Marija Miljević u rubrici Stanovanje od Marija Miljević

Kako se zovi sada moderni stilovi dizajna interijera? Da li nam polako dolazi gašenje nekog stila, nešto što je jučer bilo moderno, a danas nije, te da li dolazi "era" novog modernog stila i kojeg?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk
uređen od Katarina Pofuk

Trendovi se stalno mijenjaju, ali postoje određene karakteristike stila koje traju zauvijek. Za stilove uređenja interijera kažu da nikada zapravo ne nestanu već se uvijek iznova vraćaju u ciklusima u skladu s novim tehnologijama, okolišem i društvenim promjenama. Ključno je da se kod uređenja pretežno držite jednoga stila koji ste odabrali.

1. MINIMALISTČKI STIL

Ovakav stil je sličan onome što mi u današnje vrijeme zovemo suvremenim uređenjem, ali je poznat po tome što mu mnogo toga nedostaje. Nema puno dekoracija, prevladavaju ravne i čiste linije. Paleta boja je neutralna, a arhitektura elegantna i jednostavna. Kocept prostora je otvoren. Svaki predmet u prostoriji mora biti funkcionalan, a umjetnine su često apstraktne. Od materijala prevladavaju beton, kamen te drveni sirovi materijali.

2. INDUSTRIJSKI STIL

Ovaj stil je karakterističan za stanove u potkrovljima te urbanizirana i indrustrijska mjesta. Karakterizira ga završna obrada koja je sirova, a tu se misli na metal, drvo koje je neobrađeno, metal. Često su vidljive grede na stropu, a na stropu se nalaze metalne rasvjete ili žarulje bez lustera, prozorski okviri koji su metalni. Boje su neutralne, namještaj je funkcionalan i posjeduje kvalitetu dekorativnosti.

3. PRIBALNI/STIL HAMPTONA

Ono što je karakteristično za ovaj stil je prozračnost, mogući pogled na more, vlakna koja su tradicionalna kao što su pamuk i lan, namještaj koji je pleten, rasvjeta, tonovi koji su kremasti, ali obogaćeni sivim ili mornarskim naglascima. Stil može biti tradicionalan, ali i luksuzniji što uključuje kuće  koje su obložene drvom, prozore koji su pomični te paletu bijele boja koja se kreće od bijele do sive pa i tamnoplave. Osim toga, odlikuje se i španjolskim karakteristikama kao što su ratan, drvo koje je prirodno te beton koji je bijel. 

4. BOEMSKI STIL

Ovaj stil se može prepoznati po tome što se odbija pridržavati pravila dizajniranja. Može sadržavati puno različitih materijala, tekstura, završnih obrada koje imaju poseban učinak, starinski namještaj, puno tepiha i jastuka, puno raznobojnih sitnica i dekorativnih stvari. Palete boja nemaju pravila.

5. STIL SEOSKE KUĆICE ILI FRANCUSKE PROVINCIJE

U ovom stilu prevladavaju materijali kao što su opeka, kamen, drvo, cvijeće koje je svježe, namještaj je starinski, tkanine imaju cvjetne uzorke, posjeduju porculanske tanjure, puno jastuka...

6. TRADICIONALNI STIL

On podrazumijeva namještaj koji je dizajnerski, tamno drvo, puno zastora s volanima koji mogu biti od brokata, svile ili baršuna, tkanine s puno svakakvih uzoraka, stare knjige, posude i vaze od kristla, porculan bijele ili plave boje, tepihe koji su orijentalni. Ovo je stil u kojem vlada topao osjećaj i udobnost, a ne popularni trendovi.

7. SUVREMEN/MODERAN STIL

On prihvaća vladajuće trendove i u njemu se spajaju razni stilovi. Odlikuje se namještajem koji je dizajnerski i onda ga spaja s onim namještajem koji je u trendu. Trenutno je moderna paleta boja koja je neutralna, u kupaonici ima materijala poput mramora i betona ali s lijepom završnom obradom, namještaj je najbitniji, a posuđe je kiparsko i zaobljeno.

8. MODERNI STIL SREDINE 20. STOLJEĆA 

Ovaj stil inspiriran je kreativnošću koja se probudila kod ljudi nakon Drugoga svjetkoga rata. Utemeljen je na oblicima koji su nadahnuti prirodom, funkcionalnošću i jednostavnošću.

9. RUSTIKALNI STIL

Ovaj stil je jednostavan, ali autentičan. On obuhvaća razne stilove i može imati obilježja neke kuće na selu, ali i neke lijepe kuće na obali. Prostor je bogat detaljima koji su antikni, materijali su kamen i drvo koji mogu biti više i manje obrađeni, tkanine su od lana, platna, pamuka, ima puno cvijeća. Boje su zemljane i teže prirodnom izgledu.

10. ART DECO

Ovaj stil nastao je oko 1910. godine u Francuskoj nakon Prvoga svjetskoga rata i Međunarodne izložbe dekorativne umjetnosti i moderne industrije koja se održala 1925. godine u Parizu. Karakteriziraju ga razni geometrijski oblici koji su stilizirani, materijali poput kroma, čelika, stakla ili plastike u skladu s materijalima kao što su slonovača, srebro ili žad, detalji koji su različiti, veseli, ali skupi. 

11. SKANDINAVSKI STIL

Kao što mu i samo ime govori, inspiraciju povlači iz nordijskih zemalja. Namještaj je skulpturalan, funkcionalan s puno elegancije. Drvo je svijetlo, dakle bor ili bukva, a teksture su od krzna, vune ili ratana. Prevladavaju svijetle nijanse boja, a ukrasa nema mnogo. ProstoR djeluje čisto i uredno. Bitno je naglasiti da prostor obiluje zelenilom.

12. ELEKTRIČNI/MAKSIMALISTIČKI STIL

U ovom stilu miješaju se razni stilovi, ali su kombinirani na interesantne načine. Ono što je tipično u ovome stilu su jake grafike i uzorci, boje koje su svijetle, oblici koji su avangardni i snažna umjetnička djela.

Izvor:
https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/trendovi-se-mijenjaju-no-pravi-stil-je-vjecan-ovo-su-najpopularniji-stilovi-uredenja-interijera-koje-morate-znati-foto-20211031

Znatko od Znatko
Hvala na ispravci.
Petra Marić od Petra Marić
eee zanimljivo za pročitati, malo o svim stilovima danas, a sve na jednom mjestu
+15 glasa
Danica Maričić od Danica Maričić
uređen od Danica Maričić

Poštovana,

svaki od dekorativnih stilova ima svoja pravila koja možete slijediti ili ih upotrijebiti kao okvir za stvaranje Vašeg osobnog stila. Dodir eklekticizma (miješanja pojedinih stilova) kreira atraktivan i trendy interijer. Štoviše, među stilovima koji su u trendu ove godine, ali i prethodnih godina, nalazi se nekoliko novih stilova nastalih spajanjem dvaju ili više popularnih stilova.

Važno je napomenuti da bit svakog stila nisu pojedinačni predmeti, oblici i boje, već način na koji se oni međusobno nadopunjavaju te čine cjelinu – lijep i udoban prostor.

Stil života uvelike utječe i na uređenje interijera

Minimalizam (jednostavnost, čiste linije, otvoreni prostori) i multifunkcionalni komadi namještaja se sve više spominju kao rješenje za užurbani način života. Naime, naglasak je na kreiranju stambenog prostora koji se lako održava, fleksibilan je i olakšava komunikaciju među stanarima. Tkanine su jednostavne, jednobojne i prozračne, a materijali i boje označavaju povratak prirodi. 

Naročito treba istaknuti ekološki aspekt uređenja prostora, primjerice, namještaj i dekore od recikliranih materijala ili prenamijenjenih proizvoda (paleta, bačvi, boca, guma i ostalih dijelova automobila ili motora). Evo nekoliko primjera.

Povratak prirodi je među glavnim trendovima u stilu života i dizajnu interijera

Prirodne boje i materijali daju ton ovom opuštajućem trendu u dizajnu interijera. Udobne tkanine u toplim, zemljanim tonovima, primjerice, lan ili pamuk su sastavni dio uređenja interijera. Namještaj i dekoracije od drva, ratana, keramike ili mramora su u potražnji. Na slikama i ukrasnim tkaninama su prikazani motivi iz prirode.

Japandi – spoj japanske i skandinavske filozofije dizajna

Japandi je eklektičan stil uređenja prostora koji stvara ugodan interijer spajajući skandinavske suvremene rustikalne vibre s tradicionalnom elegantnom jednostavnošću japanskih dizajnerskih elemenata. Oba ova prekrasna dekorativna stila su inspirirana prirodom i kreiraju otvorene i svijetle prostore - namještene na minimalistički način. Uvođenjem ovih stilova u dizajn doma, stvorit ćete opuštajući interijer.

Globalni stil ili Ethnic Chic Style

Ovaj raznovrsni stil kombinira predmete, materijale i boje koji su narodno blago raznih krajeva svijeta, primjerice, indijske zavjese ukrašene perlicama, pleteni namještaj s Balija, orijentalne tepihe, marokanske prostirke raskošnog uzorka, francusku čipku itd. Namještaj je izrađen od kovanog željeza, punog drva, ratana, bambusa, a interijer je bogato ukrašen brojnim šarenim jastucima, zavjesama i dodacima (vaze od bambusa, zdjele i tanjuri od keramike, košare, svijeće). Tkanine su od prirodnih materijala (poput pamuka) te dekorirane raznovrsnim uzorcima (stilizirano lišće i cvijeće, geometrijski i apstraktni motivi, prizori iz prirode), perlicama, ogledalcima, ručno vezenim ornamentima. Prevladavaju zemljane boje (od narančaste do tamno smeđe), uz dodatak energičnih nijansi zelene, plave i žute.

Više informacija i fotografije možete pronaći u ovom članku.

Mediteranski stil (vrlo prisutan i na područjima Dalmacije i Istre)

Ovaj smireni stil u dekoriranju interijera je kreativni prikaz opuštenog načina života na području Sredozemlja. Kamen, opeka, keramičke pločice, zidovi bijele boje te prozorski kapci zelene ili plave boje donose tradicionalan mediteranski ugođaj. Namještaj je najčešće izrađen od drva, a ponekad i od kovanog željeza te je uglavnom jednostavnog dizajna. Zastori, stolnjaci, prekrivači od laganih pamučnih i lanenih tkanina su jednobojni ili ukrašeni prugama, motivima iz prirode (stilizirano lišće i cvijeće), narodnim vezom. Boje u interijerima i izvan njih su inspirirane prirodnim bogatstvima – bijelim kamenjem, plavim morem, zelenim borovima i crvenom zemljom.

Više informacija i fotografije.

Lijep pozdrav, smiley

Danica Maričić, dizajnerica interijera i urednica portala Archi-living.com

Slična pitanja

1 odgovor 478 👀
3 odgovora 412 👀
1 odgovor 180 👀
1 odgovor 209 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...