781 pregleda
Mario Daka u rubrici Internet od Mario Daka (15.8k bodova)

Kako je nastao internet?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak (5.2k bodova)
odabran od Mario Daka
 
Najbolji odgovor

Pozdrav,

Za razliku od nekih drugih stvari, za Internet točno znamo kako je nastao i što mu je pretača. Da bi vidjeli prvu naznaku rođenja nečega što će postati Internet ili dio Interneta moramo se vratiti u daleku 1950-tu godinu. U vrijeme poslje još jednog Velikog Rata u vrijeme kada cijeli svijet slavi - prvi pomaci se rade u znanstvenim laboratorijima u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Oni su radili na konceptu "packet networking" odnosno o razmjeni paketa informacija između dva računala (ovo je i dan danas jedan od temeljnih koncepata Interneta). Ipak, Amerikanci po svojem ustaljenom običaju rade pravi progres - početkom 1960-tih američki US Department of Defense je izdao proglas da poziva i nagrađuje znanstvenike koji će ostvariti ovaj cilj i to je potaknulo projekt "ARPANET".

ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) pomalo zvuči misteriozno i opasno, ali to je u biti pretača Interneta. Stari djed. Tata Interneta. ARAPNET je radio unutar vojnih kompleksa i trebao je usavršiti komunikaciju između istih. ARAPNET je prvi koristio IP tj. Internet Protocol.

Prva poruka poslana preko ARPANET-a je poslana od strane Leonarda Kleinrocka iz University of California prema Stanford Research Institute-u! Sve do 1981. ARPANET je radio pomalo skriveno, od očiju javnosti. Tada se cijela stvar širi budući da je NSF (National Science Foundation) radio na širenju IP-a te je zaposlio i dodatna super-računala radi širenja mreže.

Poslije 1989. godine, baš u susret velikom događanju (rušenje Berlinskog zida u Berlinu) počinju nicati poput gljiva - novi teleoperateri koji su dobili ARPANET tehnologiju i počeli su s komercijalnim širenjem. Već sredinom 90-tih godina - većina Amerikanaca zna što je Internet, a mnogi ga već imaju. Pojačavaju se vodiči poput ovog:

te reklame poput ove:

Neki od prvih ISP-ova tj. pružatelja usluga Interneta su bili: AOL, DELPHI, BIX, CompuServe te Prodigy, a nakon što su u igru ušle newsgrupe, e-mail, ftp i sve bolje web stranice - nije niti čudo da je danas Internet upravo to što i je!

Slična pitanja

1 odgovor
Lovro Gorup 29.11.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ana Pilato 05.05.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato (6.3k bodova)
1 odgovor
Goran Dren 11.02.2014. pitanje u rubrici Tehnologija od Goran Dren (5.4k bodova)
1 odgovor
Mia Marijanović 07.08.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od Mia Marijanović (7.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...