Ana Primorac u rubrici Zdravlje i medicina od

opeklina dosta boli. kako tretirati opekline kad se opečemo na nešto vruće da si ublažim bolove i to što peče?!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Katarina Pofuk od
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor

Opekline su ozljede koje mogu nastati prilikom dodira s vrućim predmetima, isparavanja, dodira s kemikalijama, strujom, od radijacija i sunca. Većina opeklina nastaje prilikom dodira s vrućim predmetima u kućnom okruženju. 

Ako su opekline dublje i obuhvaćaju veću površinu tijela, potrebno je otići kod liječnika, a nekad su opekline toliko jake da je potrebna hospitalizacija. 

Postoje tri stupnja opeklina: 
1. Crvenilo kože i jaka bol. Na pritisak značajno izbljeđuju.
2. Dolazi do pojave bula (mjehurića) u roku od 24 sata. Duboke opekline mogu biti bijele, crvene ili mrljasto bijelo-crvene. Ne izbljeđuju na pritisak i manje su bolne od opeklina prvoga stupnja.
3. Mogu biti bijele i elastične, crne i pougljenjene, smeđe i slične koži ili svjetlocrvene. One ne bole jer su uništeni završeci živčanih vlakana. 

Kod teških opeklina, ne smijemo dio koji je zahvatila opeklina uroniti u vodu da ne bismo uzrokovali ozbiljan gubitak tjelesne topline. Osobu je potrebno maknuti iz opasnoga okruženja, provjeriti disanje, ukloniti nakit, pojaseve i slično jer izgorjela područja brzo nabubre te je potrebno staviti hladan, vlažan zavoj ili čistu krpu na područje opekline. 

Kod manjih opeklina potrebno je brzo staviti opečeno područje pod mlaz hladne vode i tako držati nekoliko minuta. Nakon toga možete staviti gel za opekline, a ako je opeklina suha onda je možete namazati kremama za opekline i pokriti sterilnom gazom. Ako stavljamo zavoj, ne smijemo ga jako zategnuti i ne smijemo bušiti mjehuriće ako ih ima. Nadalje, ako je opeklina vlažna, treba je dobro previjati vazelinskom gazom koja se ne lijepi na kožu i ne izaziva krvarenje prilikom skidanja. Opeklina se previja svaka dva do tri dana. 

Izvor:
https://www.adiva.hr/zdravlje/obiteljsko-zdravlje-zdravlje/znate-li-kako-ispravno-tretirati-opekline/

+8 glasa
Viktor Viljac od

Kada se opečete, potrebno je hitno tretirati opekline kako bi se spriječile infekcije i smanjila bol. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste tretirali opekline:

 1. Hladna voda: Prvo što treba učiniti jest staviti opečeno područje pod hladnu vodu što je duže moguće. To će pomoći u smanjenju bolova i upala.

 2. Led: Ako nemate pristup hladnoj vodi, možete staviti led u krpu ili ručnik i staviti na opečeno područje.

 3. Zračenje: Opečeno područje treba ostaviti na zraku, bez da ga prekrijemo zavojima ili drugim materijalima.

 4. Analgetici: Ukoliko je bol jak, možete uzeti analgetike kao što su paracetamol ili ibuprofen.

 5. Obratite pozornost na infekciju: Ako se pojave znakovi infekcije, poput crvenila, boli, otekline ili gnojnog iscjetka, potrebno je posjetiti liječnika.

 6. Opekline prvog stupnja se često oporavljaju bez liječenja, ali u slučaju opeklina drugog i trećeg stupnja potrebno je posjetiti liječnika.

Imajte na umu da je važno izbjegavati dodatnu izloženost vrućini na opečenom području dok se ne oporavi. Također je važno ne stavljati kreme ili masti na opečeno područje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

+3 glasa
Marija Hojsak od

Kada nam se dogodi da se nespretno opečemo u nešto, treba brzo reagirati kako bismo ublažili opeklinu i popratnu bol i neugodnost. 

Evo nekoliko savjeta kako najbolje ublažiti opekline

 1. Stavite mjesto na koje ste se opekli pod hladnu vodu.
 2. Pokušajte procijeniti koji je stupanj vaše opekline. Nešto više o svakom stupnju opekline potražite OVDJE
 3. Stavite med na opeklinu jer on duboko čisti ranu i ublažuje neugodnu bol.
 4. Također, isto kao s medom, možete pokušati sa: zobenom kašom (koja ublažava svrbež opekline kada je odstajala u hladnoj vodi 20minuta), soli (isperite opekline slanom vodom) ili vrećicom čaja. 
 5. Možete koristiti medicinske sprejeve ili masti za liječenje opeklina. 

Opekline - hladna voda najbolja prva pomoć| vasezdravlje.com

Slična pitanja

2 odgovora 362 👀
1 odgovor 891 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...