96 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Priroda od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Davno sam pročitao da je jedan ruski znanstvenik izjavio da nafta nastaje od vode - nedavno sam pratio jedno predavanje, i bilo je to pitanje, i ponovo potvrda, da nafta nastaje od vode, pod velikim pritiskom tektonskih ploča- temperature magme..itd..ali, i da je ima i fosilnog porijekla..koje je vaše mišljenje..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Josipa Tisaj od Josipa Tisaj

Pitanje porijekla nafte dugo je bilo predmet znanstvenih istraživanja i kontroverzi. Postoji nekoliko teorija koje se bave time kako se nafta formira.

Jedna od tradicionalnih teorija sugerira da je nafta fosilnog porijekla. Prema ovoj teoriji, nafta potječe od ostataka mikroorganizama, algi i fitoplanktona koji su se nakupljali na dnu drevnih oceana. Ti ostaci su tijekom milijuna godina bivali zakopani pod sedimentom i podloženi visokom tlaku i temperaturi, što je rezultiralo transformacijom u naftu i prirodni plin.

Suprotno toj tradicionalnoj teoriji, postoji alternativna teorija o porijeklu nafte. Ova teorija tvrdi da nafta ne mora nužno biti povezana s organskim materijalom i da se može formirati iz neorganskih spojeva. Prema toj teoriji, nafta se stvara u dubokim dijelovima Zemljine kore pod visokim pritiskom i temperaturom iz molekula poput metana.

Također, postoji teorija koja sugerira da se nafta stvara putem geotermalnih procesa na morskom dnu. Prema toj teoriji, voda prodire kroz oceanske kore i dolazi u kontakt s mineralima poput olivina, što rezultira stvaranjem organskih spojeva koji se kasnije pretvaraju u naftu.

Sintetička nafta je također važna komponenta u ovoj priči. Ljudi su razvili tehnike za proizvodnju sintetičke nafte iz drugih izvora, poput ugljena ili prirodnog plina. Ovaj proces se koristi u industriji kako bi se stvorila nafta koja može zamijeniti konvencionalnu naftu dobivenu iz fosilnih izvora.

Konačni odgovor na pitanje porijekla nafte još uvijek nije potpuno razjašnjen, jer je ovo područje znanstvenih istraživanja i dalje izazovno. Većina znanstvenika podržava tradicionalnu fosilnu teoriju, ali postoje i istraživači koji proučavaju i podržavaju alternativne teorije. Razumijevanje kako se nafta stvara može imati duboke implikacije na načine na koje je koristimo i na globalnu energetsku budućnost.

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Hmmmm. Misteriozno to oko nafte. Iako umjetna inteligencija piše, ali zanimljivo mi ovo saznati. Stvarno nisam znao za ove alternativne teorije o nafti. Hvala g. Atajić što ste otvorili ovu temu.
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
O ovoj temi se ponekad piše, mislim da se više krije , radi prodaje priče da su ti resursi pri kraju - prije 15.g. ruski naučnik je dokazao tu tvrdnju, i neki dan sam ponovo naišao na tu temu - voda - visoka temperatura i veliki pritisak tektonskih ploča - navodno je raj rus, i napravio laboratorijski naftu na taom principu - isto, kao što je napravljen i umjetni dijamant - čvrči je od prirodnog i otkriva se tako, što nema ni jednu inkluziju - krešku, ali je skuplji od prirodnog, to su izraelci napravili., činimi de da mu je naziv - monsanit.
Borna Matić od Borna Matić
Znači nafte u zemlji ima u izobilju?
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Dobro je da se o tome više piše (y)
Goran Gonar od Goran Gonar
Da se mene pita, dopustio bi da umjetna inteligencija piše ovakve odgovore. Nitko nije odgovorio na ovo pitanje, a odgovor umjetne inteligencije (ako je tako kako Marin kaže!) je upravo i slažem se - barem zanimljiv za pročitati.

Čini mi se ovaj odgovor i vjerodostojnim. A to najviše zbog jedne zadnje rečenice --- "Konačni odgovor na pitanje porijekla nafte još uvijek nije potpuno razjašnjen, jer je ovo područje znanstvenih istraživanja i dalje izazovno."

Slična pitanja

3 odgovora
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...