7.2k pregleda
Biljana T. u rubrici Pravo od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Prijateljice i ja smo osmislile novu internetsku uslugu koju ćemo staviti na internet bez da smo osnovale tvrtku. To bi bio sljedeći korak. Do tada bi našu osmišljenu i realiziranu ideju i njenu realizaciju na internetu ugovorno tj. pravno utemeljile.

Zanima me da li taj ugovor između nas oko posjedovanju te realizirane ideje na internetu trebamo ovjeriti kod javnog bilježnika ili ne?

Nas je ukupno pet i sve smo državljanke Republike Hrvatske, imamo OIB, itd.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Maja Kos od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.5k bodova)
odabran od Biljana T.
 
Najbolji odgovor
Općenito govoreći, ugovori između fizičkih osoba (dakle kada ne sudjeluje neka treća javna institucija, tvrtka, itd.) ne trebaju biti nužno ili obavezno ovjereni kod javnog bilježnika da bi bili pravovaljani. Takvi ugovori to i jesu bez ovjere kod javnog bilježnika (notara).

Glavna i bitna razlika između potpisa na ugovoru koji je ovjeren kod javnog bilježnika i onih koji nisu ovjereni, je u činjenici da je u situaciji potencijalno mogućeg sudskog spora puuno lakše osporavati da je stvarno ta i ta osoba svojom rukom potpisala neki dokument. No ako je njegov potpis ovjeren kod bilježnika - osporavanje potpisa je puno teže ili nemoguće.

Ukratko - kod javnog bilježnika idete samo zato da ne možete otežavati drugome pravni postupak dokazivanjem vjerodostojnosti Vašeg potpisa.

Slična pitanja

1 odgovor 13.6k pregleda
2 odgovora 1.6k pregleda
1 odgovor 582 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...