1.0k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Prijatelj želi postati bitcoin rudar, pa što da mu kažem - isplati li se to i kako se baviti time?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić [Megaktivan] (12.9k bodova)

Da li se isplati ili ne, ovisi hrpu faktora, no sve se manje isplati, ali se ipak može uz dovoljno veliko količinu znanja. Nekada je rudarenje bio posao za amatere, danas samo za profesionalce. Također, bitno je znati da će jednog dana u budućnosti rudarenje stati i fiksan broj bitcoin novca će ostati na tržištu ("izrudaren") za upotrebu. Dakle, bitcoin-a nema neograničeno već se zna koliko će ga točno biti.

Za rudarenje je nekad bio dovoljan softver, a danas isključivo hardver s obzirom da zahtjevnost rudarenja od početka postojanja bitcoina do trenutka kada će se "izrudariti" sav bitcoin - raste. Konkretno raste rudarska jedinica zahtjevnosti procesorske snage - eng. difficulty. Difficulty je povezan sa stopom hasha.

Stopa hasha označava broj operacija koje neki hardver može odraditi u 1 sekundi kada pokušava "razbiti" matematički problem. Stopa hasha se mjeri u: megahash, gigahash i terahash po sekundi (MH/s, GH/s, TH/s). Kako je veća stopa hasha (u usporedbi s prosječnom stopom), postoje i veće šanse za rješavanje tansakcijskog bloka. 

Trenutno postoje tri vrste bitcoin hardwarea za rudarenje (eng. mining). Svaki taj hardver je skuplji i jači od prethodnog. To su: CPU/GPU, FPGA i ASIC.

  1. CPU ili GPU bitcoin rudarenje - najlošija kategorija od ove tri je samo računalo sa svojim CPU procesorom ili GPU grafičkim procesorom. Teoretski, možete koristiti CPU svojeg računala za rudarenje bitcoina, ali u praksi ono je jako sporo i na današnjem tržištu nema smisla.
  2. FPGA bitcoin rudarenje - eng. Field Programmable Gate Array - je integrirani strujni krug koji se podešava nakon što je izrađen. To omogućava proizvođačima hardvera za rudarenje da kupe čipove i sami slože opremu za rudarenje.
  3. ASIC bitcoin rudarenje - ovo je područje gdje se akcija zapravo odvija i gdje Vi kao budući rudar želite biti i sudjelovati. ASIC dolazi od eng. Application Specific Integrated Circuits, a radi se o specifično dizajniranom kompletnom hardveru koji radi samo jednu stvar -> rudari bitcoinove enormnom brzinom (naspram prethodna dva opisana tipa hardvera) s relativno niskom potrošnjom energije. Budući da čipovi ovog hardvera moraju biti specifično napravljeni za bitcoin rudarenje, mana im je što su izuzetno skupi i vremenski prilično zahtjevni za proizvesti (kasne često na tržište pa i do kupaca) no kupce osvajaju svojom brzinom rudarenja u kratkom vremenu. 
U svakom slučaju - želite danas sudjelovati u kategoriji 3.
Dobrodošli u rudarenje! cheekysmileycool
+5 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
Biti bitcoin rudar znati stalno ulagati u nov hardver (brži i bolji), te se mnogima pokazalo, zbog povečane potrošnje struje, da morati biti jaaaako obrzni iznimo stručni oko toga što radite pa čak i onda Vam se pokaže da rudarenje bitcoina nije najisplativije.

No, ipak ima rudara koji to rade profesionalno i žive ili će živjeti od bitcoina u budućnosti. Čuo sam da tzv. rudarske farme odnosno tone i tone hardvera koji služi samo jednome - rudarenju bitcoina.

Slična pitanja

1 odgovor 1.1k pregleda
Robert Mali 01.10.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Robert Mali [Superaktivan] (4.8k bodova)
1 odgovor 301 pregleda
1 odgovor 231 pregleda
1 odgovor 281 pregleda
1 odgovor 977 pregleda
1 odgovor 647 pregleda
Zoran Jurić 28.06.2014. pitanje u rubrici Tehnologija od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...