174 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris (7.2k bodova)

Kako uklanjati otrovni i invazivni pajasen i kontrolirati njegovo širenje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Redakcija

PAJASEN: BILJKA-PROBLEM

KAKO UKLANJATI PAJASEN I KONTROLIRATI ŠIRENJE?

Pajasen je izrazito zahtjevna vrsta za uklanjanje s obzirom na to da uobičajene mehaničke metode uklanjanja (sječa) obično naprave još veću štetu. Stoga je potrebno koristiti kombinaciju mehaničkih i kemijskih metoda prilikom njegovog uklanjanja, kontinuirano i kroz više godina. S malo šale možemo reći da je poput hidre, mitološkog bića, kojem na mjestu odsječene glave izrastu još dvije te ga se vrlo teško riješiti.

No, nažalost, pajasen nije mit i zato moramo podržati jedni druge u borbi protiv ove invazivne vrste.

ŠTO RADI MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA?

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, zajedno s partnerima Javnom ustanovom Nacionalni park KrkaJavnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, te tvrtkom Vrtlar d.o.o. iz Dubrovnika, od 2020. godine provodi projekt LIFE CONTRA Ailanthus - Uspostava kontrole invazivne strane vrste Ailanthus altissima (pajasen) u Hrvatskoj. Projekt traje do 1. travnja 2025. godine, a njegova vrijednost iznosi nešto više od 2 i pol milijuna eura, od čega je 60% financirano europskim sredstvima iz programa LIFE.

Projektom je planirano uspostavljanje kontrole nad invazivnom stranom vrstom pajasen u područjima visoke prirodne vrijednosti: četiri „Natura 2000“ područja ekološke mreže Republike Hrvatske u mediteranskoj regiji (Krka i Pelješac) i u gradovima s povijesnom jezgrom (Dubrovnik, Ston i Mali Ston). Dodatno, kroz projekte financirane iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost očekuje se uklanjanje pajasena na području NP Kornati i PP Telašćica.

Uz aktivnosti uklanjanja pajasena, predviđeno je i sprječavanje njegovog daljnjeg širenja, proširenje trenutnog zakonodavnog okvira te edukacija i osvještavanje javnosti o pajasenu i drugim invazivnim stranim vrstama.

ŠTO GRAĐANI MOGU UČINITI?

Za što bolje uspostavljanje kontrole nad pajasenom, osobito je važno i uključivanje građana koji mogu pomoći dojavljivanjem lokacija pajasena (i drugih stranih vrsta). Postupak prijave nalaza Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, vrlo je jednostavan i može se učiniti putem mobilne aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj ili putem web obrasca. Dakle, svojim aktivnim sudjelovanjem, možete doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja pajasena na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava, te na taj način očuvati prirodu Republike Hrvatske.

Sve informacije o invazivnim stranim vrstama dostupne su na internetskoj stranici www.invazivnevrste.hr, uz korisne savjete koje možete slijediti za sprječavanje invazije stranih vrsta.

Mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj dostupna je za IOS i Android uređaje, a može se besplatno preuzeti na mrežnim trgovinama App Store i Google Play.

Više o projektu LIFE CONTRA Ailanthus i samom pajasenu može se saznati na internetskoj stranici projekta https://lifeailanthus.hr/ te na stranicama društvenih mreža:

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.9k bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 12.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Kuzma Topić 09.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić (14.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...