90 pregleda
Ana Primorac u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Primorac (5.3k bodova)

pitanje za sve koji idu na zahod, wc... kako da tvrda stolica omekša?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk (10.4k bodova)
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor

Tvrda stolica je pojava koju karakterizira učestala ili potpuna nemogućnost pražnjenja crijeva. Tome pogoduje sporo kretanje sadržaja u crijevima zbog čega stolica postaje tvrđa i suša. Normalna probava podrazumijeva od 2 do 3 stolice dnevno pa sve do jedne stolice unutar 3 dana. 

Neki od uzroka tvrde stolice su: nedovoljan unos tekućine, nedovoljan unos vlakana (voće i povrće), nedovoljna razina kretanja i fizičke aktivnosti, trudnoća, stres, daleka putovanja, konzumacija hrane koja za osobu nije uobičajena, promjena prehrambenih navika, primjena određenih lijekova (opioidni analgetici, aluminijev hidroksid, soli željeza, antikolinergici i sl.), starenje, različite bolesti.

Problemu zatvora se prvo pristupa nefarmakološkim postupcima omekšavanja tvrde stolice, a u slučaju neuspjeha se uključuju farmakološki postupci. 

Nefarmakološki pristup uključuje kretanje i fizičku aktivnost jer trčanjem i hodanjem utječemo na peristaltiku crijeva. Nadalje, preporuča se abdominalna masaža. Nježnim, kružnim pokretima masiramo područje trbuha gdje se nalaze crijeva i na taj način potičemo probavu na rad. Također, potrebno je unositi dovoljno tekućine. Za muškarce je dnevna preporučena količina vode 3 litre, a za žene 2,2 litre. Nadalje, bitan je unos namirnica koje su bogate vlaknima. 

NAMIRNICA KOLIČINA VLAKANA
Jabuka s korom 3,7 g
Pola čaše soka od jabuke 2,0 g
Banana 2,7 g
Šalica borovnica 4,0 g
Naranča 3,0 g
Kruška 4,0 g
Šalica malina 8,4 g
Šalica graha 14,0 g
Mrkva 2,0 g
Šalica graška 9,0 g
Šalica kvinoje 5,0 g
Šalica zobene kaše 5,0 g
Šalica leće 15,5, g
Chia sjemenke (30g) 10,0 g
 

Također se preporuča voda bogata magnezijem jer on ostvaruje laksativni učinak. Uz magnezij je odlično koristiti probiotike jer oni pridonose regulaciji probave. 

Kod farmakološkoga pristupa, preporučuju se sredstva koja bubre jer sadrže visoki udio vlakana koja apsorbiraju vodu i povećavaju vlastiti volumen te na taj način potiču nagon za pražnjenjem. Djeluje nakon 12 do 24 sata pa se peporuča uzimanje navečer uz mnogo tekućine. Osim sredstava koja bubre, preporučuju se osmotski laksativi. Oni u lumenu crijeva vezuju vodu te osiguravaju veći volumen vode u crijevima pa se javlja nagon za pražnjenjem. Djelovanje također nastupa unutar 24 sata pa se preporuča uzimanje navečer. Osim toga, preporučaju se kontaktni laksativi. Oni se temelje na lokalnoj iritaciji sluznice i podražavanju glatkih mišića crijeva. To uzrokuje kontrakcije debeloga crijeva te buđenje nagona za pražnjenjem. Kontaktne laksative ne smijete koristiti dulje od pet dana kako ne biste razvili lijeno crijevo. Problem kod laksativa je što uzrokuju psihičku i fizičku ovisnost te gubitak elektrolita. 

Ako imate koji od ovih simptoma, odmah posjetite liječnika: jaka bol u području abdomena, crna stolica, krv u stolici, gubitak tjelesne mase, vrućica, umor, zatvor koji traje dulje od tri tjedna.

Izvor:

https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/kako-omeksati-tvrdu-stolicu

Slična pitanja

2 odgovora
Goran Dren 25.03.2016. pitanje u rubrici Hrana i piće od Goran Dren (6.2k bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...