107 pregleda
Monika Kiris u rubrici Softver od Monika Kiris

Kako je prošla druga radionica „Softver za dinamičku analizu konstrukcija i proračun oštetljivosti“ u sklopu EU projekta „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa - Potresni rizik Grada Zagreba“ 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Održana druga radionica „Softver za dinamičku analizu konstrukcija i proračun oštetljivosti“

Dana 9. studenog 2022. je održana druga radionica „Softver za dinamičku analizu konstrukcija i proračun oštetljivosti“ u sklopu EU projekta „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa - Potresni rizik Grada Zagreba“

Cilj projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“ je znanstveno utvrditi rizik od potresa u Zagrebu za ljude i zgrade te ga kvantificirati, a centralni dio projekta jest stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu koji će omogućiti analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese. Punjenje baze podataka izvršava se popisom zgrada s naglaskom na podacima o konstrukciji zgrade u cjelini.

Tijekom radionice, profesori s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, kroz niz predavanja predstavili su korištenje Softvera za dinamičku analizu konstrukcija i proračun oštetljivosti. Program radionice uključuje dosadašnje spoznaje o procjeni oštetljivosti zgrada potresu, izražavanje koeficijenta oštetljivosti, kao i valorizaciju izrada te spektralne funkcije. Pokazala se primjena metoda umjetne inteligencije, kao i parametri armiranobetonskih konstrukcija. Program radionice uključio je i predavanje o zidanim konstrukcijama i detalje oko uporabe programa na zagrebačkom fundusu zgrada. Softver je za upotrebu u projektu Potresni rizik Grada Zagreba dopunjen izmjerenim vrijednostima ubrzanja tla zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Postupak popisa zgrada građanima je omogućen putem e-upisa  ili ''uploada'' podataka na stranici  https://potresnirizik.zagreb.hr/, a inženjeri popisuju građevine pregledima arhivske građe, preklapanjem postojećih baza podataka te pregledima na terenu pri čemu se neće pregledavati svaka stambena jedinica već zgrada u cjelini (prvenstveno konstrukcijska svojstva).

U Zagrebu postoji 325 000 građevina, od čega je 120 000 stambenih zgrada i kuća. U sklopu projekta Potresni rizik, do sada je obrađeno 105 000 građevina.

Više o projektu „Potresni rizik Grada Zagreba“: https://potresnirizik.zagreb.hr/

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...