159 pregleda
Monika Kiris u rubrici Znanost od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Postoji li cement koji proizvodi električnu energiju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Inženjeri iz Južne Koreje razvili cement koji proizvodi električnu energiju

Ovaj cement je u stanju proizvoditi električnu energiju induciranim kontaktom, odnosno hodanjem po njegovoj površini ili kapima kiše

Istraživači s Nacionalnog sveučilišta Incheon u Južnoj Koreji stvorili su kompozitni materijal na bazi cementa (CBC) koji ima sposobnost pretvaranja mehaničke energije koja potječe od hodanja, vjetra, kiše ili valova u električnu energiju, pri čemu se njegova nosivost ne mijenja. Tako bi se betonske konstrukcije mogle pretvoriti u izvore električne energije, a problem s nedostatkom energije zbog povećanja izgradnje mogao bi se djelomično riješiti, objavili su znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta Incheon.

Cilj istraživača bio je stvoriti materijal koji bi omogućio izgradnju energetski neutralnih zgrada koje bi same proizvodile električnu energiju za svoje potrebe. 

Smatra se da je izgrađeni okoliš odgovoran za čak 40% ukupne potrošnje električne energije. Ukoliko daljnja istraživanja pokažu da se kompozitni materijal koji proizvodi električnu energiju može masovno koristiti, to bi značilo da se potreba za električnom energijom iz neobnovljivih izvora može znatno smanjiti.

Proces stvaranja

Materijal stvara električnu energiju kroz proces kontaktne elektrifikacije, koja nastaje kao rezultat interakcije između dva materijala. Ugradnjom ovog materijala u dijelove zgrade koji su izloženi vanjskim mehaničkim utjecajima postiže se optimalna iskoristivost. Rezultati istraživanja su pokazali da se optimalna električna svojstva materijala postižu kada je udio vodljivih karbonskih nano vlakana u cementnoj smjesi jedan posto.

Osim što bi mogao stvarati i pohranjivati energiju, ovaj bi se materijal mogao koristiti za razvoj senzorskih sustava koji ne bi zahtijevali vanjske izvore energije te bi pratili stanje zgrade u stvarnom vremenu i davali procjenu preostalog radnog vijeka.

Istraživači su također vodili računa da primjena ovog materijala ne predstavlja ni najmanju opasnost za korisnike prostora. Jačina struje koja se stvara manja je od maksimalno dopuštene za ljudsko tijelo.

Ovo istraživanje može biti prvi korak u širenju uporabe ovog materijala i izgradnji energetski neutralnih zgrada.

Marija Miljević od Marija Miljević
Zanimljivo. Kad će takav cement doći kod nas? :)

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...