Nino Marić u rubrici Financije od
Da li da ulažem u kripto tržište ili ETF-ove? Zašto?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+18 glasa
Vuk Vukovic od
Kripto tržište od početka 2022. i ulaska u tzv. bear market prolazi prilično turbulentno razdoblje. Osim nepovoljnih makroekonomskih uvjeta (dizanje kamatnih stopa koje značajno smanjuju privlačnost riskantne imovine, što dovodi do naglog pada cijene takve imovine - od kripta do NFT-eva, do cijena dionica neprofitabilnih tech firmi), na samom kripto tržištu događali su se tektonski poremećaji poput kraha Terre do propasti druge najveće kripto mjenjačnice FTX-a i nedavnog hapšenja njenog osnivača pod sumnjom teškog kaznenog djela prevare investitora. Sve to je drastično utjecalo na potražnju a time i cijenu velikog dijela kripto imovine. Osim toga, želja kripto community-a da institucionalni investitori počnu kupovati kriptovalute, konkretno Bitcoin (BTC), pokazala se kao katalist za pad cijene u 2022. Da, institucionalci su dizali BTC do preko 60,000 USD u 2021., no čim je centralna banka krenula dizati kamate, prva stvar koju institucionalni investitori prodaju je riskantna imovina - drugim riječima prodavali su sve BTC-eve koje su prije toga pumpali i tako srušili cijenu.

Možemo reći da kripto tržište prolazi neku svoju katarzu slično poput tech balona 2001. Tada su firme bez prihoda generirale ogromne valuacije samo ako su sebe predstavljale kao internet kompanije, no iz tog balona/mjehura ipak su opstali velikani poput Amazona, Microsofta, Cisca,  eBaya i slično. Vjerojatno će se nešto slično dogoditi i kripto tržištu: hrpa coinova će propasti, a oni najveći poput BTC-a, ako nađu svoju kontinuiranu primjenu, mogli bi opstati. No i to je pitanje ako, u što trenutno mnogi investitori sumnjaju, dok uski krug entuzijasta i dalje vjeruje u čitav koncept što bi trebalo značiti da ima budućnost. U svijetu investiranja sve se uvijek svodi na pitanje potražnje za nekom imovinom. Dok god BTC bude imao vjerne sljedbenike, ne bude propao i postao bezvrijedan.

Da li je ovo prilika ili ne ovisi zapravo o sklonosti riziku prosječnog investitora i koliki dio portfolija je spreman investirati u nešto što nosi veći rizik.

ETF-ovi su low-risk pasivni instrumenti koji samo prate tržišta (primjerice SPY prati S&P500 ili QQQ prati NASDAQovih top 100 firmi). Tu je rizik u potpunosti vezan uz samo tržište. Drugim riječima, u 2022. spomenuti ETFovi su padali oko 20-25%, dok je kripto tržište palo u prosjeku 70%. Niti jedan niti drugi nisu stoga bili dobar instrument za očuvanje vrijednosti portfolija. Shortanje tih instrumenata je donijelo dobru zaradu, ali shortanje je samo po sebi izuzetno rizično i to ne preporučam nikome tko nema trading iskustva.

Iduće godine stvari isto ovise o kretanju kamatnih stopa, koje se očekuju da budu visoke, stoga se ETF-ovi čine kao bolja opcija - ne nužno ETF-ovi koji prate kompletno tržište, nego neke podskupine - recimo u 2022. su dobro prolazili ETF-ovi koji su pratili cijene commodities. Dakle ETF-ovi mogu poslužiti isto kao diverzifikacija portfolija.

No ako investitor želi biti u potpunosti pasivan, uložiti u nešto i ne dirati 20-30 godina, onda je svakako bolji dionički ETF na čitavo tržište (poput SPY ili QQQ) koji osigurava finu mirovinu.

NAPOMENA: ovaj odgovor NE predstavlja financijski savjet, niti je autor odgovoran za vaše financijske odluke.
+16 glasa
Ivan Stojanović od

Ovisi od dosta faktora, a proći ćemo samo najbitnije.

Prvo i osnovno je definirati jel ulažemo pasivno pa stavljamo neki fiksni iznos periodično (mjesečno, kvartalno ili neko drugo razdoblje), ili investiramo aktivno pa trgujemo sa kriptovalutama. 

Ako ulažemo pasivno onda možemo reći da imamo manji rizik jer kupujemo i kada raste, ali i kada pada, pa smo na taj način manje izloženi riziku jer koristimo DCA metodu. Ako ulažemo jednokratni iznos, uvijek postoji mogućnost da smo kupili visoko u bull marketu pa smo izloženi padu tržišta (bear market) kao što se dogodilo zadnjih godinu i pol i onda smo zablokirali sredstva na duže razdoblje dok se ne oporavi tržište (ako uopće).

Sve treba gledati kroz prizmu diverzifikacije. Osobnog sam stava da je poželjno imati manji dio ukupne imovine investirano u kriptovalute i da se ne treba svakodnevno osvrćati na stanje i kretanje tog tržišta. Ako imamo uloženo, npr. 5% ukupne imovine u kriptovalute, i ako izgubimo onda taj gubitak neće biti kolosalan a ako se stvari krenu razvijati u pravom smjeru, taj ulog od 5% bi vrlo lako mogao biti udesetorostručen ili čak i više od toga. 

Po meni, nema smisla staviti 50% ukupne imovine u kriptovalute i onda se "nadati" da će vam tržište riješiti sve životne financijske probleme. "Nada" i "nadanje" na tržištu su za budale koje ne znaju što rade.

O ulganju u ETF-ove imate ovdje 

Uvijek uradite domaću zadaću i znajte u što ulažete i nemojte pitati nepoznate osobe po forumima i raznim grupama da vam napišu 10 kriptovaluta i onda sve staviti na njih. Ne budite lijeni, i radite svoju vlastitu analizu i tek onda investirajte. I preuzmite odgovornost za svoje odluke. To je pravi i provjereni recept koji će vam donijeti rezultat tijekom vremena, jer rezultat preko noći ne postoji.

Marin Duganđija od
op op, otvorili ste mi oči oko tih pojmova (y)
Ivan Stojanović od
Drago mi je da je bilo od pomoći.‌
+4 glasa
Viktor Viljac od

Kripto tržište i ETF-ovi predstavljaju dva različita tipa investicija i imaju različite rizike i potencijalne nagrade.

Kripto tržište je relativno novo i nepredvidljivo, sa visokim rizicima, ali i visokim potencijalom za profit. Kriptovalute, poput Bitcoin-a, su još uvijek u fazi razvoja i njihova budućnost nije sigurna. Njihove cijene mogu biti vrlo volatilne i brzo se mijenjati. Stoga, ako se odlučite za investiranje u kriptovalute, trebali biste biti spremni na visoki rizik.

ETF-ovi su tradicionalni oblici investiranja koji se sastoje od skupine dionica ili obveznica. Oni su manje rizični od kripto tržišta, jer se temelje na ozbiljnim i stabilnim kompanijama i tržištima. ETF-ovi su također dostupni u različitim oblicima, kao što su indeksi, sektorski fondovi, itd. Oni su manje volatilni od kriptovaluta, iako se cijene i dalje mogu mijenjati.

Dakle, izbor između ulaženja u kripto tržište ili ETF-ove ovisi o vašem rizičnom profilu i financijskim ciljevima. Ako ste spremni na visoki rizik i želite potencijalno veći profit, kripto tržište može biti dobar izbor za vas. Ako ste manje rizični i želite stabilniju investiciju, ETF-ovi su bolja opcija. Preporučujem da se posavjetujete sa stručnjakom za investicije prije donošenja bilo kakve odluke.

Slična pitanja

1 odgovor 420 👀
1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 599 👀
Nino Marić 09.07.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić
1 odgovor 63 👀
1 odgovor 81 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...