68 pregleda
Monika Kiris u rubrici Poslovanje od Monika Kiris [Superaktivan] (4.5k bodova)

Kakvi su Inini prihodi u području Rafinerije i marketinga u prvoj polovici 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (18.7k bodova)

Financijski rezultati INA Grupe za prvo polugodište 2022. godine - Rafinerije i marketing (uključujući Usluge kupcima i maloprodaju)

Intenzivirane su investicijske aktivnosti, a kapitalna ulaganja udvostručena su u odnosu na prvo polugodište 2021. i iznose 1,3 milijarde kuna

Ostvarena je veća prodaja na ključnim tržištima, dok su marže pod utjecajem Vladinih mjera na domaćem tržištu. Rad Rafinerije nafte Rijeka počeo je krajem ožujka kako bi se osigurala stabilna opskrba ključnih tržišta u nadolazećim mjesecima, ublažavajući rizik od smanjene dostupnosti proizvoda na svjetskom tržištu zbog rusko-ukrajinske krize. Uzlazni trendovi kretanja cijena u vanjskom okruženju snažno su poduprli pozitivan doprinos rafinerijskog poslovanja financijskom rezultatu u drugom tromjesečju, što je djelomično kompenzirano visokim cijenama energije.

Ukupna prodaja Maloprodaje u prvoj polovici 2022. godine iznosila je 508 kt, što je 9% više u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući povoljnijim tržišnim uvjetima uz slabija COVID ograničenja i povećanoj turističkoj potrošnji. Marža negoriva veća je od prošlogodišnjeg razdoblja za 15 posto što je potaknuto stalnim poboljšanjem asortimana i usluga, kao i povećanjem broja Fresh Corner lokacija i unapređenjem prodajnih aktivnosti.

Održavanje vodeće pozicije na tržištu goriva podržano je i brojem registriranih članova u programu vjernosti u Hrvatskoj koji je dosegnuo 380 tisuća članova. Novi vlastiti proizvodi Crunch&Go i Jim uspješno su lansirani.

Kapitalna ulaganja Rafinerija i marketinga iznosila su 968 milijuna kuna:

  • Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka - Angažiran je izvođač za elektro i instrumentacijske radove, što je značilo izdavanje posljednje narudžbenice za izvođače. Proizvodnja i isporuka opreme na gradilište je dosegla 90 posto. Dovršena je izgradnja konstrukcije za koksne komore dosizanjem ~120 metara, što omogućava podizanje teške opreme i čeličnih konstrukcija, a konačna visina će biti ~190 metara. Završena je izgradnja dalekovoda i trafostanice 110kV. Ukupna dovršenost projekta je 56 posto.
  • Poboljšanje energetske učinkovitosti postrojenja za atmosfersku destilaciju - Izrada glavnog projekta je u tijeku (postignuto 30 posto dovršenosti). U tijeku su natječaji za isporuku glavne opreme (izmjenjivači topline, nove pumpe i remont postojećih pumpi).

Kapitalna ulaganja u segmentu Usluga kupcima i maloprodaje iznosila su 34 milijuna kuna u prvoj polovici 2022. s naglaskom na modernizaciju i razvoj koncepta Fresh Corner koji je do sada implementiran na 130 maloprodajnih mjesta.

Neto zaduženost INA Grupe iznosila je 17,2 posto, a neto dug povećan je na 2,4 milijarde kuna.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022



Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film Festival



Zagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?



[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...