Ana Primorac u rubrici Turizam i putovanja od
Otok Hvar je baš nekako srednjovjekovni... Tako mi se čini i da ima zanimljivih mjesta i znamenitosti za posjetiti. Osim starog grada.
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje je dobro ljetovati na hrvatskoj obali?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Marija Hojsak od

Otok Hvar jedan je od najsunčanijih otoka na jadranskoj obali. Turistima pruža uživanje u čistom Jadranskom moru, predivno očuvanu prirodu i okoliš, ukusnu mediteransku hranu, a i još nekoliko predivnih znamenitosti koje ćemo navesti u tekstu koji slijedi. 

Business Class Flights to Hvar Island - Tripadvisor

  •  Tvrđava Fortica u mjestu Hvar  

Tvrđava je sagrađena u 16.st., a poznata je i pod nazivom Španjola. S vrh se pruža  predivan panoramski pogled na čitav grad. 

Tvrđava Fortica (Španjola ili čitadela) - Grad Hvar - Kofer

  • Crkva sv. Marije od Milosrđa u mjestu Vrboska

Crkva je sagrađena u 16.st. kao obrana od Turaka i u njoj se moglo naći mnogo impresivnih djela renesansnih umjetnika koja se danas nalaze u župnoj crkvi sv. Lovre.

Crkva tvrđava Sv. Marije u Vrboskoj | Povijesne znamenitosti na Hvaru

  • Tvrdalj Petra Hektorovića u Starom Gradu

Poznati pjesnik Petar Hektorović, osim što je stvorio predivna renesansna djela, svoj je život posvetio i gradnji jedne od danas najpoznatijih građevina koje se mogu posjetiti na otoku Hvaru. Petar Hektorović je u zidove tvrdlja uklesao neke latinske kamene natpise, tako da se i ova građevina smatra jednim od njegovih djela koje je tijekom života stvorio. 

Tvrdalj Petra Hektorovića | Stari Grad

  • Benediktinski samostan u  mjestu Hvaru

Samostan su osnovale dvije redovnice s otoka Paga u 17.st. Najpoznatija vještina koja se ovdje razvila je izrada čipke od niti agave koji je uvrštena na popis nematerijalne kulture pod zaštitom UNESCO-a. 

HVAR – Benediktinski samostan »Sv. Ivana i Sv. Antuna« | topohvar

Uza sve navedene znamenitosti preporuča se posjetiti i Hrvatsko kazalište u mjestu Hvar, obići trgove Škor u Starom Gradu i sv. Ivana u Jelsi, a također bi bilo lijepo svratiti do Starogradskog polja koje je također uvršteno na UNESCO-v popis kulturne baštine.

+11 glasa
Danica Maričić od

Smaragdno zelenilo stoljetnih borova, nadopunjeno bjelinom kamenja na Hvaru, čini savršen sklad u dodiru s blistavim morskim plavetnilom. Govorimo li o prirodnoj paleti boja ovog prelijepog otoka - svakako treba spomenuti i očaravajuće boje i mirise ružmarina, lavande, lovora, vinove loze, agave, borova i palmi. 

Šetnja hvarskim atrakcijama (u centru grada Hvara)

Katedrala sv. Stjepana – zaštitnika Hvara se nalazi na glavnom gradskom trgu. Na prozorima, nekim dekorativnim elementima te glavnom oltaru se vide utjecaji gotike, međutim, prisutni su i romanički te barokni stilski elementi.  

Hvarske zvonike, izgrađene u renesansnom stilu, stručnjaci su proglasili najljepšima u Dalmaciji.

Trg sv. Stjepana ili Pjaca, najveći u Dalmaciji, prostire se na površini od 4.500 m2. Sve do kraja 15. stoljeća, okruživali su ga samo vrtovi.

Najstariji dio Hvara, ograđen romaničkim gradskim zidinama, lokalno stanovništvo naziva Groda (grad) (jer je u 13. stoljeću upravo to i bio).

Gradska Loggia je sagrađena u 15. stoljeću te nekoliko puta obnavljana nakon toga. Dekorativni arhitektonski elementi potječu iz razdoblja renesanse i baroka.

Izgradnja Arsenala za hvarske galije je počela u 13. stoljeću, a sadašnji izgled ima od početka 17. stoljeća kada je dodan kat na kojem se smjestilo prvo pučko kazalište - koje danas nosi naziv Hvarsko povijesno kazalište.

Kamene palače patricija s prekrasnim prozorima u stilu kasne gotike (cvjetne gotike), karakterističnim za područje Dalmacije i Venecije, zaokupljaju pažnju prolaznika. 

Naravno, u samom gradu Hvaru (kao i na cijelom otoku) se nalazi još veliki broj prirodnih i kulturnih atrakcija. Više informacija i fotografije možete pronaći u mom članku - Hvar – Sunny Town of Culture

Lijep pozdrav, :)

Danica Maričić, Design & Travel Communications / Archi-living.com 

Slična pitanja

1 odgovor 511 👀
2 odgovora 1.4k 👀
3 odgovora 727 👀
2 odgovora 544 👀
1 odgovor 882 👀
2 odgovora 394 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...