Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od

Koliko godina djeluje Hrvatski savez slijepih

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Hrvatski savez slijepih svečano je obilježio 76 godina djelovanja

Na svečanoj akademiji povodom 76. obljetnice, Hrvatski savez slijepih predstavio je rezultate i ciljeve EU projekta ''Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe'' te je dodijelio ''Nagradu 16. lipanj'' pojedincima koji su doprinijeli unaprjeđenju života slijepih osoba.

U srijedu, 15. lipnja 2022. na održanoj svečanoj akademiji u dvorani kazališta Vidra, Hrvatski savez slijepih obilježio je 76 godina postojanja i djelovanja. Svečanosti su prisustvovali Margareta Mađerić, državna tajnica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske;  Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru, Markica Župan Galić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja te Darijo Jurišić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

„Hrvatski savez slijepih učinio je puno po zapošljavanju slijepih, na rehabilitaciji i obrazovanju, pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo. Savez je ostao stožer i krovna udruga i bit će to za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos“, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

U sklopu svečanosti, izvršna direktorica Hrvatskog Saveza slijepih Andreja Veljača pred okupljenima je govorila o potencijalima i potrebama s kojima se Savez susreće te uspjesima i izazovima koji slijede u narednom razdoblju.

„Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Kad pomognemo jednoj slijepoj osobi koja je u potrebi, postigli smo mali uspjeh i kad stavimo sve te uspjehe zajedno, onda možemo o nečemu pričati. Pred nama su veliki izazovi, to su prije svega Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo jedan sustav koji će nam garantirati da će nam te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći'“, kazala je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Predstavljen je i EU projekt pod nazivom ''Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe'' te njegovi rezultati u sklopu završne konferencije. Opći cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost odraslih slijepih osoba kroz pružanje socijalnih usluga, ojačati kompetencije stručnjaka koji s njima rade u svrhu osiguranja dostupnosti i razvoja socijalnih usluga te osnažiti obitelji koje o njima skrbe kroz pružanje podrške i senzibilizaciju zajednice.

I ove je godine dodijeljena Nagrada ''16. lipanj''. Nagrada se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Realizaciji vizije Saveza, odnosno, stvaranja društva u kojemu slijep neće značiti manje vrijedan, već različit, doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima koji kroz svoj rad i zalaganje iskazuju visoku razinu socijalne osviještenosti za problematiku osoba s oštećenjem vida,  a ovogodišnja dobitnica za svoj doprinos tim ciljevima je Vesna Leiner, dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba.

''Sve ove godine surađujući s gospodinom Vojinom i Hrvatskim savezom slijepih je jedno nezaboravno iskustvo. Oni su me učinili boljom jer mislim da gledam ljude i svijet drugim očima. Gledam sve bolje, sve je jednako, ne radim razliku između ljudi. Zadnjih godina je napravljeno novih muzeja, a nijedan nije prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala. Tu bi trebalo nešto napraviti i da to postane obaveza svih. Najveću pogrešku u životu napravi osoba koja nije napravila ništa zato što je mogla napraviti malo. Dakle, male stvari čine život ljepšim i boljim'', izjavila je Leiner.

Slična pitanja

1 odgovor 268 👀
1 odgovor 308 👀
2 odgovora 337 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...