Marija Miljević u rubrici Financije od

Što će se dogoditi ako u banku donesem položiti novce (novčanice) veće od 200.000 kuna?

Marija Smiljan od
Takvi i slični odmah trebaju biti sumnjivi i javljeno treba biti organima reda. To nisu normalni iznosi.‌
Dina Kljajić od
danas više nema kuna. samo euro.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Goran Gonar od

Ako donesete novčanice veće vrijednosti od 30.000 eura (nekad je to bili oko 200.000 kuna) u banku radi polaganja na svoj račun, može se primijeniti poseban postupak koji je propisan zakonodavstvom o sprječavanju pranja novca i borbi protiv terorizma. Ova mjera ima za cilj identifikaciju i praćenje transakcija velikih iznosa kako bi se spriječilo pranje novca i financiranje terorizma.

Evo nekoliko mogućih stvari koji se mogu dogoditi u banci:

  1. Banka može zatražiti da ispunite obrazac ili pružite dodatne informacije o izvoru sredstava. Ove informacije pomažu banci u provjeri zakonitosti i podrijetla novca.

  2. Banka će vjerojatno zatražiti da pokažete valjani identifikacijski dokument (kao što je osobna iskaznica ili putovnica) kako bi potvrdili vaš identitet pri obavljanju takve transakcije.

  3. U nekim zemljama, kao npr. baš u Hrvatskoj, ali i drugim članicama EU, banke su obvezne prijaviti transakcije veće od određenog iznosa (npr. 15.000 eura ili više kod nas) financijskim vlastima kao dio mjera protiv pranja novca. U takvom slučaju, banka će proslijediti informacije o transakciji nadležnim tijelima.

Važno je napomenuti da ovakve mjere i postupci imaju za cilj osigurati transparentnost i suzbijanje nezakonitih aktivnosti te da su sastavni dio zakonodavstva i politika u mnogim zemljama. Za kraj, preporučujem da se obratite svojoj banci kako biste dobili detaljnije informacije o postupku i zahtjevima koji se primjenjuju u vašem specifičnom slučaju.

+2 glasa
Stjepan Vuksanović od
uređen od Stjepan Vuksanović
Ako korisnik u banku donese svotu koja prelazi svotu od 200.000 kn, tada mu dolazi prijava iz Ureda za sprječavanje pranja novca. Zamjene veće od 200.000 kuna dužne su prijaviti obrti, smještajni investicijski fondovi, banke, zaštitna društva, špekulacijske rezerve, namjerne beneficije društvenih naloga, pravi stručnjaci za domene, organizatori rekreacija na sreću. Sve transakcije koje nadilaze svotu od 100.000 ili više kuna moraju prolaziti kroz veoma precizne analize u bankama. Potrebno je imati kopiranu verziju osobnih dokumenata, upitati za podatke čovjeka ili tvrtke kojima se plaća na račun, koji je njihov izvor sredstava sa kojima plaćaju i da li su osobe koje se povezane sa politikom, ili da li su na političkim pozicijama.
Znatko od
Odgovor izgleda u redu. Ne znam zašto je dobio 2 prijave. Molim ubuduće obrazloženje u komentaru.‌
Borna Matić od
Odmah prijava ako imaš više od 200.000?!

Zvučiš kao da nisi nikad uplatio više od 200.000.‌
–1 glas
Frenki (Ilija) Atajić od
Samo će vas pitati : Na koji rok iste želite oročiti..?
Nudimo vam opciju A i B.
Da smo u Englesko-djje se to vodi već 2 stoljeća, nema ostavila Baba, jer ulaskom u poreznu kartucu iste, za par sekundi djelatnik na šalteru vam saopći , da je vaša Baba godine xxx ostala dužna za nekiporez 5-funti,ali je isto otišlo u zastaru, i opcija, pokušaja bakanizacije engleske - propao...
Nisam siguran,dali će vam isti prije vratiti osobne dokumente
ili pozvati policju - nisam to doživio, mislim,ovo zadnje-pa neznam - finiš priće

Slična pitanja

2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 306 👀
1 odgovor 418 👀
Ana Primorac 13.09.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
2 odgovora 822 👀
Ivan Gačić 28.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
1 odgovor 1.0k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...