Dina Kljajić u rubrici Vjera i religija od

Kako se razlikuju post i nemrs, prema Bibliji i tumačenju Crkve? Na koga se oni ne odnose?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to Korizma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Mila Validžić od

Post ili postiti znači da se najedemo samo jednom do sitosti u danu i ne jedemo više. 

Ne mrsiti ili nemrs znači ne jesti meso. U praksi se osim mesa onda još ne jede ni mlijeko, ni jaja pa ni mliječni proizvodi.

Zašto se to radi?

Naglasak kod posta i nemrsa je na umjerenosti i u hrani i u piću, odnosno dragovoljnom gladovanju prema kršćanskoj tradiciji. Cilj posta i nemrsa je isticanje spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

+7 glasa
Katarina Pofuk od

Post i nemrs imaju svoje utemeljenje u Svetom pismu. Biblija na nekim mjestima govori o puno rigoroznijem postu od onoga koji mi danas prakticiramo. Spominje post koji je trajao i po nekoliko dana.

S druge strane, Crkva dopušta da prakticiranje posta bude proizvoljno, najčešće vjernici poste u petak. Ipak, postoje dva zapovjedana posta na Pepelnicu/Čistu srijedu (početak korizme) i Veliki petak (dan Kristove smrti). 

Post je suzdržavanje od jela u smislu da se samo jednom u danu najedemo do sita i da, prema običaju, konzumiramo samo vodu i kruh. Nemrs je suzdržavanje od mesa koje dopušta da se tri puta u danu najedemo do sita. 

Nemrs se prakticira od 14. godine, a post, ukoliko to zdravstveno stanje dopušta, od 18. do 60. godine. 

+7 glasa
Viktor Viljac od

Post i nemrs su dva pojma koja se često spominju u kontekstu kršćanske vjere, a koji imaju svoje korijene u biblijskom učenju i tumačenju Crkve. Iako se često koriste naizmjenično, postoji neka razlika između njih.

Post predstavlja razdoblje odricanja od hrane ili nekog drugog zadovoljstva u svrhu duhovne obnove i produbljivanja vjere. To je praksa koja ima svoje korijene u biblijskom učenju, a opisana je u Novom zavjetu, primjerice u Evanđelju po Mateju gdje se govori o Isusovom postu u pustinji. Post je tradicionalno vezan uz korizmu i Veliki petak, ali se prakticira i u drugim kršćanskim tradicijama.

Nemrs, s druge strane, predstavlja odricanje od mesa, mliječnih proizvoda i jaja, ali ne i drugih namirnica. To je također praksa koja ima svoje korijene u biblijskom učenju, a najizričitije je opisana u Knjizi o Danielu. Nemrs se prakticira u vrijeme korizme i drugih razdoblja u crkvenoj godini, a obično se prakticira u petke, kao dan Isusove muke i smrti.

U Crkvi se smatra da se post i nemrs odnose na sve kršćane, koji se pozivaju da prakticiraju ove oblike odricanja kao način produbljivanja vjere i približavanja Bogu. Međutim, postoje i iznimke od ovih praksi. Na primjer, ljudi koji su bolesni, stari ili trudni, kao i oni koji se nalaze u situacijama koje zahtijevaju fizički napor, kao što su sportaši, ne bi trebali prakticirati post i nemrs u potpunosti. U tim slučajevima Crkva potiče umjerenost i razboritost u pristupu hrani i tjelesnom zadovoljstvu.

+5 glasa
Marija Hojsak od

Prema tumačenju katoličke crkve post jest dan kada se najedemo jednom do sita i ostatak dana više ništa ne jedemo. Nemrs je dan kada jedemo tri obroka u danu, ali ne jedemo meso. 

Jedini dani u godini kada je određen obavezan post su Veliki petak i Čista srijeda

Post je obavezan za sve vjernike koji su stari od 18 do 60 godina, a nemrs se odnosi na sve vjernike koji su navršili 14 godina

Što je post, a što nemrs? | Laudato

Slična pitanja

1 odgovor 209 👀
1 odgovor 66 👀
1 odgovor 62 👀
1 odgovor 448 👀
1 odgovor 192 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...