97 pregleda
Darija Gorić u rubrici Znanost od Darija Gorić

Koja je razlika između kulture i civilizacije kad se gleda u arheološkom smislu? Stare kulture ili stare civilizacije?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Je li Vinča bila najstarija civilizacija u Europi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

U arheološkom smislu - riječ kultura se odnosi na skup materijalnih i nematerijalnih obilježja zajednice, uključujući jezik, religiju, umjetnost, tehnologiju i način života. 

Riječ civilizacija se, u arheološkom smislu, odnosi na napredniju formu kulture koja se odlikuje još i urbanizacijom, pismom, složenom društvenom organizacijom i vladom.

Uobičajeno je da se u arheologiji koristi izraz "stare civilizacije" za opisivanje naprednih ljudskih društava koja su postojala u prošlosti, poput Sumerske, Egipatske, Grčke i Rimske civilizacije. Međutim, neki arheolozi izbjegavaju ovaj izraz jer smatraju da može implicirati da su ove civilizacije superiorne drugima.

S obzirom da najstarija zajednica Vinča nije imala razvijeno pismo, složenu društvenu organizaciju ili vladu, nazivamo ju Vinča kulutrom, a ne Vinča civilizacijom. Stoga je jasno da razvijenije ljudske zajednice su - civilizacije, a one manje razvijene - kulture.

Ipak, vidim da se u suvremenom arheološkom vokabularu, sve češće se koristi izraz "stare kulture" kako bi se izbjegla ova razlika. Izraz "stara kultura" se odnosi na sve ljudske zajednice koje su postojale u prošlosti, bez obzira na njihov stupanj razvoja. Znači i stara kultura Vinča, ali i stara kultura Rimljana.

U konačnici, razlika između riječi kultura i civilizacija u arheološkom smislu je relativna. Više je pitanje terminologije nego stvarne razlike između društava.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...