiti dalje što je brže moguće. Naravno tu je i natjecanje s drugim portalima i medijima. Onaj koji prvi objavi neku vijest, pobjeđuje, dobiva najviše pregleda, posjeta, komentara,... Novinari su toliko zaokupljeni ogromnom količinom informacija i vijesti koje svakodnevno dobivaju i pronalaze da nemaju vremena za kvalitetan sadržaj koji zahtjeva vrijeme, trud i istraživanje. 

Od današnjeg novinara se očekuje da bude digitalno pismen prije svega, dostupan u svako doba dana i noći, prvi i najbrži u svemu, a pritom mu se ne daje sloboda oko odabira tema za pisanje ili istraživanje. 

Može se reći da su senzacionalizam i clickbait novinarstvo oštetili ono pravo istraživačko novinarstvo. Danas je konkurencija ogromna, web portala je previše i novinar mora biti prvi i najbrži, ali i osigurati veliku posjećenost naslova, čime se istraživačko novinarstvo stavlja sa strane jer iziskuje previše vremena. Isto tako, čak i kada se novinar odluči na istraživanje i urednik to odobri, s obzirom na već krhko povjerenje publike odnosno javnosti, takva vrsta novinarstva dobiva premalu posjećenost pa joj se i gubi svaki trag. 

Iako je istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj, može se reći, zaboravljeno, postoje neke TV emisije, novine, časopisi, ali i portali koji ga potiču i tako ipak poboljšavaju kvalitetu hrvatskog novinarstva. Sve u svemu to nije dovoljno. Tema za istraživanje je bezbroj, istraživačkih novinara premalo. 

Ivan Gačić od Ivan Gačić
O ovoj temi treba više govoriti u javnosti, pogotovo na fakultetu. Studenti su oko ove problematike previše letargični pa je potrebna bitna promjena u društvu i nova spoznaja vrednovanja. A to, koliko bi mi ipak sve htjeli, ne ide lako.
Nino Marić 14.11.2023. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić Što je privatnost u novinarstvu?

Slična pitanja

1 odgovor 254 👀
1 odgovor 165 👀
2 odgovora 6.4k 👀
1 odgovor 332 👀
4 odgovora 450 👀
Tomislav Gatara 22.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Tomislav Gatara
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...