Monika Kiris u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od

Kako su nastali Kraljevski vinogradi nedaleko od Zadra?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakvo je vino Gladijator iz Kraljevskih vinograda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Povijest Kraljevskih vinograda kod Zadra

diWine

Povijest ovih vinograda započinje davne 1066. godine, kada je opatica Čika (Chicca) od kralja Petra Krešimira IV za Božić dobila na dar cijeli vinograd. Radilo se upravo o ovom vinogradu smještenom na plodnom komadu zemlje iznad Petrčana, o kojem su se gotovo punih devet stoljeća brinule benediktinke iz samostana Sv. Marije nedaleko Zadra

Ova je stoljetna tradicija prekinuta sredinom 20. stoljeća zbog  socijalističke  agrarne  reforme. No 2011. godine današnji vlasnici vinarije Kraljevski vinogradi otkupljuju tu zemlju i ponovno sade vinovu lozu. Od ukupno 47ha površine pod vinogradima, 23ha nalazi se upravo na ovoj povijesnoj lokaciji.

diWine

Kako bi posađene sadnice vinove loze došle do vode i hranjivih tvari, trebaju pustiti korijenje duboko u tlo, ali to nije lak posao za sadnicu, budući da raste na kamenitom tlu. Stoga se prilikom sadnje kamena podloga samljela zahvatom koji se zove melioracija. Ovaj način sadnje značajno je smanjio prinose, ali je uvelike poboljšao kvalitetu grožđa iz kojih se dobivaju vrhunska vina. 

Znatkova redakcija

Utjecaj na poznatu kvalitetu grožđa ovog vinograda, osim samoga tla, ima i optimalan jugozapadni položaj, strme padine, više od 250 sunčanih dana godišnje, ali i vjetar koji naizmjenično puše sa Velebita i sa mora, sprečavajući mnoge bolesti vinove loze.

diWine

Na kraju priče teško je razlučiti ostavljaju i sjajna vina, zapanjujući zalazak sunca, ukusno uređeni eksterijer i interijer konobe ili pak educirano i ljubazno osoblje najbolji dojam na posjetitelje Kraljevskih vinograda. Jedno je sigurno - kombinacija tih faktora kadra je učiniti da se zaista osjećate kao „kralj ili kraljica na jedan dan“ (naročito kad vas ogrnu crvenim plaštem i posjednu na tron - ispred ulaza u konobu). 

Znatkova redakcija
Na slici: Irena Lučić, diWine Project

Ukoliko odlučite vina Kraljevskih vinograda ponijeti kući ili ih naručiti preko web shopa, cijele čete se godine osjećati kao kralj ili kraljica. wink

Slična pitanja

2 odgovora 305 👀
2 odgovora 1.6k 👀
Marin Duganđija 22.09.2022. pitanje u rubrici Internet od Marin Duganđija
2 odgovora 320 👀
2 odgovora 360 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
1 odgovor 966 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...