157 pregleda
Adriana Horvat u rubrici Kozmetika i estetika od Adriana Horvat
Koriste li ili ipak odmažu kreme sa zaštitnim faktorom? Negdje sam pročitala da kreme sa zaštitnim faktorom mogu sadržavati kancerogene supstance pa me zanima je li to istina.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+17 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Kreme za zaštitnim faktorom su izuzetno važne i treba ih koristiti kako bi nas zaštitile od štetnih UV zraka, kako ne bi izgorili (jer tko želi izgoriti na sunculaugh) i kako bi umanjile znakove starenja. Važno je kupiti što kvalitetniju kremu s dobrim sastojcima kako bi nas što bolje štitila i njegovala našu kožu.

U zadnje se vrijeme sve češće spominje da kreme sa zaštitnim faktorom mogu izazvati rak zbog sumnjivih supstanci koje znaju sadržavati. Pritom se najčešće misli na tzv. chemical sunscreens ("kemijske" kreme sa zaštitnim faktorom) jer se ti sastojci otkrivaju upravo u toj vrsti krema, dok se tzv. mineral sunscreens (mineralne kreme sa zaštitnim faktorom) smatraju sigurnijom opcijom.

Primjerice, 2021. godine u SAD-u Johnson & Johnson povukao neke od SPF-ova u spreju brendova Neutrogena i Aveeno sa tržišta jer su sadržavali benzen, koji je kancerogen. Zanimljivo je da benzen zapravo nije namjerno stavljen u te proizvode, nego da je on završio u proizvodu tijekom proizvodnje zbog nedovoljne kontrole kvalitete samog procesa nastanka ovih proizvoda. Naravno, ovo nije jedini takav slučaj...

Neki izvori tvrde da to nije toliko zabrinjavajuće jer osoba nakon 24h provedenih u nekom većom gradu udahne više benzena nego što se nalazi u tim proizvodima. Osim toga, benzen je dosta nestabilan te se ne zna koliko ga dobro naša koža upija (ako ga uopće upija). ALI, onda neki drugi izvori tvrde da ne postoji "sigurna razina benzena" te da se on može upiti kroz kožu. Kome vjerovati?

Zabrinjavajuće su i supstance koje ometaju hormone (tzv. hormonski disruptori) tako da utječu na to kako se hormoni ponašaju u našem tijelu, blokirajući ili oponašajući ih, pri čemu stvaraju neravnotežu hormona u tijelu. Primjerice, supstanca koja može oponašati estrogen u našem tijelu može dovesti do raja dojke. 

OVDJE možete na engleskom pročitati sastojke za koje se dosad zna da su štetni za nas.

Zato se preporučuje uzimati mineralne kreme sa zaštitnim faktorom, koje sadrže cink ili titanijum, a za koje se zna da neće ometati naše hormone (i naravno, nisu kancerogeni).

Naravno, važno je napomenuti da je i dalje važno zaštititi se od štetnog djelovanja UV zraka koje nam može više naštetiti od bilo koje tvari u nekoj kremi.

Mario Bedeković od Mario Bedeković
OK...naučih nešto novo ++
+9 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

Kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) bi trebale igrati važnu ulogu u zaštiti kože od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Te kreme su posebno bite da nas štite od UVB i UVA zraka koji mogu uzrokovati opekline na koži, zatim prerano starenje kože i, da začinim s onim najgorim - mogu nam povećati rizik od raka kože. ALI, kao i kod većine proizvoda, važno je:

  1. koristiti kreme na ispravan način i
  2. birati proizvode visoke kvalitete.
Jer u tom 'grmu leži zec' da li pomažu ili nemaju efekta. Što onda napraviti? Pa za početak trebaš kupiti kvalitetne kreme, I onda čitati uputstva kako se koriste. I, naravno, koristiti ih kad si već kupila! Jer zaštita od sunca važna je za zdravlje naše kože, a to znači posebno u kontekstu dugotrajne izloženosti suncu (kad se sunčamo!).
+8 glasa
Vanessa Mendiković od Vanessa Mendiković

Iskreno, nisam čula da mogu sadržavati kancerogene supstance. Kreme sa zaštitnim faktorom za tijelo koristim pri svakom odlasku na plažu. Kreme sa zaštitnim faktorom za lice se trudim koristiti svaki dan kad je najavljeno sunčano vrijeme (znači u jesen slabije). Iako, ne mogu reći da sam skroz redovita, ali polako napredujem. Počela sam ih koristiti zbog beauty blogerica koje stalno ističu važnost korištenja zaštitnog faktora na licu, bez obzira na godišnje doba. Da nije bilo njih, moram priznati da se sama ne bih toga sjetila, jer mi je pojam "zaštitni faktor" uvijek nekako bio rezerviran za ljeto, a u ostalim godišnjim dobima ga se nisam niti sjetila. Tako da, nakon dosta pogledanih videa na tu temu, shvatila sam da se korištenjem zaštitnog faktora na licu može znatno poboljšati trenutno stanje kože te ako se na vrijeme počne s primjenom, usporiti proces starenja kože.

Mario Bedeković od Mario Bedeković
Nisam ni ja čuo
+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Iz osobnog iskustva, pravo maslinovo ulje je zakon-uz, izbjegavanje sunčanja u određeno vrijeme.

I kao podloga prije sunčanja a i za ,,saniranje,, opeklina od sunca.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...