892 pregleda
Mario Daka u rubrici Internet od Mario Daka

Kako je nastao internet?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Mario Daka
 
Najbolji odgovor

Pozdrav,

Za razliku od nekih drugih stvari, za Internet točno znamo kako je nastao i što mu je pretača. Da bi vidjeli prvu naznaku rođenja nečega što će postati Internet ili dio Interneta moramo se vratiti u daleku 1950-tu godinu. U vrijeme poslje još jednog Velikog Rata u vrijeme kada cijeli svijet slavi - prvi pomaci se rade u znanstvenim laboratorijima u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Oni su radili na konceptu "packet networking" odnosno o razmjeni paketa informacija između dva računala (ovo je i dan danas jedan od temeljnih koncepata Interneta). Ipak, Amerikanci po svojem ustaljenom običaju rade pravi progres - početkom 1960-tih američki US Department of Defense je izdao proglas da poziva i nagrađuje znanstvenike koji će ostvariti ovaj cilj i to je potaknulo projekt "ARPANET".

ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) pomalo zvuči misteriozno i opasno, ali to je u biti pretača Interneta. Stari djed. Tata Interneta. ARAPNET je radio unutar vojnih kompleksa i trebao je usavršiti komunikaciju između istih. ARAPNET je prvi koristio IP tj. Internet Protocol.

Prva poruka poslana preko ARPANET-a je poslana od strane Leonarda Kleinrocka iz University of California prema Stanford Research Institute-u! Sve do 1981. ARPANET je radio pomalo skriveno, od očiju javnosti. Tada se cijela stvar širi budući da je NSF (National Science Foundation) radio na širenju IP-a te je zaposlio i dodatna super-računala radi širenja mreže.

Poslije 1989. godine, baš u susret velikom događanju (rušenje Berlinskog zida u Berlinu) počinju nicati poput gljiva - novi teleoperateri koji su dobili ARPANET tehnologiju i počeli su s komercijalnim širenjem. Već sredinom 90-tih godina - većina Amerikanaca zna što je Internet, a mnogi ga već imaju. Pojačavaju se vodiči poput ovog:

te reklame poput ove:

Neki od prvih ISP-ova tj. pružatelja usluga Interneta su bili: AOL, DELPHI, BIX, CompuServe te Prodigy, a nakon što su u igru ušle newsgrupe, e-mail, ftp i sve bolje web stranice - nije niti čudo da je danas Internet upravo to što i je!

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Zoran Jurić 11.03.2016. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
1 odgovor
Marko Radić 12.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marko Radić

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...