518 pregleda
Goran Dren u rubrici Kupovina od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
promjena rubrike od Znatkica
Recimo, želim koristiti brzu poštu (npr. DHL) kod dostave artikla s ebay-a. Koje skrivene troškove tu mogu očekivati? Carina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Mario Daka od Mario Daka [Megaktivan] (15.7k bodova)

1. Troškovi dostave

Kada govorimo o skrivenim troškovima kod preuzimanja pošiljke naručene putem interneta onda govorimo o jednoj od popularnijih metoda koje se koriste (eBay, AliExpress, ...) ali je u praksi teško izvediva za mnoge web trgovine. Naime, radi se o tome da uračunate cijenu dostave u samu cijenu proizvoda. U praksi se čini da pogledate prosječnu visinu košarice u zadnjih 6 mjesec broj kupljenih proizvoda i odredite postotak koliko Vam je proizvod skuplje (u prosjeku je do između 8 do 10 %).

Mnogi web shop softveri imaju opciju da se shipping cijena ugradi u proizvod te ako je taj proizvod u košarici - dostava cijele košarice je besplatna. Ovo metoda besplatne dostave ujedno može i biti dvosjekli mač jer dotični proizvodu su najčešće visokog cjenovnog karaktera.

Dok troškove prijevoza koji su problematični za web trgovine, moguće je iskoristiti radi očekivanja potrošača te zadržati profitne marže i povećanje poslovanja s klijentima. Bitno je samo pronaći dobar omjer uloženog i dobivenog. Kao i uvijek najbitnije je da testirate na što Vaši kupci najbolje reagiraju. I s kojim načinom dostave imate najveću moguću prodaju.

2. Carina

Možda najčešća neugodna situacija u kojoj se kupci znaju naći su skriveni troškovi, osim dostave, troškovi carine. Cijena nam se učini više nego povoljna, no kada naša narudžba napokon pristigne, za nju treba platiti i neplanirane troškove kao što su carinski troškovi.

U praksi, možete računati da za Hrvatsku oni mogu iznositi oko 25% na cijenu robe. No, rizik je, ali i sreća što nekada carinici procijene da Vašu robu neće cariniti (iz više razloga) i nećete morati platiti carinu. Ipak, te sreće nisu svi i robu ne možete dobiti dok ne platite carinu.

–1 glas
Ivan I. od Ivan I. [Aktivan] (379 bodova)
Kod Hrvatske pošte je kod preuzimanja pošiljke sa otkupninom 7kn
Web::Edukacija od Web::Edukacija [Superaktivan] (3.8k bodova)
Ovo nije točno! Cijena se izračunava prema tablici.

Slična pitanja

1 odgovor 371 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...