Marija Miljević u rubrici Jezik i govor od

Što je ispravno napisati u hrvatskom jeziku:

a) "Da li ste to napisali?" 

b) "Jeste li to napisali?"

A ovo drugo, što nije ispravno... što "to drugo" predstavlja u hrvatskom jeziku odnosno zašto je ovo drugo neispravno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

U standardnom hrvatskome jeziku ispravno je napisati: b) "Jeste li to napisali?"

Upitna rečenica započeta s je li više se preporuča od one započete s da li. Tome je tako jer se više preporučuje spomenuti oblik koji je prihvatljiviji standardu. 

Uvelike, ni jedan od oblika nije najpoželjniji za postavljanje pitanja jer bi bilo puno bolje započinjati pitanje s glagolom te tako napraviti sljedeću formulaciju: Napisali ste što ste trebali? Napisali ste to?

Davanje savjeta | fineks

Da pojasnimo malo detaljnije. Je je glagolska enklitika pomoćnog glagola biti trećeg lica jednine koja je obavezna u upitnim formacijama rečenica. Stoga, budući da se radi o glagolu, mora se staviti umjesto čestice da. Naravno, uvijek kada je to moguće, uzima se samo jedan početni oblik - onaj s glagolom. 

Primjeri: 

Je li stigla kod tebe? Ona je stigla kod mene. 

Da li stigla kod tebe? Ona da stigla kod mene.

U ove dvije formulacije rečenica zamjećujemo da nam je pomoćni glagol onaj koji koristimo pri odgovoru na pitanje, zbog toga je vrlo važno uvrstiti ga i na početku pitanja. 

+14 glasa
Vedrana Kovač Vrana od

Pravilo da je u hrvatskome jeziku bolje u upitnoj rečenici upotrebljavati skupinu je li od skupine da li odnosi se na rečenice u kojima se nalazi glagolska enklitika je. 

Npr. u rečenicama Da li je on to zaista rekao? ili Ne znam da li je ona oprala posuđe?, da li treba zamijeniti s je li: Je li on to zaista rekao? Ne znam je li ona oprala posuđe?

Često se pogrešno razumije da svaki da li treba automatski zamijeniti s je li, ali to nije tako. Nepravilna je i rečenica Da li mi možeš pomoći? i rečenica Je li mi možeš pomoći? Pravilno je reći Možeš li mi pomoći? 

Umjesto rečenice uvedene skupinom da li bolje je upotrijebiti rečenicu u kojoj se glagolski predikat stavlja na prvo mjesto, a zatim slijedi čestica li. Npr. umjesto rečenica Da li ga prepoznaješ? ili Da li mi možeš pomoći? u hrvatskom standardnom jeziku treba upotrijebiti rečenice Poznaješ li ga? Možeš li mi pomoći?

No, ima slučajeva kad ni sklop da li ne možemo izbaciti. Npr. rečenica Ne znam da li da se smijem ili da plačem mora ostati ovakva kakva jest. 

Slična pitanja

1 odgovor 970 👀
1 odgovor 229 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...