110 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)

Koliko godina djeluje Hrvatski savez slijepih

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (115k bodova)
prikazano od Znatko

Hrvatski savez slijepih svečano je obilježio 76 godina djelovanja

Na svečanoj akademiji povodom 76. obljetnice, Hrvatski savez slijepih predstavio je rezultate i ciljeve EU projekta ''Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe'' te je dodijelio ''Nagradu 16. lipanj'' pojedincima koji su doprinijeli unaprjeđenju života slijepih osoba.

U srijedu, 15. lipnja 2022. na održanoj svečanoj akademiji u dvorani kazališta Vidra, Hrvatski savez slijepih obilježio je 76 godina postojanja i djelovanja. Svečanosti su prisustvovali Margareta Mađerić, državna tajnica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske;  Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru, Markica Župan Galić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja te Darijo Jurišić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

„Hrvatski savez slijepih učinio je puno po zapošljavanju slijepih, na rehabilitaciji i obrazovanju, pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo. Savez je ostao stožer i krovna udruga i bit će to za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos“, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

U sklopu svečanosti, izvršna direktorica Hrvatskog Saveza slijepih Andreja Veljača pred okupljenima je govorila o potencijalima i potrebama s kojima se Savez susreće te uspjesima i izazovima koji slijede u narednom razdoblju.

„Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Kad pomognemo jednoj slijepoj osobi koja je u potrebi, postigli smo mali uspjeh i kad stavimo sve te uspjehe zajedno, onda možemo o nečemu pričati. Pred nama su veliki izazovi, to su prije svega Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo jedan sustav koji će nam garantirati da će nam te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći'“, kazala je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Predstavljen je i EU projekt pod nazivom ''Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe'' te njegovi rezultati u sklopu završne konferencije. Opći cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost odraslih slijepih osoba kroz pružanje socijalnih usluga, ojačati kompetencije stručnjaka koji s njima rade u svrhu osiguranja dostupnosti i razvoja socijalnih usluga te osnažiti obitelji koje o njima skrbe kroz pružanje podrške i senzibilizaciju zajednice.

I ove je godine dodijeljena Nagrada ''16. lipanj''. Nagrada se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Realizaciji vizije Saveza, odnosno, stvaranja društva u kojemu slijep neće značiti manje vrijedan, već različit, doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima koji kroz svoj rad i zalaganje iskazuju visoku razinu socijalne osviještenosti za problematiku osoba s oštećenjem vida,  a ovogodišnja dobitnica za svoj doprinos tim ciljevima je Vesna Leiner, dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba.

''Sve ove godine surađujući s gospodinom Vojinom i Hrvatskim savezom slijepih je jedno nezaboravno iskustvo. Oni su me učinili boljom jer mislim da gledam ljude i svijet drugim očima. Gledam sve bolje, sve je jednako, ne radim razliku između ljudi. Zadnjih godina je napravljeno novih muzeja, a nijedan nije prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala. Tu bi trebalo nešto napraviti i da to postane obaveza svih. Najveću pogrešku u životu napravi osoba koja nije napravila ništa zato što je mogla napraviti malo. Dakle, male stvari čine život ljepšim i boljim'', izjavila je Leiner.

Slična pitanja

1 odgovor
Mia Jelinčić 13.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Monika Kiris 28.07.2022. pitanje u rubrici Društvo od Monika Kiris (7.4k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Ivan Gačić 28.03.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...