Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Kakav je to mineral pirit?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Pirit - FeS2

Pirit, poznat kao mineral sumpora ističe se svoj zlatno-žutom bojom. Njegove ime potječe iz grčkoga jezika gdje bi se prevelo kao "rađeno od vatre, nešto od vatre". Zbog svojeg sastava tvori kristale (najčešće kubnih oblika) s nekoliko lica koji se nazivaju piritoedoni. Vrlo je tvrd, ali kada bismo ga udarili nekim jačim predmetom razmrvio bi se u prah. 

Poludragi kamen Pirit - prodaja | Kristal Grad

Zbog svoje je boje i izgleda često varka za oko mnogim ljudima koji ga zamijene sa zlatom. Tako se često naziva i "zlato za budale" jer ga ljudi ne mogu prepoznati i lako ga zamijene.

Također, važno je napomenuti da je pirit najbolji izvor sumpora te se pomoću njega dobiva sumporna kiselina, a u nekim se situacijama, ali vrlo rijetko, može dobiti i željezo. 

Kameni pirit. Opis, čarobna svojstva

Prilažem video u kojem možete malo uživati u ljepotama ovog kemijskog elementa:

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Prigodne poštanske marke iz serije „Minerali i stijene“

Pirit – Brušani, Lika

Jedan od vrlo zanimljivih minerala svakako je i pirit – sulfidni mineral metalna sjaja i zlatnožute boje koji na prvi pogled sliči zlatu.

Zbog toga su za pirit u narodu bili uvriježeni nazivi „lažno zlato“ i „budalino zlato“. Pirit je, međutim, tvrđi i manje podatan od zlata što objašnjava scene iz vesterna u kojima tragači za zlatom na američkom Divljem zapadu provjeravaju zagrizom radi li se o pravom zlatu.

Dreamstime.com

Naziv pirit izveden je od grčke riječi pyrites što znači kresivac, a upućuje na njegovo svojstvo da kresanjem daje iskru. Sinonim mu je željezna ili sumporna pakovina koja je u skladu sa starom rudarskom podjelom sulfidnih minerala s obzirom na njihov sjaj, a osim sjaja, minerali iz iste skupine imaju i druga zajednička svojstva. Prema toj podjeli razlikuju se:

  • pakovine,
  • sjajnici,
  • blistavci i
  • sinjavci.

Pakovine obuhvaćaju sulfidne minerale metalna sjaja, neprozirne, svjetlijih boja i crnih crta, uglavnom veće tvrdoće, bez izrazite kalavosti i krhke. Ogledni primjer pakovine upravo je pirit.

Pirit je sulfid željeza, kubična modifikacija FeS2. U prirodi se pirit pojavljuje u obliku kristala s razvijenim plohama heksaedra, oktaedra ili pentagonskog dodekaedra, a čest je i u formi masivnih, zrnatih i bubrežastih agregata. Kada je riječ o kristalima pirita, zanimljivo je napomenuti da se na plohama vrlo često uočava prutanje – pojava niza tankih međusobno paralelnih utora ili pruga najčešće uzrokovanih načinom rasta kristala.

Pirit je razmjerno čest mineral u Zemljinoj kori koji se pojavljuje u različitim geološkim formacijama i sastavni je dio različitih stijena. U magmatskim stijenama najčešće se pojavljuje u obliku dobro razvijenih kristala jer spada među one minerale koji se u magmi počinju prvi kristalizirati. Pirit je čest sastojak sedimentnih stijena u kojima se također pojavljuje u obliku pravilnih kristala, kao što je slučaj u gustim, bjeličastim pješčenjacima kod Brušana u Lici u kojima se pirit pojavljuje u obliku malih pentagonsko-dodekaedarskih kristala.

S obzirom na to da pirit uz sumpor sadrži i željezo, mogli bismo zaključiti da je to rudni mineral željeza, ali to bi bio pogrešan zaključak zato što je uzimajući u obzir tip kemijske veze između atoma željeza i atoma sumpora, proces dobivanja željeza iz pirita vrlo složen i neekonomičan, te se pirit najčešće koristi za dobivanje sumporne kiseline.

Unatoč svemu navedenom, pojave pirita ponekad mogu donositi pravo bogatstvo, pa tako pojavljivanje pirita u sedimentnim stijenama upućuje na reduktivne uvjete u kakvima se inače formiraju naftna ležišta. U takvim slučajevima možemo reći da je pirit indikator tzv. crnog zlata.

Pirit može sadržavati male količine zlata i tada govorimo o nevidljivu zlatu, a današnja tehnologija toliko je napredovala da omogućuje dobivanje zlata iz pirita. Najveće ležište nevidljiva zlata u piritu u Sjevernoj Americi je Carlin Trend u Nevadi čije su zalihe procijenjene na 3317 tona, a to itekako potvrđuje slobodno prevedenu izreku da „pirit nije rođen za budale“.

Slična pitanja

3 odgovora 1.4k 👀
Monika Kiris 20.10.2022. pitanje u rubrici Priroda od Monika Kiris
1 odgovor 222 👀
Monika Kiris 08.10.2022. pitanje u rubrici Zabava od Monika Kiris
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...