557 pregleda
Matej Tolić u rubrici Web Dizajn od Matej Tolić
uređen od Znatko
Što sve znate o povijesti web dizajna?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko

Krajem 80ih- mračno doba dizajna

Vjeruje se da koncept svjetske mreže (eng. world wide web) datira još iz 1946. god., kada ga je u kratkoj priči opisao Murray Leinster. Međutim, njegov se izum pripisuje fizičaru Timu Baerner-Lee-ju 1989. god. Dok je stvarao bazu podataka software-a za klijenta, koristio je hipertekst za izradu indeksa stranica u sustavu. To se na kraju razvilo u nešto što danas znamo kao web stranice. Ova era se naziva mračnim dobom dizajna zato što su dizajnri radili na crnim zaslonima s pikselima.

1991- prva web stranica

8. kolovoza 1991. god. Barners-Lee je pokrenuo prvu web stranicu uz pomoć svog tima. Smještena je na računalu NeXT pri Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, CERN, koja je sadržavala informacije o World Wide Web-u.

1992- prva fotografija na internetu

Pop parodijska grups Les Horribles Cernettes je 1992. god postala predmetom prve fotografije na internetu. Kada je Berners-Lee objavio ažuriranje svog preglednika koje bi moglo podržati fotografije, njegov ga je tim testirao na toj fotografiji koju je IT programer snimio u backstage-u.

1994- prva web stranica

Internet je započeo svoju tranziciju u komercijalnu snagu kakva je danas. Prvi oglas s natpisom je kupila tehnološka tvrtka AT&T na HotWired. com. Na taj je oglas kliknulo 44% ljudi koji su ga vidjeli i stvorio je interes među oglašivačima i potrošačima.

 

Izvor: https://www.canva.com/learn/web-design-history/

 

Goran Gonar od Goran Gonar
Lijepo nabrojano :)
+11 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno

Početkom 90-ih web se sastojao od tamne pozadine i neznatnog broja monokromatskih piksela, a web dizajn se izvodio pomoću simbola i tabulatora. Sredinom devedesetih započela je era tablica koja je omogućavala strukturiranje stranica i podjelu u stupce. Bez obzira na to što tablice nisu predstavljale alat za dizajniranje stranica, nego za sistematizaciju brojeva, njihova je upotreba bila najčešća metoda. U to vrijeme, web dizajn je bio poznat kao slicing, što je podrazumijevalo izradu dizajna u Photoshopu te njegovo rastavljanje na sitne dijelove i lijepljenje u kodove

Preteča web dizajn programa bio je Javascript koji je 1995. godine ponudio rješenje za ograničeni HTML te pregršt drugih mogućnosti poput pop-up prozora. Iduće godine na tržište dospijeva Adobe Flash koji je prvi omogućio slobodu dizajnerima u vidu dizajniranja bilo kojeg elementa, predloška, animacije, interakcije i pisma. Za prikaz web stranice izrađene u spomenutom programu bilo je potrebno instalirati Flash Player. Iako revolucionaran, Adobe Flash nije se uspio održati na tržištu zbog nemogućnosti pretraživanja i vrlo zahtjevne procesorske snage. 

1998. godine na tržište dolazi program CSS čiji je glavni cilj bio razdvojiti sadržaj od prezentacije na način da se izgled web stranice definira u CSS-u, a sadržaj u HTML-u. Nažalost, preglednici su djelomično ili nisu uopće podržavali CSS pa su idućih godina poduzeti koraci u njegovu prihvaćanju. 

2007. godine pojavom iPhonea započinje mobilna revolucija pa vlasnici web stranica primjećuju potrebu za reakcijom na veliki broj zahtjeva korisnika pametnih telefona. Pojavom smartphonea počinje izrada web stranica koje su prilagođene različitim veličinama ekrana, a velik su problem predstavljale i spore veze bez dovoljno brzog protoka podataka. 

2010. godine Ethan Marcotte predlaže opciju da sadržaj na web stranici ostaje isti, ali da se raspored elemenata mijenja. Na taj način nastaje RWD, odnosno pristup web dizajnu koji omogućuje izradu web stranica čije se sučelje može prilagoditi različitim rezolucijama ekrana.

 

IZVOR:

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
Goran Dren 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Adriana Murtić 30.09.2020. pitanje u rubrici Web Dizajn od Adriana Murtić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...