221 pregleda
Ana Pilato u rubrici Financije od Ana Pilato (7.8k bodova)

Koji su vaši savjeti za ulaganje mladih ljudi (generacija Z) koji imaju veće ili manje financijske instrumente (novce) za uložiti ovdje ili ondje?

Obveznice, dionice, nekretnine, zlato, kripto, ... koje i gdje?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji su vaši savjeti za brucoše?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+14 glasa
Fran Kolačko Šćuric od Fran Kolačko Šćuric (1.2k bodova)

Pozdrav!

Za mlade ulagače je po meni najbolje ulagati u ETF fondove. Primjerice Vanguard VUAA. Ulaganjem u taj fond se istodobno ulaže u 505 najjačih dionica američkih tvrtki. Dugoročno ulaganjem u te fondove je povijest pokazala da će svaki ulagač biti u plusu. Čak i Warren Buffet preporučuje da se ulaže u te fondove. Godišnji prosječni rast VUAA-e je 11% i ako uzmemo u obzir da u zadnjih par mjeseci tržište jako opada i u nekom je bear marketu sada je možda najbolje vrijeme za početi ulagati. Naravno to bi bilo ulaganje na duge staze koje uključuje 30+ godina gdje svaki mjesec se ulaže u taj fond.

Domagoj Erol od Domagoj Erol (5.4k bodova)
Definitivno se slažem oko toga i pogotovo za mlade jer to je ulaganje na duge staze. Čak je i Vuk Vukojević, mladi ekonomski stručnjak, na jednom događanju potvrdio ETF fondove kao trenutno najbolji oblik investicije.
Nino Marić 09.07.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić (15.5k bodova) Gdje i kako ulagati u ETF fondove?
+11 glasa
Vuk Vukovic od Vuk Vukovic (328 bodova)

Djelomičan odgovor na ovo pitanje možete naći ovdje

Pitanje ovdje je prije svega koliko je nečija sklonost riziku i onda koliki je vremenski horizont ulaganja. Ako je vremenski horizont od sada do mirovine (20-30 godina), onda je strategija dollar-cost averaging najbolja - svaki mjesec isti iznos se uloži na neki tržišni index (odnosno ETF koji daje pristup kompletnom indexu). Volatilnost je uvijek prisutna, no u dugom roku povrat je svakako značajan. ETF-ovi sami po sebi mogu poslužiti kao diverzifikacija pa se dio može staviti na ETF-ove koji prate dionička tržišta, dio na obvezničke ETF-ove (paziti pritom na osjetljivost obveznica na kamatne stope - u 2022. su potonule 15-20% npr), nekretninski ETF-ovi, commodities ETF-ovi itd. 

U svakom slučaju, ako je horizont ulaganja dugoročan, dionice su najbolji izbor unatoč bilo kakvim potencijalnim kriznim periodima. Za kratkoročne investicije potrebno je prije svega pratiti što rade središnje banke (najvažnije američki Fed), kako one postavljaju monetarnu politiku te kako utječu na kreditnu kreaciju bankarskog sektora. U periodima kada Fed spušta kamatne stope ili su one niske, dionice su najbolji izbor (i to dionice u tzv growth stocks). U periodima kada Fed diže kamatne stope ili su visoke, obveznice su bile bolji izbor, OSIM u periodima visoke inflacije kada postoji jako malo instrumenata zaštite na tržištu (ponovo upućujem na link na vrhu odgovora). 

+10 glasa
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović (1.8k bodova)

"Najbolje vrijeme za posaditi drvo je bilo prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je SADA." - Kineska poslovica

Savjeti su manje-više isti za sve generacije bez obzira na godine. Tri najbitnija pravila su: edukacija, edukacija i edukacija. Konačni cilj bi trebao biti stvoriti pasivni prihod od investicija koji će pokrivati sve životne troškove minimalno 2-3x u odnosu na prosječnu plaću u tom trenutku.

Što se tiče toga u što investirati, svakako bih svakoj mlađoj osobi (koja radi) preporučio da krene sa redovnim uplatama u 3. dobrovoljni mirovinski stup. O svemu tome uskoro radimo besplatnu radionicu o čemu više detalja možete vidjeti na https://mytetka.com, a prijave radite preko https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGnCYWv-sAFC-MCczFJ90FtXoP8DxLx0bXtzF1f45uZAsA5g/viewform.

Nakon što ste krenuli sa uplatama u 3. dobrovoljni mirovisnki stup, sljedeći korak bi bio u smjeru da odredite jeste li pasivni ulagač (nemate dovoljno vremena a ni znanja da aktivno ulažete i/ili vas to jednostvano ne zanima i ne želite imati stres radi svega toga) ili ste aktivni ulagač (imate dovoljno vremena da se time bavite i raspolažete sa dovojlno znanja i vještina o tome ili ste spremni učiti).

Nakon što ste sami sa sobom riješili koji ste tip ulagača, onda određujete personaliziranu investicijsku strategiju koja se uklapa u vaš karakterni profil, te period investiranja, očekivani prinos te prihvatljivu razinu rizika

Financijski instrumenti pogodni za pasivno investiranje su svakako ETF-ovi, a mogu biti i kriptovalute sa nekim manjim dijelom cjelokupnog portfelja. Poanta pasivnog investiranja je periodički kupovati u dugom roku (minimalno 10 godina) za istu sumu novaca (DCA metoda) i ne zamarati se svakodnevnim kretanjima na tržištu.

Kod aktivnog pristupa, kod izbora individualnih dionica i/ili kriptovaluta, potrebno je poznavati fundamentalnu i/ili tehničku analizu, imati vremena na raspolaganju za čitanje knjiga i analizu financijskih izvještaja, konstantno učiti, i opet sve to nije garancija uspjeha.

Koji pritup ćete izabrati, svakako ovisi samo od vas i vaših preferencija što točno želite postići. Ako vam je dovoljno 10% godišnje, to svakako možete postići sa izborom određenih ETF-ova, ali ako želite 15-20% ili više, onda ćete morati dobro zagrijati stolicu učeći da biste to postigli.

Mila Validžić od Mila Validžić (2.7k bodova)
Zanimljivo. Trebala bi nešto učiniti sa svojim financijama što prije. :)

Slična pitanja

1 odgovor
Maja Kos 03.11.2021. pitanje u rubrici Financije od Maja Kos (8.1k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 02.04.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 07.09.2021. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ana Pilato (7.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 23.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...