Monika Kiris u rubrici Društvo od

Gdje proslaviti Dan Europe u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Redakcija od

Proslavite Dan Europe 9. svibnja na festivalu vještina na Europskom trgu u Zagrebu

Proslava Dana Europe bit će u utorak, 9. svibnja 2023., i to festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu, u trajanju od 11 do 14 sati. 

Godinu 2023. Europska unija proglasila je Europskom godinom vještina. Zato će se Dan Europe 9. svibnja 2023. obilježiti upravo festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu, uz fokus na novim izazovima s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi te na cjeloživotno obrazovanje, dodatno usavršavanje i digitalne vještine.

Festival se organizira u suradnji s brojnim partnerima, kao što su: 

  • Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, 
  • veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, 
  • Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, 
  • Agencija za mobilnost i programe EU-a, te 
  • Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, 
  • nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina.

Tijekom festivala vještina, veleposlanstva iz brojnih članica EU-a predstavit će mogućnosti stručnog i akademskog obrazovanja u svojim državama, specifične industrije i obrte, dok će hrvatski obrtnici predstaviti svoje zanate, a strukovne škole ciljane i s tržištem rada kompatibilne programe

Posjetitelji će moći razgledati štandove država članica, upoznati se s obrtnicima i njihovim načinom rada te programom obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čiji će učenici prezentirati svoja znanja i vještine, informirati se o programima mobilnosti te sudjelovati u raznim aktivnostima. 

Paralelno će se u Kući Europe na Europskom trgu održavati radionice usmjerene na stjecanje digitalnih vještina.

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od
uređen od Hrvoje Hladnik

U današnjem povezanom svijetu u kojem sve više ljudi radi kombinirajući rad od kuće i rad iz ureda, te su digitalne vještine postale ključne za zapošljavanje i napredak u karijeri, digitalna tranzicija predstavlja nužan korak za zapošljavanje pojedinaca, odnosno za razvoj poslovanja kada je riječ o tvrtkama. Digitalne tvrtke su otpornije na promjene i konkurentnije, ne samo u Hrvatskoj, nego i na tržištima Europske unije i širom svijeta.

Razmjena informacija u stvarnom vremenu, na siguran način i bez ograničenja, online komunikacija bez osobnog kontakta, e-način plaćanje bez fizičkog novca postaju standardna praksa, a poslovni svijet je danas maksimalno orijentiran prema inovativnim komunikacijskim i digitalnim rješenjima koja su zagospodarila našom svakodnevicom. No jesmo li spremni dočekali digitalnu ekonomiju i promjene u organizaciji poslovanja i poslovnih procesa?

  • Prema DESI indeksu, 97% mladih u Hrvatskoj od 16 do 24 godine imaju osnovne ili napredne digitalne vještine, što ih čini digitalno najpismenijim mladim Europljanima.

Prema indeksu za 2021. godinu, osnovne digitalne vještine ima 63% hrvatskih građana, što je iznad prosjeka Unije (54%). Razvoj digitalnih vještina stanovnika od najmlađe dobi jedan je od prioriteta u Hrvatskoj.

Hrvatska je 2021. godine bila među 10 zemalja s najvećim brojem organiziranih aktivnosti (1111). U njima je sudjelovalo više od 68 000 sudionika, a 49% bile su žene. Osim toga, Hrvatska i dalje nagrađuje talentirane učenike dodjelom stipendija za studijske programe u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) (3400 stipendija po školskoj godini). Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova koordinira nacionalnu provedbu Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. Glavni su ciljevi Ureda za ravnopravnost spolova unaprijediti digitalne vještine žena, poboljšati njihovu zapošljivost, boriti se protiv rodnih stereotipa u digitalnom svijetu te poticati djevojčice i djevojke da razmisle o karijeri u području IKT-a i studijskim programima u području STEM-a. Međutim, postoji značajan prostor za napredak u podizanju razine digitalnih vještina kod starijih dobnih skupina koje imaju ispodprosječnu razinu vještina u odnosu na prosjek EU.

Svako doba nosi specifične izazove, koji iz generacije u generaciju mijenjaju životne navike, poslovne modele i preferirane vještine. Aktualno digitalno doba je, uslijed razvoja novih aplikacija, softvera i inih revolucionarnih tehnoloških inovacija, dovelo do novih vrijednosti i konkurentskih prednosti u sferi obrazovanja, poslovanja i kulture općenito. Razvoj digitalnih tehnologija bilježi konstantan rast, a na svim akterima tržišta rada je da se prilagode situaciji na tržištu rada, s posebnim naglaskom na nezaposlene mlade i žene.

Zato je Europska Unija ove godine odlučila staviti poseban naglasak na važnost stjecanja vještina, proglasivši 2023. Europskom godinom vještina.

  • Tim povodom Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj ovogodišnju proslavu Dana Europe slavi upravo organizirajući događanje koje promovira važnost stjecanja vještina i poziva sve zainteresirane na Festival vještina koji će se održati na Europskom trgu u Zagrebu, u utorak, 9. svibnja 2023., u trajanju od 11 do 14 sati.

Posjetitelji će moći iz prve ruke saznati više o mogućnostima stručnog i akademskog obrazovanja u inozemstvu, kao i o specifičnim industrijama i obrtima prezentiranima na štandovima država članica. Ujedno će i hrvatski obrtnici predstaviti svoje zanate, dok će predstavnici strukovnih škola prezentirati svoje stručne programe, stečeno znanje i vještine te time pobuditi interes kod budućih naraštaja. Paralelno će se u Kući Europe na Europskom trgu održavati radionice za stjecanje digitalnih, komunikacijskih i kognitivnih vještina.

U okviru Europske godine vještina – a u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, socijalnim partnerima, javnim i privatnim službama za zapošljavanje, gospodarskim i industrijskim komorama, pružateljima usluga obrazovanja i osposobljavanja te radnicima i tvrtkama – Europska komisija želi skrenuti pažnju na važnost cjeloživotnog obrazovanja s ciljem jačanja konkurentnosti radne snage i stvaranja kvalitetnijih prilika na tržištu rada. Organizaciju Festivala podržavaju brojni partneri Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Udruženje obrtnika grada Zagreba i 4 obrtničke škole, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina, Agencija za mobilnost i programe EU i Institut za inovacije.

Slična pitanja

1 odgovor 259 👀
1 odgovor 151 👀
Monika Kiris 03.03.2023. pitanje u rubrici Društvo od Monika Kiris
1 odgovor 104 👀
1 odgovor 414 👀
Mia Jelinčić 26.04.2022. pitanje u rubrici Zabava od Mia Jelinčić
2 odgovora 363 👀
2 odgovora 119 👀
2 odgovora 190 👀
1 odgovor 388 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...