97 pregleda
Borna Matić u rubrici Promet i vozila od Borna Matić (3.9k bodova)

Što s ekološkog i ekonomskog aspekta mislite o električnom autu koji se puni iz dizel agregata (smješten u gepeku ili na krovu) koji pak za gorivo koristi biodizel? Jel bi to funkcioniralo ili ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

–4 glasa
Klara Vodanović od Klara Vodanović (181 bodova)

Električna vozila imaju mnogo prednosti u odnosu na obična auta. Ono što je najvažnije za nas i naš okoliš je to što nemaju emisiju ispušnih plinova. S obzirom na to da električni automobil nema motor ne treba mu ni ulje što znači da nemate brige sa zamjenom ulja, no uvođenjem agregata na biodizel, stvari bi se zakomplicirale. 

Iako električni automobili koji se pune iz dizel agregata koji koristi biodizel kao gorivo imaju potencijal da budu ekološki i ekonomski povoljniji od automobila na benzin ili dizel, ekološki gledano, biodizel je obnovljivi izvor energije i ima manji utjecaj na okoliš u usporedbi sa konvencionalnim dizelom ili benzinom. Biodizel se proizvodi od biljnih ulja ili masti, što znači da se ne iscrpljuju fosilni izvori energije. Također, emisije štetnih plinova su manje u usporedbi s konvencionalnim dizelom.

S ekonomskog aspekta, korištenje biodizela kao goriva za dizel agregat može biti povoljnije od korištenja konvencionalnog dizela. Biodizel je obično jeftiniji od konvencionalnog dizela, što može smanjiti troškove vožnje. Međutim, potrebno je uzeti u obzir i troškove proizvodnje biodizela i dizel agregata, koji mogu biti visoki.

Međutim, postoji i nekoliko problema u implementaciji ovakvog sistema. Prvo, proizvodnja biodizela zahtijeva velike količine zemlje i vode, što bi moglo biti problematično u nekim područjima. Drugo, proizvodnja biodizela može dovesti do degradacije okoliša, ako se koriste neodrživi metodi proizvodnje, kao što je sječa šuma.

U svakom slučaju, potrebno je napraviti detaljne analize i istraživanja kako bi se utvrdilo je li ovakav sistem ekonomski i ekološki isplativ te koliko je sigurno i učinkovito.

Slična pitanja

1 odgovor
Katarina Muzica 16.11.2021. pitanje u rubrici Promet i vozila od Katarina Muzica (1.3k bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 26.10.2020. pitanje u rubrici Promet i vozila od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Marko Radić 16.12.2020. pitanje u rubrici Promet i vozila od Marko Radić (8.7k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...