48 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (8.8k bodova)

Ima li koji primjer iz sudske prakse oko povrede prava na pošteno suđenje u kaznenom postupku (čl. 6. Konvencije) tuženog zbog:

  • ne prosljeđivanja podneska nadležnog državnog odvjetništva (DORH) na žalbu tuženog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (130k bodova)

Povreda prava na pošteno suđenje u kaznenom postupku protiv podnositeljice zahtjeva

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) dana 17. siječnja 2023. objavio je presudu u predmetu Pejkić protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da je podnositeljici povrijeđeno pravo na pošteno suđenje u kaznenom postupku (čl. 6. Konvencije) koji se protiv nje vodio jer joj na odgovor nije proslijeđen podnesak nadležnog državnog odvjetništva na njezinu žalbu.

Europski sud je utvrdio i da je povrijeđeno pravo na zaštitu privatnog života (čl. 8. Konvencije) zbog nedovoljnog tumačenja odluka nadležnog suda, kojima su određene i produljene mjere tajnog nadzora podnositeljice tijekom istrage.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu vodio se kazneni postupak protiv podnositeljice zbog primanja mita i protiv druge dvojice okrivljenika zbog davanja mita. Proces je započeo kriminalističkom istragom pokrenutom 2009. godine, tijekom koje je na zahtjev USKOK-a sud odobrio mjere tajnog praćenja i snimanja podnositeljice. Podnositeljica je 2011. godine u ovom kaznenom postupku pravomoćno osuđena na dvije godine zatvora.

Pozivajući se na ranija utvrđenja u presudama Zahirović protiv Hrvatske i Lonić protiv Hrvatske, Europski sud je utvrdio da u ovom predmetu nema značajnih činjenica i dokaza zbog kojih bi trebao zauzeti drugačiji stav od onog u tim predmetima. I u konkretnom slučaju je došlo do povrede jednakosti stranaka u postupku, budući da podnositeljica nije upućena nadležnom državnom odvjetništvu na odgovor na prvostupanjsku presudu podnesenu povodom njezine žalbe na žalbu.

Uz to je u svojim prethodnim presudama (npr. Dragojević protiv Hrvatske) Europski sud zauzeo stav kako neodgovarajući način obrazlaganja odluka o određivanju posebnih dokaznih radnji predstavlja povredu prava na privatnost iz čl. 8. Konvencije. Razmatrajući tumačenje rješenja Županijskog suda u Zagrebu o određivanju posebne dokazne radnje, Europski je sud došao do istog zaključka te utvrdio da je i u tom dijelu povrijeđena Konvencija.

Europski sud je naložio isplatu podnositeljici zahtjeva od 1.500 € za nematerijalnu štetu zbog povrede Konvencije i 3.450 € za troškove postupka.

Ova presuda je konačna te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...