271 pregleda
Marketing odjel d.o.o. u rubrici Softver od Marketing odjel d.o.o.

Što je to - Multitenancy? Kako prevesti tu riječ na hrvatski jezik?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Ana Nera Horvat od Ana Nera Horvat

Multi-tenancy (hrv. višestanarstvo) je arhitektura u kojoj jedna instanca softverske aplikacije opslužuje više korisnika. Svaki kupac se naziva zakupcem. Stanari mogu dobiti mogućnost prilagođavanja nekih dijelova aplikacije, kao što je boja korisničkog sučelja ( UI ) ili  poslovna pravila , ali ne mogu prilagoditi  kôd aplikacije .

U arhitekturi s više korisnika, višestruke instance aplikacije rade u zajedničkom okruženju. Ova arhitektura može funkcionirati jer je svaki stanar fizički integriran, ali logički odvojen; što znači da će se jedna instanca softvera izvoditi na jednom poslužitelju, a zatim opsluživati ​​više korisnika. Na taj način softverska aplikacija u arhitekturi s više stanara može dijeliti namjenski primjerak konfiguracija, podataka, upravljanja korisnicima i drugih svojstava.

Aplikacije za više stanara mogu dijeliti iste korisnike, prikaze, pravila - iako ih korisnici mogu prilagoditi u određenoj mjeri - i sheme baze podataka , koje stanari također mogu prilagoditi.

Multi-tenancy je doživio dosta mogućnosti usvajanja i najviše se koristi s računalstvom u oblaku. Arhitekture s više stanara nalaze se i u javnom oblaku i u privatnom oblaku , omogućujući da se podaci svakog stanara odvoje jedni od drugih. Na primjer, u javnom oblaku s više zakupaca, isti će se poslužitelji koristiti u domaćinskom okruženju za smještaj više korisnika. Svaki korisnik dobiva zaseban i idealno siguran prostor unutar tih poslužitelja za pohranu podataka.

Postoje tri glavna tipa modela za više stanara, svi s različitim razinama složenosti i troškova. Jedinstvena, dijeljena shema baze podataka je model s više stanara s bazom podataka s više korisnika. Ovo je najjednostavniji oblik od tri i relativno je niska cijena za stanare zbog korištenja zajedničkih resursa. Ovaj obrazac koristi jednu aplikaciju i instancu baze podataka za smještaj stanara i pohranjivanje podataka. Korištenje jedne sheme zajedničke baze podataka omogućuje lakše skaliranje; međutim, operativni troškovi mogu biti veći.

Druga arhitektura s više stanara uključuje korištenje jedne baze podataka s više shema. Ovaj sustav zakupca koristi jednu instancu aplikacije s pojedinačnim bazama podataka za svakog stanara. Osim toga, ova arhitektura ima višu cijenu s više troškova za svaku bazu podataka. To je vrijedna arhitektura kada se podaci različitih stanara moraju tretirati različito - kao da moraju proći kroz različite geografske propise.

Treći tip arhitekture s više stanara hostira podatke u više baza podataka. Ovaj model je relativno složen u smislu upravljanja i održavanja, ali stanari se mogu razdvojiti prema odabranom kriteriju.

Prednosti i nedostaci višestanarstva

Brojne su prednosti i nedostaci koji dolaze kada postanete davatelj usluga domaćina i stanar s više zakupa. Neke prednosti uključuju:

 • Jeftiniji je u usporedbi s drugim arhitekturama hostinga zakupaca.
 • Ponuda cjenovnih modela platite za ono što vam je potrebno.
 • Stanari se ne moraju brinuti o ažuriranjima, budući da ih izbacuje host provider.
 • Stanari ne moraju brinuti o hardveru na kojem se pohranjuju njihovi podaci.
 • Pružatelji usluga moraju pratiti i administrirati samo jedan sustav.
 • Arhitektura je lako skalabilna.

Međutim, neki nedostaci koji dolaze s višestanarstvom uključuju:

 • Aplikacije s više stanara obično su manje fleksibilne od aplikacija u drugim arhitekturama zakupaca, kao što je jednokupni zakup.
 • Višestanarstvo je općenito složenije od jednostanarstva.
 • Aplikacije za više korisnika trebaju strožiju autentifikaciju i kontrolu pristupa radi sigurnosti.
 • Stanari se moraju brinuti o bučnim susjedima , što znači da je netko drugi na istom CPU- u koji troši puno ciklusa, što može usporiti vrijeme odziva.
 • Zastoji također mogu biti problem ovisno o davatelju usluga.

Svaki korisnik ovisno o prednostima i manama te svojim potrebama može odabrati koristi li mu više višestanarstvo ili jednostanarstvo.

Više na linkovima: https://www.gartner.com/en/information-technology/glossary/multitenancy

https://www.techtarget.com/whatis/definition/multi-tenancy

Slična pitanja

1 odgovor
Redakcija 20.04.2022. pitanje u rubrici Softver od Redakcija
1 odgovor
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...