Monika Kiris u rubrici Stanovanje od Monika Kiris

Koliko je Zagreb obnovljen tri godine nakon tzv. "zagrebačkog potresa" 22.3.2020. (06:24)?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako ste doživjeli potres u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić
Vidimo i sami da Grad Zagreb nije obnovljen od prvog potresa kao ni ostatak Hrvatske gdje se dogodio drugi potres.

Tko je odgovoran za to ako smo dobili puno novaca iz vana za sanaciju poslije potresa?!
+9 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Tri godine nakon zagrebačkog potresa obnova i dalje stoji na mjestu

Čak tri godine od zagrebačkog potresa koji se dogodio 22.3.2020. u 6:24h – planske, strukturirane i sustavne obnove Zagreba, s jasnim vremenskim horizontom i preuzetom odgovornošću – NEMA

Izostanak obnove Zagreba nakon potresa daleko je veća afera i od INA-e, Petrokemije, Janafa i skandala oko nenamjenskog korištenja sredstava iz EU fondova.

Razlozi su brojni:

  • Umjesto da su se prvo definirali ciljevi obnove, pa onda prilagodili ili pisali zakoni, Vlada RH je već u tri navrata pisala neprovedive Zakone o obnovi, iz kojih slijede jednako tako neprovedive procedure;
  • Zakonski je okvir nejasan i neefikasan;
  • Kontinuirano se izmjenjuju razna postojeća ili formiraju nova stručna povjerenstva;
  • Provode se kozmetičke organizacijske promjene koje počinju osnivanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio brz i transparentan, a završava ukidanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio "brži i transparentniji";
  • Savjet za obnovu se raspao, već više od godinu dana ne održava sastanke i koordinacije s dionicima obnove;
  • Svaki slučaj obnove nakon potresa u Zagrebu je po nečemu jedinstven i svaka nova situacija zatečena na terenu (a svaka je – nova!) staje na samom početku – zbog neiskustva, neusklađenosti, neodlučivanja, a ponajprije – staje zbog izostanka odgovornosti i nedostatka volje da se pronađu rješenja;
  • U Zagrebu ne postoje uspješne priče o obnovi nakon potresa, pa se samim time niti ne mogu izdvojiti primjeri najbolje prakse niti uspješne procedure;
  • Samoobnova se gura u prvi plan, a onda pada jer nema prakse, suglasja, vodstva, sistema, odgovornosti. Prvi koji su krenuli u samoobnovu poput zgrade u Boškovićevoj trenutno tuže državu jer ih „kažnjava“ što su krenuli prema starom Zakonu (koji se tri puta mijenjao).

SOS Zgreb sustavno radi na uspostavi konstruktivne komunikacije s nadležnim tijelima te kontinuirano predlaže moguća rješenja za uspostavu sustava i provođenje obnove Zagreba nakon potresa od samih početaka no s druge strane nema odgovora niti reakcije.

Ovako nenadana i izvanredna situacija, od prvog dana trebala je predvidjeti izvanredne mjere i rješavanje postupaka po brzoj proceduri:

  • Obveznost obnove
  • Uspostavu centralnog tijela odgovornog za provođenje cjelokupnog procesa obnove nakon potresa
  • Građevinske dozvole po hitnoj proceduri
  • Izuzeci od javne nabave
  • Jasna uloga i sužen manevarski prostor za konzervatore
  • Poticanje rekonstrukcije i rušenja radi građenja faksimil zgrada
  • Aktivacija državne i gradske imovine radi smještaja građana
  • Rješenje privremenog smještaja građana i njihovih stvari za vrijeme trajanja obnove
  • Uključivanje građevinskih kompanija u proces obnove
  • Uvođenje radne snage i poticanje stranih građevinara da učestvuju u obnovi Zagreba.

Financijska sredstva za postpotresnu obnovu odavno su osigurana – što alokacijom iz NPOO, što iz Fonda Solidarnosti, i drugih izvora EU fondova. Istovremeno, i bez obzira na iznimno produljenje roka korištenja, alocirana sredstva nisu niti približno iskorištena, a dio sredstava se u međuvremenu alocirao u druge svrhe.

Obnova javnih zgrada, koja se financira iz Fonda solidarnosti, unatoč tome što je produljen rok korištenja za dodatnih godinu dana (do lipnja 2023.) rezultirao je: niti započetom, a s pravom možemo reći – već i propalom obnovom zgrade Vlade i Sabora. Umjesto iz EU sredstava za obnovu, za obnovu kako javnih tako i privatnih zgrada, na koncu će biti korištena sredstva građana RH.

Regulativa je već tri puta doživjela svoje promjene – tri verzije Zakona o obnovi, dopune i Programa mjera. Strukturirani su odjeli i tijela koji bi trebali biti posvećeni obnovi, poput Fonda. Promijenili su se nadležni – od potresa do danas 4 ministra graditeljstva, 2 gradonačelnika, niz nadležnih u sektorskim odjelima i tijelima. No, usvojena regulativa na samo da ne olakšava i potiče obnovu, već je neizravno više nego jasni sukrivac za njeno  nepostojanje. Istovremeno, sustav i administrativni procesi i dalje su glavna kočnica obnove.

I povrh svega, od 2020. i potresa do danas, došlo je do rasta troškova građevinskih radova i materijala kao ključnih sastavnica za obnovu i gradnju od preko 40% čime smo, uslijed nečinjenja javnog sektora u proteklom periodu – doslovno izgubili više od 40% sredstava za obnovu.

Jedno je gotovo sigurno - troškove obnove Zagreba snosit će njezini građani. Ako obnova ikada krene.

SOS Zagreb, kao i od svojeg osnivanja, i dalje će se zalagati za sustavan, organiziran, transparentan i odgovoran pristup obnovi Zagreba nakon potresa 2020, promičući i zalažući se za interese i boljitak građana.

Slična pitanja

1 odgovor 241 👀
2 odgovora 515 👀
2 odgovora 75 👀
2 odgovora 452 👀
1 odgovor 176 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...