50 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Koliko je važno zaštititi bioraznolikost nekog područja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Kako bi utvrdilo stavove stanovnika o prirodnim vrijednostima, zaštiti bioraznolikosti te njihovo poznavanje ekološke mreže Natura 2000, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) je 2023. godine organiziralo provedbu istraživanja javnog mnijenja o zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj. 

Prema analizi Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030., zaštita bioraznolikosti iznimno je važna i s aspekta gospodarstva jer snaga gospodarstva uvelike ovisi o stanju vrsta i uslugama ekosustava, primjerice o stanju ribljeg fonda, brojnosti šuma, močvara i vodenih ekosustava te kvalitete tla jer nam pružaju čisti zrak i pitku vodu te omogućuju uvjete za proizvodnju zdrave hrane. 

Značajan je podatak da više od polovine svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ovisi o prirodi i njezinim uslugama, a o njoj uvelike ovise i tri najveća gospodarska sektora:

  • građevinski, poljoprivredni i prehrambeni. 

Imajući u vidu spomenute vrijednosti i pokazatelje, utjecaj na promjenu stavova o tome kako očuvanje prirode koči gospodarski razvoj ključan je za daljnji gospodarski i društveni razvoj te zaštitu prirode

U prilog navedenom ide i činjenica da zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 pozitivno utječu na društvo i gospodarstvo. 

Na regionalnoj razini dobar primjer prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije u Jadranu je Jabučka kotlina proglašena kao Područje ograničenog ribolova (FRA) koje je prepoznato kao učinkoviti mehanizam zaštite i obnove gospodarskih vrsta riba i ostalih morskih organizama. 


Ovo je istraživanje provela agencija za istraživanje tržišta Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku od 800 građana po završetku MINGOR-ove informativno-edukativne kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

Cilj ove kampanje bio je osvijestiti javnost o važnosti zaštite prirode i informirati je o sustavu zaštite prirode u Hrvatskoj u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...