Monika Kiris u rubrici Društvo od

Kako se stvara - održiva budućnost?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od

Četiri ključna koraka za stvaranje održive budućnosti 

Zbog ekoloških kriza i hitne potrebe za promjenom, održivost se smatra simbolom bolje budućnosti i opstanka našeg planeta. 

Na konferenciji Future Tense 2023. prikupile su se sve bitne informacije i trendovi kako bi se sastavile smjernice za održivu budućnost, odnosno četiri ključna koraka za stvaranje održive budućnosti:

1. Preispitati naše društvo i ekonomski sustav

Uz sve brži tehnološki napredak, te ekonomske i političke ambicije, ključno je da na trenutak zastanemo i razmislimo o posljedicama svojih postupaka. Gerd Leonhard opisao je ozbiljnost trenutne situacije: 

„Ako je svrha društva zaraditi više novca bez obzira na cijenu, suočit ćemo se s krajem čovječanstva, otprilike do 2050.“ 

Da bismo spriječili takav katastrofalan ishod, moramo svi zajedno promijeniti način na koji razmišljamo, poslujemo i živimo.

Leonhard također ističe:

“Koliko god klimatska situacija bila loša, posjedujemo znanost, tehnologiju i financijska sredstva za rješavanje problema. Trošimo 6,8 trilijuna dolara godišnje na subvencije za fosilna goriva. Kompanije dnevno ostvaruju dvije i pol milijarde dolara dobiti, što znači da novca ima dovoljno, samo da teče u krivom smjeru. Moramo ga preusmjeriti, i otvoriti nove fondove za financiranje alternativne energije. Jedino što nedostaje su političke odluke da se to preusmjeri jer klima više nije znanstveni problem; znanstvena rješenja su na stolu.”

2. Ulagati u obnovljive izvore energije

Globalna potražnja za energijom nastavlja rasti, što zahtijeva stalno usvajanje mjera koje ublažavaju utjecaj iskorištavanja energije na okoliš, a istodobno osiguravaju održive obrasce potrošnje i proizvodnje.

Budući da su obnovljivi izvori energije ključ zelene, sigurne i pristupačne energije, HEP je, kao tvrtka čije se djelovanje vrti oko energije i okoliša, razvio strategiju povećanja udjela obnovljivih izvora energije u portfelju za 50 posto od 2018. do 2030. 

HEP ulaže u niz tehnologija obnovljivih izvora energije kao što su: 

  • postrojenja za proizvodnju energije iz šumske biomase, 
  • sunčane elektrane, 
  • vjetroelektrane te 
  • izgradnja visokoučinkovitih kogeneracijskih postrojenja. 

HEP je samo jedna od kompanija koja je prigrlila val održivog poslovanja i obnovljivih izvora energije, prepoznavši da taj put predstavlja budućnost.

3. Rješavati klimatske probleme pomoću tehnologije

Unatoč sveprisutnoj prisutnosti tehnologije, tek je moramo u potpunosti iskoristiti kako bismo se suočili s hitnim izazovima klimatskih promjena. 

Gerd vidi tehnologiju kao:

"ključ za rješavanje većine naših praktičnih društvenih i ljudskih problema. Praktični znanstveni problemi kao što su klima, energija, voda i hrana mogu se riješiti tehnologijom."

4. Odvajanje umjesto smanjenja rasta

Tijekom godina znanstvenici su upozoravali javnost na brzu ekspanziju čovječanstva, koja dovodi do prijetnji opstanku našeg planeta; poput: 

  • onečišćenja zraka, 
  • uništavanje staništa, 
  • nedostatak vitalnih resursa i još mnogo toga. 

Stoga je pojam smanjenja rasta postao je istaknut kao sredstvo za rješavanje ovih problema.

No Gerd nudi alternativnu perspektivu, sugerirajući da politika smanjenja rasta možda nije sasvim realna te da možemo postići održivi rast kao društvo korištenjem tehnologije za smanjenje emisija CO2.

Pritom je ključno odvojiti gospodarski rast od emisija ugljika putem inteligentne upotrebe tehnologije i provedbe potpornih politika, kako bi mogli napredovati kao globalna zajednica dok aktivno smanjujemo svoj ugljični otisak.

Slična pitanja

1 odgovor 131 👀
3 odgovora 426 👀
Zoran Jurić 20.07.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...