Marija Miljević u rubrici Društvo od

Koje su karakteristike "woke" pokreta u svijetu? Što predstavlja woke pokret za današnje moderno društvo i kako utječe na njega?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Eva Benaković od
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Karakteristike i utjecaj „woke“ pokreta?

 1. DEFINICIJA

  Woke označava englesku riječ koja se na našem jeziku prevodi kao budnost ili buđenje. Dakle, ovaj pokret definira se kao reakcija na socijalne probleme deprivilegiranosti i presinga nad manjinama ili određenim rasnim skupinama. Korijeni se nalaze na Zapadu, a masovno se šire i cijelim globusom. Prvotno se veže uz crnačke skupine revolucijom za rasnu jednakost.

Je li woke kultura nešto sasvim drugo od onoga što ljudi misle? 'Ni Hollywood više ne postoji jer je politički korektan' - Večernji.hr

 1. MANIFESTACIJA

  Manifestira se najčešće u vidu mirnih i humanih prosvjeda s različitim natpisima i rekvizitima na kojima se iskazuju vidovi nezadovoljstva oko određenih socijalnih problema, a rijetko prelaze u ekstremne i nasilničke manifestacije istih.

ŠTO JE WOKE KULTURA - JE LI DOBRA ILI LOŠA? - SUM - ISTAKNUTO

 1. SOCIJALNE NEPRAVDE KOJE SE POKUŠAVAJU UKINUTI

  Pokušavaju se ukinuti svi oblici nehumanizma, diskriminacije i predrasuda vezanih uz sljedeće socijalne probleme: seksizam, deprivilegiranost manjinskih skupina rasnih ili etičkih, određenih vidova kulturnog nasljeđa koje korigiraju i predvode socijalne elite i mediji, svih vidova socijalne nepravde i dehumanizma itd.

Woke' ideologija i katoličanstvo - Quo Vadis Croatia

 1. UTJECAJ NA MODERNO DRUŠTVO

  Moderno društvo se pod utjecajem svakodnevnice i alternacije ovog pojma važilo za pokret koji označava revoluciju i pobunu protiv različitih „modernih“ problema današnjice, te time „woke“ pokret gubi svoj inicijalni smisao – borba za crnačka prava. Kod nas taj problem nije proširen, te se ovaj pokret manifestira za pobjedu nad drugim socijalnim problemima poput socijalne nepravde i političke samosvijesti.

Where 'woke' came from and why marketers should think twice before jumping on the social activism bandwagon
Borna Matić od
to je onaj pokret što je preosjetljiv i što pretjeruje u toj osjetljivosti‌
+8 glasa
Goran Gonar od
uređen od Goran Gonar

Pojam 'buđenja' u današnje vrijeme (bio je nešto drugo prije) na društvenim mrežama (a gdje drugdje danas?) sastoji se od dva aspekta:

 1. objavljivanje o društvenim problemima u društvu, a zatim
 2. čekanje s iščekivanjem da se afirmacija od drugih proširi i potvrdi.

Društvene mreže samo zato jer stvarni održivi aktivizam i politički rad predugo traju i stvaraju previše su posla za pojedince i društvo.

Mnogi danas kažu da je 'woke' pokret pomogao u podizanju svijesti o pitanjima socijalne pravde, no problem i sva negativna mišljenja o 'woke' pokretu dolazi o druge većine koja tvrdi da je ta preosjetljivost otišla predaleko na štetu pojedinca.

Izvorno je 'woke' pokret nazvan kak svijest o rasnim predrasudama i diskriminaciji. No, zaboravimo danas to. 'Wake' je danas počeo obuhvaćati šire razmjere - svijest o drugim pitanjima društvene nejednakosti, kao što su spol (žene i muškarci u društvu) i seksualna orijentacija (LGBTQ....).

Moderna verzija pokreta je počela biti poznata na društvenim mrežama kroz hashtag-ove #Blacklivesmatter i #MeToo i vjerojatno ste nekad naišli na njih. Ali danas su stvari otišle ipak malo predaleko...

Ono što se loše dogodilo s 'woke' pokretom je - proširenje osvještivanja dobrih ideja i na negativne karakteristike (jer svaka ideja ima dvije strane medalje) davajući i lošim društvenim aspektima pozitivnu etiketu. Konkretno, ako žene nisu ravnopravne u društvu to ne znači da trebaju biti superiornije muškarcima, a u kojem smjeru 'woke' pokret upravo 'kao spontano' se kreće. Pretjerivanje u pravima onih koji su prije imali manja prava postala je okosnica današnjeg 'woke' pokreta. Mislim, u redu je ravnopravnost, ali ne i dominacija koju danas pretjerani 'woke' pokret uspjeva ostvariti u nekim segmentima društva.

Slična pitanja

1 odgovor 535 👀
3 odgovora 488 👀
2 odgovora 469 👀
1 odgovor 607 👀
1 odgovor 933 👀
1 odgovor 426 👀
1 odgovor 515 👀
1 odgovor 378 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...