199 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Dina Kljajić
uređen od Dina Kljajić

Kako se dijele predikatna vina?

Kako klasificirati svako predikatno vino?!?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Vino - koje vrste vina proizvodimo kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+19 glasa
Sarah Rončević od Sarah Rončević
uređen od Sarah Rončević
 
Najbolji odgovor

Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama i prikladnim uvjetima dozrijevanja grožđa na trsu, ovisno o postignutom stupnju prezrelosti grožđa te vremenu berbe i prerade, postižu posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje. Predikatna vina su: vino kasne berbe, vino izborne berbe, vino izborne berbe bobica, vino izborne berbe prosušenih bobica i ledeno vino.
1. Vino kasne berbe proizvedeno je od grožđa koje je ubrano u sranju prezrelosti. Njegov mošt ima najmanje 94° Oechslea te ne smije biti doslađivan. Lijepe, suhe i sunčane jeseni iznimno su pogodne za vina kasne berbe te ćemo u takvim godinama dobiti vino izvanredne kakvoće, s mirisom i okusom zrelog grožđa.
2. Vino izborne berbe proizvedeno je isključivo od posebno izabranog grožđa kojem mošt sadrži najmanje 105° Oechslea. Izborna berba je kasna berba prilikom koje se iz ubranih grozdova odstrane sve nedozrele, oštećene i bolesne bobice. Sjeverozapadna Hrvatska te zapadna i srednja Slavonija su pogodne za izborne berbe.
3. Vino izborne berbe bobica proizvedeno je od izabranih, prezrelih i plemenitom plijesni napadnutih bobica. Njegov mošt ima najmanje 127° Oechslea. Kod ovakvog vina bitno je i obavezno grožđe napadnuto plemenitom plijesni. Ta su vina najčešće poluslatka ili slatka. Za postizanje okusa i usklađenosti potrebno je dozrijevanje 3 godine.
4. Vino izborne berbe prosušenih bobica proizvedeno je od izabranih prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechslea. To je iznimno zahtjevna berba te ju je najčešće teško ostvariti zbog klimatskih prilika. Za ovu vrstu vina najčešće je 1/10 godina pogodna.
5. Ledeno vino proizvedeno je od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C te prerađeno u smrznutom stanju. Mošt sadrži najmanje 127° Oechslea. To je aromatično vino žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa, s malo alkohola i puno neprovrelog šećera. Ledena vina ne nastaju svake sezone nego svake tri-četiri godine, a ona su po svojoj kakvoći iznimna, samo svakih pet do deset godina.


Proizvodnja predikatnih vina veoma je rasprostranjena je najpoznatije vinarije nalaze se u zemljama kontinentalne klime kao što su Njemačka (Rajna, Mosel), Francuska (Alsace i Sauternes), Austrija, Mađarska (Tokaj). U Hrvatskoj se predikatna vina proizvode u Slavoniji te u Srijemu odnosno Kutjevu i Iloku. Sva predikatna vina su najčešće slatkog okusa i
bogatog ekstrakta s mirisnim tvarima i alkoholom. Predikatna vina se proizvode u relativno malim količinama i vrlo su tražena. Vodeća sorta je graševina jer ona najbolje podnosi i krajnje odgođene rokove berbe.

Izvor: moj seminarski rad za fakultet

Dario Barić od Dario Barić
Čestitam ti na "izvoru".  To još nisam pročitao ovdje. Izgleda da će biti ovdje sve više i više ovako kvalitetnih sadržaja. Super!
+6 glasa
Ivan Đerek od Ivan Đerek

Prema bapem Zakonu o vinu, postoje sljedeća predikatna vina:

  1. kasna berba,
  2. izborna berba,
  3. izborna berba bobica,
  4. izborna berba posušenih bobica te
  5. ledena berba.

Predikatna vina imaju povišen udio šećera.

Dario Barić od Dario Barić
Lijepo ste formatirali odgovor, ali mi je malo prekratak. :) Hvala i molim lijepo. :)
+4 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat
Predikatno vino je vino dobiveno od potpuno zrelog, manje ili više posušenog grožđa. Berba takvog grožđa se obavlja nakon uobičajne berbe. Prema hrvatskom Zakonu o vinu, postoje ova predikatna vina: kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba posušenih bobica te ledena berba. Sami uvijeti za proizvodnju takvih vina propisani su od strane Ministarstva poljoprivrede.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...