170 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Društvo od Dina Kljajić

Diskriminacija je tu oko nas i treba se zaštiti od diskriminacije u društvu. Znate li tko najčešće diskriminira, koga se diskriminira i u kojim područjima društva danas ima najviše diskriminacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Najnovije istraživanje o diskriminaciji

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter predstavila je 6. veljače 2023. „Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije“ koje je za instituciju proveo Ipsos. Ovo je istraživanje jedno od rijetkih koje se bavi diskriminacijom u Hrvatskoj, a važno je i jer je četvrto u nizu, stoga se mogu pratiti trendovi (2009., 2012., 2016., 2020.).

Istraživanje je dovelo do mnogih saznanja, među kojima su uočene pozitivne, ali polagane promjene kod predrasuda, koje su manje prisutne nego ranije, posebno prema: 

 • azilantima, 
 • osobama s duševnim smetnjama, 
 • LGBTIQ osobama i
 • starijima. 

No prisutni su i negativni trendovi te se tako 55 % ispitanika slaže s tvrdnjom da većina Roma živi od socijalne pomoći i ne želi raditi, dok je 2016. to smatralo 48% ispitanika. Porastao je i broj onih koji podržavaju stereotipni stav o nejednakosti žena i muškaraca u društvu smatrajući da nisu jednaki „po prirodi“ – sada to smatra četvrtina, dok je ranije to smatrala petina ispitanih. 

Pri tome, građani smatraju da su: 

 • Romi najdiskriminiraniji (18 %), 
 • a slijede ih LGBTIQ osobe (16 %), 
 • osobe s invaliditetom (10 %), 
 • žene (9 %) i 
 • siromašne osobe (9 %). 

Uz to, i dalje smatraju da je diskriminacija najzastupljenija u radu i kod zapošljavanja, kao i u dosadašnjim istraživanjima, a isto svake godine pokazuju i pritužbe koje građani šalju pučkoj pravobraniteljici.

Tko najviše diskriminira?

Na pitanje tko najviše diskriminira 32% građana ističe različita javnopravna tijela, od kojih najčešće državu (državne institucije, Vlada, institucije regionalne i lokalne samouprave, sudovi, školski sustav, policija)

Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR) ističe da je diskriminacija na radnom mjestu ili kod zapošljavanja vrlo često posljedica neznanja, a ne namjere. Sve više korporacija organizira edukacije na temu nesvjesne pristranosti kako bi se zaposlenici educirali o različitim aspektima diskriminacije.

Cijelo istraživanje možete preuzeti ovdje.

+7 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Tko najčešće diskriminira, koga i u kojim područjima života?

Najčešće su diskriminirane društveno „marginalizirane“ osobe.  Diskriminirani su od strane osoba koje se nalaze na superiornijem položaju od njih te se (neispravno) nalaze slobodnima diskriminirati druge „manjinske“ skupine ili skupine za koje se smatra da manje vrijede. Primjerice:

 1. DISKRIMINACIJA NA POSLU

  Diskriminacija u svom najopćenitijem obliku je negativno konotiranje određenih osoba i može dogoditi na temelju legitimnih čimbenika (npr. zasluga ili potencijala za obavljanje posla). No može se raditi i o diskriminaciji osobe na temelju karakteristika koje su neprikladne i nebitne za odluke o zapošljavanju (npr. članstvo u grupi).  Diskriminatorno postupanje uključuje formalne postupke koji se koriste ne samo u odabiru, ocjenjivanju, naknadi, napredovanju, obuci i radnim uvjetima, ali i u neformalnijim i suptilnijim oblicima diskriminacije, poput socijalne isključenosti od strane poslodavaca.

Diskriminirani: muški/ženski zaposlenici

Diskriminator: poslodavac

terminating employment protected classes

 1. SPOLNA DISKRIMINACIJA U OBRAZOVANJU

  U prošlosti je postojao trend obrazovanja isključivo muškaraca, dok je ženska uloga uključivala druge obaveze. Ovaj trend, naravno, danas je u dalekoj prošlosti. No, i dalje postoji skriveno društveno etiketiranje muškaraca kao edukativno kompatibilnijih osoba. Iako su većinom žene akademski više obrazovane, poslovni položaji koji dovode više profita su većinom popunjeni muškarcima.

Diskriminirane: žene

Diskriminatori: obrazovni i poslovni sustavi

Gender Discrimination Education Girls Getting Discriminated Stock Illustration 612241805 | Shutterstock

 1. DISKRIMINACIJA SOCIJALNIH MANJINA

  Diskriminirani su na temelju različitih karakteristika koje uključuju nacionalnost, boju kože, vjersko ili političko uvjerenje itd. Diskriminirani su od strane društva s različitim ishodima poput socijalne isključenosti, limitiranog obrazovanja, zabranom sudjelovanja u javnom i političkom životu itd. Republika Hrvatska donijela je zakon o suzbijanju ovog tipa diskriminacije, a koja uključuje svijest o jačanju zajednice, suživot i uzajamna harmonija.

Diskriminirane: nacionalne/rasne/vjerske i druge manjine

Diskriminatori: društvo općenito, određene organizacije itd.

Racial or National Origin Discrimination | The Law Office of Jorge Luis Rivas, JR | Personal Injury and Employment Discrimination Lawyer in El Paso, TX

Slična pitanja

3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...