1.1k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
Prijatelj želi postati bitcoin rudar, pa što da mu kažem - isplati li se to i kako se baviti time?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić

Da li se isplati ili ne, ovisi hrpu faktora, no sve se manje isplati, ali se ipak može uz dovoljno veliko količinu znanja. Nekada je rudarenje bio posao za amatere, danas samo za profesionalce. Također, bitno je znati da će jednog dana u budućnosti rudarenje stati i fiksan broj bitcoin novca će ostati na tržištu ("izrudaren") za upotrebu. Dakle, bitcoin-a nema neograničeno već se zna koliko će ga točno biti.

Za rudarenje je nekad bio dovoljan softver, a danas isključivo hardver s obzirom da zahtjevnost rudarenja od početka postojanja bitcoina do trenutka kada će se "izrudariti" sav bitcoin - raste. Konkretno raste rudarska jedinica zahtjevnosti procesorske snage - eng. difficulty. Difficulty je povezan sa stopom hasha.

Stopa hasha označava broj operacija koje neki hardver može odraditi u 1 sekundi kada pokušava "razbiti" matematički problem. Stopa hasha se mjeri u: megahash, gigahash i terahash po sekundi (MH/s, GH/s, TH/s). Kako je veća stopa hasha (u usporedbi s prosječnom stopom), postoje i veće šanse za rješavanje tansakcijskog bloka. 

Trenutno postoje tri vrste bitcoin hardwarea za rudarenje (eng. mining). Svaki taj hardver je skuplji i jači od prethodnog. To su: CPU/GPU, FPGA i ASIC.

  1. CPU ili GPU bitcoin rudarenje - najlošija kategorija od ove tri je samo računalo sa svojim CPU procesorom ili GPU grafičkim procesorom. Teoretski, možete koristiti CPU svojeg računala za rudarenje bitcoina, ali u praksi ono je jako sporo i na današnjem tržištu nema smisla.
  2. FPGA bitcoin rudarenje - eng. Field Programmable Gate Array - je integrirani strujni krug koji se podešava nakon što je izrađen. To omogućava proizvođačima hardvera za rudarenje da kupe čipove i sami slože opremu za rudarenje.
  3. ASIC bitcoin rudarenje - ovo je područje gdje se akcija zapravo odvija i gdje Vi kao budući rudar želite biti i sudjelovati. ASIC dolazi od eng. Application Specific Integrated Circuits, a radi se o specifično dizajniranom kompletnom hardveru koji radi samo jednu stvar -> rudari bitcoinove enormnom brzinom (naspram prethodna dva opisana tipa hardvera) s relativno niskom potrošnjom energije. Budući da čipovi ovog hardvera moraju biti specifično napravljeni za bitcoin rudarenje, mana im je što su izuzetno skupi i vremenski prilično zahtjevni za proizvesti (kasne često na tržište pa i do kupaca) no kupce osvajaju svojom brzinom rudarenja u kratkom vremenu. 
U svakom slučaju - želite danas sudjelovati u kategoriji 3.
Dobrodošli u rudarenje! cheekysmileycool
+5 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
Biti bitcoin rudar znati stalno ulagati u nov hardver (brži i bolji), te se mnogima pokazalo, zbog povečane potrošnje struje, da morati biti jaaaako obrzni iznimo stručni oko toga što radite pa čak i onda Vam se pokaže da rudarenje bitcoina nije najisplativije.

No, ipak ima rudara koji to rade profesionalno i žive ili će živjeti od bitcoina u budućnosti. Čuo sam da tzv. rudarske farme odnosno tone i tone hardvera koji služi samo jednome - rudarenju bitcoina.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Augustina Kolak 20.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Augustina Kolak
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...