Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Koje vrste investiranja postoje u svijetu financija, ekonomije i gospodarstva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović
uređen od Ivan Stojanović

Generalno je podjela na pasivno i aktivno investiranje. 

Što se pak tiče financijskih instrumenata, investirati možete u više imovinskih klasa, a nabrojati ćemo osnovne koje su povezane sa financijskim tržištem. Na koncu, sve se svodi na to koliki rizik ste spremni prihvatiti i kolike prinose biste htjeli/željeli ostvariti na svoja ulaganja.

Na grafikonu možete vidjeti kretanje glavnih imovinskih klasa za razdoblje 1950 - 2014. - https://freeimage.host/i/HILmK9j

Novac (depoziti) - karakterizira ih sigurnost što dovodi do niskog povrata prinosa u što ste se mogli uvjeriti zadnjih 10-ak godina. 

Obveznice - dosta sigurnija imovinska klasa od dionica, ali maksimalno što možete zaraditi je kupon (kamatna stopa na obveznicu) do dospijeća obveznice kad dobivate nominalnu vrijednost uloga (ukoliko izdavatelj obveznice ne bankrotira). Obveznice plasiraju kompanije, države, općine i plaćaju kamatnu stopu onome tko uloži u takve obveznice. Trenutna kamatna stopa na Hrvatsku 10-godišnju obveznicu iznosi oko 3.5%, a na 5-godišnju oko 3.25%, što znači kada biste kupili 10-godišnju obveznicu, država bi vam plaćala godišnje 3.5% na npr. uloženih 1000 eura i tako sve idućih 10 godina nakon čega biste dobili povrat inicijalno uloženih 1000 eura. U međuvremenu, cijena obveznice može flukturirati što najviše ovisi od kamatnih stopa jer cijena obveznice i kamatna stopa se kreću inverzno

Dionice - ovdje ćemo se fokusirati na dioničke ETF-ove, a ne na individualne dionice koje mogu donijeti viši povart od ETF-ova ali mogu dovesti i do većih gubitaka. Kada govorimo o ETF-ovima, primarno se misli na S&P 500 dionički indeks koji se sastoji od 500 najvećih američkih korporacija, a ETF koji prati kretanje tog indeksa u % jednostavno replicira sve pozocije koje se nalaze u indeksu. Prosječan prinos za S&P 500 za zadnjih 70-ak godina iznosi oko 11.5%.

Alternativna imovina kao što su nekretnine, plemeniti metali, specijalizirani fondovi, kriptoimovina, umjetnine, automobili, zemljišta i ostalo, može donijeti značajno veći prinos, ali to podrazumijeva i određene rizike.

Od manje rizičnih investicija, a da se može zaraditi u dužem roku i da su u priliku sigurne, možemo navesti životno osiguranje3. dobrovoljni mirovinski stup.

Borna Matić od Borna Matić
Sad kada je kripto u bear marketu, nekako ovo najsigurnije mi se čini smirujuće. Životno i možda 3. stup...
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović
Nekada je igranje defenzive, najbolji napad.
+10 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Vrste investiranja?

  1. Investiranje u DIONICE

    U domeni onih burzi u kojima možemo investirati i profitirati, nalaze se burze gdje se prodaju ili kupuju različite dionice od različitih javnih tvrtki u kojima pojedinac može kupiti svoj dio, dok tvrtke na taj način dolaze do profita kojim proširuju svoje poslovanje. Dioničar je svaki pojedinac koji odluči investirati svoj novac koji mu kasnije donosi određeni profit. Dionice se mogu kupiti na dva načina. Prvi je način putem tzv. „divendi“, pojma koji se odnosi na količinu profita po dionici, a taj iznos ovisi o zaradi same tvrtke. Drugi i bolji način odnosi se na kupnju dionica kada su na minimalnoj cijeni, a prodaji kada dosegnu svoj maksimum.

  1. Investiranje u DRŽAVNE OBVEZNICE

    Državne obveznice temelje se na kreditnom odnosu između izdavatelja (dužnika) i primatelja (pozajmitelja). Ovaj oblik investiranja je redovno duži, a traje nekad dulje i od jednog desetljeća. Oni koji se odluče na ovaj oblik investiranja, računaju na siguran profit. Taj profit dolazi od određene fiksne kamate koju ulagači dobiju nazad jer su posudili državi novac za određene projekte. Ova fiksna kamata je viša od početne cijene koju ulažu.

  1. Investiranje u NEKRETNINE

    Vrlo populariziran i proširen izvor investiranja. Profit se u ovom obliku ostvaruje kroz povećanje i maksimizaciju cijene same nekretnine za ulagače. Ova cijena raste zahvaljujući izboru lokacija koje su popularne i koje donose dugoročnu zaradu kroz rentu (primjerice turistička mjesta ili mjesta uz obalu ili kakvu drugu atrakciju).  Ovo je ujedno i oblik investiranja za koji je potrebna prosječno veća količina financija za ulaganje u same nekretnine, te mnogim pojedincima predstavlja prepreku upravo taj faktor. Također, mora se paziti i da cijena ne padne, odnosno da ne dođe do manjka profita.

Marija Miljević od Marija Miljević
hmmm.... samo tri vrste?

Slična pitanja

3 odgovora 983 👀
Ivan Gačić 18.11.2016. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
1 odgovor 142 👀
1 odgovor 136 👀
2 odgovora 264 👀
1 odgovor 669 👀
1 odgovor 249 👀
3 odgovora 1.8k 👀
1 odgovor 445 👀
Antoneta Hrgović 20.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović
1 odgovor 298 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...