Marin Duganđija u rubrici Posao od

Štedim li energiju ako radim od doma?

Zamislite ako bi svi ili dobar dio, a makar i dio nas, radio od doma (iz kuće, stana...) koliko bi mogli uštedjeti energije na urede i na prijevoz. Ili ne? Što mislite?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Elena Svib od

Pandemija corona virusa je razbuktala novi stil rada – rad od kuće. Trenutna nova kriza koja je pokucala na vrata Europe, energetska kriza, očajno traži rješenja. Međutim, da li radom kuće se stvarno štedi energija i koja? 


Prvo temperature su sve niže, a računi za energente sve veći. Ove zime će se morati uvelike odvajati od budžeti, ako ćemo željeti tople domove i firme. Stoga, mnoge tvrtke pribjegavaju riješenu rada od kuće, međutim u toj situaciji grijanje kod kuće neće nikad biti isključeno. Prema istraživanjima Rudolfa Friedricha s Fakulteta za tehniku i znanost u Saarbrückenu je otkriveno da će doći na isto grije li osoba svoju sobu ili grije li se ured. 
 

Međutim radom od kuće se doista štedi ozbiljna količina energenata u prometu. Na primjeru Njemačke ako bi samo četvrtina zaposlenih radila od kuće samo jedan dan u tjednu, to bi dovelo do uštede od 200 milijuna litara goriva godišnje. To je računica Friedricha, prema kojem također bi se tako stvorilo 540.000 tona stakleničkih plinova manje. Slično misli i Claudia Kemfert iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja koja je navela da nije grijanje segment u kojem bi se uštedjelo u radu od kuće već promet i transport. 


Svakako kada bi većina ljudi neprestano radila od doma količina goriva i energenata transporata bi se uvelike uštedjela, što je za trenutno krizu ipak značajno. Međutim trošak struje i grijanja bi se povećao jer bi ovako svatko grijao svoj dom, dok se kroz radni dan grije jedna/dvije prostorije za više zaposlenih. 


Ipak dok se radom od kuće uštedi trošak prijevoza do radnog mjesta i energenti goriva, kod kuće zaposlene čekaju troškovi koje poslodavci često ne pokrivaju. To nije samo grijanje, već električna energija za računalo, Internet, telefon, papir za pisač… Zaposleni u Njemačkoj za takve naknade dobivaju 600 u obračunu poreza od ukopnog prihoda, neke države u EU su velikodušnije po tom pitanju. Pitanje je kako bi se rad od kuće trebao regulirati te tko bi dodatne troškove trebao pokrivati. Na kraju sve ima svoj plus i minut. 

Slična pitanja

1 odgovor 331 👀
3 odgovora 364 👀
2 odgovora 279 👀
4 odgovora 1.1k 👀
3 odgovora 276 👀
Nino Marić 15.02.2022. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić
3 odgovora 866 👀
1 odgovor 412 👀
1 odgovor 859 👀
1 odgovor 248 👀
1 odgovor 188 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...