79 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Financije od Dina Kljajić

Što je štednja, a što zaduživanje?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je financijska pismenost?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar
 • ŠTEDNJA = Dohodak > Potrošnja
  (kad je dohodak veći od potrošnje)
   
 • ZADUŽIVANJE = Dohodak < Potrošnja
  (kad je dohodak manji od potrošnje)
   

Dio dohotka koji nam ostane nakon potrošnje zovemo štednjom. Dohodak može biti:

 • plaća,
 • mirovina,
 • stipendija,
 • naknada,
 • renta,
 • i sl.

Potrošnja je sve ono na što dostupna novčana sredstva trošimo. Razlika koja nam u nekom razdoblju preostane, ako postoji, čini štednju.

Suprotna situacija, kod koje nam raspoloživa razina dohotka nije dostatna za podmirenje troškova, vodi u zaduživanje ili neki od oblika odgode plaćanja.

Mnogi smatraju da je štednja samo odgođena kupnja

Polazi se od pretpostavke da ćemo ta sredstva svakako potrošiti u određenom razdoblju. Međutim, treba misliti i na sve koristi koje nam sredstva 'stavljena sa strane' donose za vrijeme dok ih nismo trošili. To je u prvom redu osjećaj sigurnosti i činjenica da postoji dodatni izvor sredstava kojim ćemo se moći koristiti ako dođe do značajnih promjena naših trenutačnih financijskih okolnosti.

Zabluda je da štede samo bogati i da je za štednju potrebno izdvajati velike količine novca. Naravno, visina ušteđenog iznosa ovisit će ponajprije o iznosu koji izdvajamo, ali i o roku štednje. Tako već i s manjim mjesečnim iznosima možemo u duljem roku uštedjeti iznos koji smo, prije nego što smo počeli štedjeti, smatrali nedostižnim. Oblici štednje koji su nam na raspolaganju jesu:

 1. različite vrste štednje u kreditnim institucijama i
 2. :) štednja u - vlastitom aranžmanu (tzv. "štednja u čarapi").

Mnogi smatraju da je zaduživanje nešto loše i vodi u dužničko ropstvo

Ipak nije tako, a za bolje poznavanje pametnog zaduživanja potrebna je određena razina financijske pismenosti. Naravno, treba razlikovati dobre od loših zaduživanja kreditom. Našao sam ovdje odgovor na pitanje koja je razlika između dobrih i loših kredita. Koga zanima više, pročitati će.
+7 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić

Štednja se odnosi na odvajanje sredstava za buduće korištenje, dok se zaduživanje odnosi na dobivanje sredstava od drugih kako bi se zadovoljile trenutačne potrebe ili financirali projekti.

Oba ova koncepta imaju svoje prednosti i rizike te se koriste u različite svrhe ovisno o financijskim ciljevima i okolnostima pojedinca ili institucije.

+6 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

To su dva suprotna koncepta koji se odnose na financijske aktivnosti pojedinaca, poduzeća ili država.

 • Štednja se odnosi na postupak odvajanja dijela prihoda ili sredstava i njihovo odlaganje u financijske institucije (poput banaka) ili druga ulaganja radi buduće upotrebe. Štednja se obično vrši kako bi se ostvarile financijske ciljeve u budućnosti, kao što su kupovina imovine, financiranje obrazovanja, stvaranje rezervi za nepredviđene troškove ili mirovina. Prilikom štednje, pojedinac ili institucija odriče se trenutačne potrošnje i preusmjerava sredstva za buduće koristi.

 • Zaduživanje je proces kojim pojedinac, poduzeće ili država dobiva financijska sredstva od drugih strana (kao što su banke, kreditne institucije ili investitori) kako bi financirali svoje trenutačne potrebe ili projekte. Zaduživanje uključuje preuzimanje obveze vraćanja posuđenog novca zajedno s kamatom u određenom razdoblju. To se može ostvariti putem kredita, obveznica ili drugih oblika financiranja. Zaduživanje se koristi za financiranje ulaganja, pokretanje poslovanja, kupovinu imovine ili zadovoljavanje trenutačnih financijskih potreba.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dina Kljajić 25.05. pitanje u rubrici Financije od Dina Kljajić
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...